Katarzyna266 napisał: Mieszkam w domu jednorodzinnym, faktycznie dom jest stary.
Jeśli to Twój dom i jesteś właścicielką, a nie tylko najemcą to ja bym rozważył opcję ocieplenia, bo z racji szybkiego spadku temperatury to zakładam, że takowego nie ma, a ocieplenie daje wymierne korzyści.
Z jednej strony duży koszt inwestycyjny ale potem masz mniejsze straty energii co oznacza mniejsze koszty na ogrzewanie i lepszy komfort cieplny. Przynajmniej ja bym robił wszystko, aby taki dom ocieplić.
Katarzyna266 napisał: ariston egis plus 24ff
Jeśli dobrze poszukałem w necie to wychodzi, że ten kocioł ma minimum 9,8kW, czyli gorzej niż mój atmosferyk Vaillanta, który ma znamionowo 9,1kW ale jest ustawiony na 9,5kW.
Katarzyna266 napisał: Około 60m2
Ja mam 100m2 ale mieszkanie w starym budynku i męczę się z kotłem o mocy 9,5kW, Ty masz 60m2 i masz kocioł o mocy ok. 10kW.
Powiedziałbym, że masz jeszcze gorzej niż ja.
Przyjmując np. 100W/m2 to daje to zapotrzebowanie 6kW dla mrozów -20, czyli na obecne warunki potrzebujesz poniżej 3kW stałewj mocy, a Twój kocioł ma ok, 10kW.
To oznacza, że musi taktować.
Nie wiem jaką masz isntalację c.o. ale u mnie pomogła wymiana grzejników na większe i zwiększenie średnic rurek, bo mam instalację w oparciu o tzw. trójniki.
Moje prywatne modyfikacje okazały się skuteczne i widać gołym okiem poprawę komfortu cieplnego.
Być może u Ciebie potrzebne byłyby podobne modyfikacje, aby instalację dopasować niejako do kotła.
Dodatkowo można próbować zmienić ustawienia samego kotła + ustawienia regulatora pokojowego, bądź jego umiejscowienie, czasem przeniesienie na inną ścianę robi różnicę.
Dodatkowo może w grę wchodzić hydrauliczne wyregulowanie instalacji c.o., temat jest jak rzeka, wiem, bo sam przechodziłem przez podobny problem.
Pierwotnie choć instalację robili mi zawodowcy to dopiero po moich amatorskich zmianach instalacja zaczęła działać w miarę sensownie. Smutne ale prawdziwe.
Katarzyna266 napisał: Kilka dni temu podczas grzania zauważyłam, że piec długo chodzi a temperatura nie wzrasta
hmm to dziwne, bo jeśli kocioł ma moc minimalną 10kW i chodzi długo to te ciepło gdzieś musi być przekazywane i grzejnik musi być ciepły.
Chyba, że masz problem z grzejnikiem w pokoju z regulatorem, pozostałe grzejniki grzeją bardziej, a ten nie dostaje wody w wystarczającej ilości.
Organoleptycznie gdziejnik jest ciepły mniej więcej tak samo jak pozostałe, czy jest zdecydowanie chłodniejszy.
Może ktoś zakręcał jakiś zawór, może masz głowicę termostatyczną i ktoś z domowników ją skręcił?
Ja bym przyjrzał się instalacji, czy ona działa prawidłowo, bo to mi sugeruje, że coś masz z przepływem wody przez grzejnik.
Katarzyna266 napisał: Piec potrafi działać pół godziny a temperatura nie drgnie.
U mnie po 20-30 minutach pracy palnika na kotle czuć wyraźnie różnicę, więc nie może być tak, że po 30 minutach masz nadal zimno.
Masz gdzieś zblokowany przepływ wody w instalacji c.o.
Na odległość trudno mi wskazywać co konkretnie padło ale tu nie ma nic skomplikowanego, grzejnik grzeje wtedy kiedy przz niego przepływa gorąca woda podgrzewana przez kocioł. Skoro grzejnik jest chłodny i nie nagrzewa pomieszczenia to masz problem z przepływem wody. Może jakiś zawór się zatkał. Próbuj pomacać rurki i stwierdzić, które są gorące, a które zimne to mniej więcej ustalisz w którym miejscy jest blokada i nie płynie ciepławoda w wystarczającej ilości.
Katarzyna266 napisał: Choć ustawione jest na 19. Zauważyłam, że aby piec sie uruchomił musi byc 0,4 stopnie różnicy
Jak pisał charlee ten regulator ma histerezę 0,4 lub 1,0 stopnia ale nie wiem jak ona działa.
Jak działa na moim regulatorze to już pisałem wyżej. Być może Eurtoster działa tak ustawisz 19,0 to grzanie włącza się przy 18,6 i wyłącza przy 19,0.
Na moim Salusie po ustawieniu 19,0 ogrzewanie włączyłoby się przy 18,7, a wyłączyło przy 19,2.
Jeśli chcesz, aby w nocy 19,0 było minimum to regulator ustaw sobie na 19,4.
Ja mam całą dobę tę samą temperaturę, także nie stosuję nocnego obniżania.
Choć w moim Salusie ja mam histerezę 0,5 stopnia i działa ona tak.
Mam na regulatorze 20,8
Katarzyna266 napisał: Ogólnie bardzo wolno sie teraz nagrzewa i w domu nie jest za ciepło
Jak na moje oko coś Ci szwankuje instalacja c.o. i to nie wina regulatora. Choć jego charakterystyka pracy może mieć wpływ na komfort cieplny ale regulator nie ma wpływu na to, że kocioł pracuje 30 minut, a Ty nie czujesz ciepła i temperatura nie chce rosnąć. Dla mnie ewidentnie instalacja wymaga jakiejś interwencji.
Dodano po 5 [minuty]: Jakie masz grzejniki? Stare żeliwne, czy nowoczesne stalowe płytowe, czy aluminiowe itp.? Po Twoim opisie to raczej bym się spodziewał starych żeliwnych.