logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ULN2003 daje tylko 2,7V zamiast 3,3V - co jest nie tak?

omnixcrs 02 Gru 2018 22:21 846 7
REKLAMA
  • #1 17601404
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Ocena: 60
    Witam, mam dziwny problem, albo po prostu czegoś nie rozumiem.
    Podłączam układ jak na schemacie i na wyjściu z ULN mam napięcie 2,7V zamiast 3,3V co robię źle?

ULN2003 daje tylko 2,7V zamiast 3,3V - co jest nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 17601525
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    ULN2003 ma na wyjściach tranzystory w układzie Darlingtona. Przy nasyceniu nie można uzyskać spadku napięcia na złączu CE tranzystora wyjściowego mniejszego niż 0,6V. Dlatego zamiast 3,3V masz 2,7V.
  • REKLAMA
  • #3 17601566
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    Jeżeli się nie mylę to masz 0,6v na wyjściu , bo aktywne jest 0 czyli coś blisko 0V . Do czego to ma być co ma sterować może to wcale nie ma znaczenia czy jest 0,6V czy 0V . Tam jest tranzystor a nie włącznik (styk) więc tak to bedzie. Nie mam teraz tego układu pod ręką aby to sprawdzić.
    Kolega Rasel wytłumaczył to fachowo.
  • #4 17601575
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Rozumiem, a czy jest jakieś rozwiązanie tego problemu?
    Potrzebuje zasilić przekaźnik o cewce 3,3V.
    2,7V nie daje rady, do dyspozycji mam tylko 3,3V.
  • #5 17601597
    Rasel
    Poziom 22  
    Ocena: 50
    Zamiast układu z tranzystorami w układzie Darlingtona na wyjściach, użyj układu, który ma na wyjściach tranzystory MOSFET z kanałem typu n, np. TBD62003.
  • REKLAMA
  • #6 17601609
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    A jakie jest napięcie zasilania z przekaźnikiem działającym nie jest za słabe zasilanie (spadek napięcia)mało Amperów
  • REKLAMA
  • #7 17601750
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5167
    bajer1 napisał:
    A jakie jest napięcie zasilania z przekaźnikiem działającym nie jest za słabe zasilanie (spadek napięcia)mało Amperów
    Ze co prosze ??? Napiecie zasilania tego układu, czy pralki automatycznej ? :D Pisz po ludzku !
  • #8 17602354
    omnixcrs
    Poziom 11  
    Rasel napisał:
    Zamiast układu z tranzystorami w układzie Darlingtona na wyjściach, użyj układu, który ma na wyjściach tranzystory MOSFET z kanałem typu n, np. TBD62003.

Dzięki za podpowiedź to bardzo dobry pomysł :)

bajer1 napisał:
    Witam

Napięcie 3V3 spokojnie wystarcza do wysterowania przekaźnika z cewką do 5V, a jeżeli chodzi o obciążenie prądowe cewki to przecież jest ona zasilana w tym wypadku bezpośrednio ze źródła zasilania a nie z GIPO

Dodano po 14 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie może lekko poza tematem, czy orientujecie się czy niebieska dioda na module ESP-12S zawsze powinna mignąć po podaniu zasilania, bo testowałem ten moduł na płytce stykowej i o od pewnej chwili przestał reagować, nie wiem może jakimś cudem dostał chwilowo za wysokie napięcie zasilania. Na tą chwilę po podaniu napięcia nic nie mignie nawet.

Dodano po 5 [godziny] 56 [minuty]:

Rasel a znasz jakieś układy podobne do tbd62003 ale w mniejszej obudowie ale z mniejszą liczbą wyjść ja potrzebuje tylko 2 ??

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z układem ULN2003, który na wyjściu generuje napięcie 2,7V zamiast oczekiwanych 3,3V. Odpowiedzi wskazują, że spadek napięcia wynika z zastosowania tranzystorów w układzie Darlingtona, które mają minimalny spadek napięcia na złączu CE wynoszący 0,6V. Użytkownik potrzebuje zasilania dla przekaźnika 3,3V, co jest niewystarczające przy obecnym napięciu. Proponowane rozwiązanie to użycie tranzystorów MOSFET z kanałem typu n, takich jak TBD62003, które mogą lepiej spełnić wymagania napięciowe. Dodatkowo, użytkownik pyta o działanie diody na module ESP-12S oraz poszukuje układów o mniejszej liczbie wyjść.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA