logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie przechodzi przez ekran ładowania BIOSu - Gigabyte GA-H61M-S2PV

svvormed 04 Gru 2018 12:41 8172 6
REKLAMA
  • #1 17604313
    svvormed
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam problem z komputerem, który jakiś czas był nieużywany. Po załączeniu pokazuje się jedynie ekran z logo płyty głównej i dalej nic się nie dzieje. Nie da się wejść do BIOSu, menu bootowania, nic nie przechodzi dalej. Po kilkunastu sekundach monitor stwierdza brak sygnału i się wyłącza.
    Komputer nie przechodzi przez ekran ładowania BIOSu - Gigabyte GA-H61M-S2PV

Podstawowe kroki, które wykonałam: reset CMOS, wymiana baterii, odłączenie dysków, napędu, podmiana zasilacza, podmiana RAM. Płyta na oko nie ma uszkodzonych kondensatorów czy innych wizualnych wad.

Parametry tego, co aktualnie jest podpięte:
    Płyta główna Gigabyte GA-H61M-S2PV rev. 2.1 socket 1155
    Zasilacz Logic 480W (podmieniony na w pełni sprawny Seasonic, bez efektu)
    Pamięć RAM Elixir 4GB 1600 MHz DDR3 CL9 DIMM (M2X4G64CB8HG5N-DG) (zamiana na Patriot Gseries 2GB 1600MHz, bez efektu)
    Karta graficzna Palit GT630 2048M sDDR3 128B

Z moich domysłów wynika, że coś niedobrego podziało się z płytą główną - czy ktoś może potwierdzić moje przypuszczenia, podpowiedzieć, co dalej zrobić z tym fantem? Szukać innej płyty, czy może szukać jakiegoś magika od programowania BIOSu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17604358
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    svvormed napisał:
    szukać jakiegoś magika od programowania BIOSu?

Możesz zamienić kości BIOS miejscami na próbę (wymaga użycia lutownicy).
    Programowanie BIOS-u też jest jedną z opcji na początek.
    Jaki tam masz procesor, masz możliwość przetestować sprzęt na zintegrowanej grafice?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 17604392
    svvormed
    Poziom 2  
    Dzięki za odpowiedź,
    przy wcześniejszej próbie uruchomienia sprzętu na zintegrowanej grafice otrzymywałam czarny ekran - kluczem było użycie wyjścia DVI zamiast VGA, z którego korzystałam wcześniej. Udało mi się także zorganizować grafikę do zamiany - okazało się to trafną drogą, komputer ruszył dalej.
    Winowajcą jest więc karta graficzna, podejrzewałam akurat wszystko inne, a nie kartę. Co z kolei w niej może powodować konflikt? Jakiś tam obraz potrafi wyświetlić (logo Gigabyte). Pytam z ciekawości, bo podejrzewam, że i tak muszę kupić nową ;)
  • REKLAMA
  • #5 17604547
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Można się dowiedzieć co dokładnie ją boli. Karta POST w PCI i wtedy zobaczyć jaki karta błąd daje. potem tylko wpisać w google i masz odp. co jest nie halo. :) Warto spr bo teraz plyty główne mają czytnik kodów POST. Poszukaj na PCB dwusegmentowego wyświetlacza co pokazuje literkę i cyfrę albo literki. Jak masz to te literki, czy literka i cyfra czy dwie cyfry to właśnie kod post czyli nic innego jak informacja co aktualnie bios sprawdza/robi, ew. na czym wisi.
  • REKLAMA
  • #6 17604614
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Piotr160292 napisał:
    Poszukaj na PCB dwusegmentowego wyświetlacza co pokazuje literkę i cyfrę albo literki. Jak masz to te literki, czy literka i cyfra czy dwie cyfry to właśnie kod post czyli nic innego jak informacja co aktualnie bios sprawdza/robi, ew. na czym wisi.

Sprawdziłeś chociaż model płyty głównej Autorki tematu? Jakbyś sprawdził to wiedziałbyś, że nie ma tam wyświetlacza kodów POST.
    svvormed napisał:
    Winowajcą jest więc karta graficzna, podejrzewałam akurat wszystko inne, a nie kartę.

Może być uszkodzona - jest w stanie wyświetlić semigrafikę i obraz BIOS, a przy przejściu w tryb graficzny blokuje wyświetlanie obrazu. Jeśli jest chłodzona pasywnie lub małym wentylatorem, to mógł ulec uszkodzeniu rdzeń karty.
    Najłatwiej sprawdzić ją na innej płycie.
    Pozdrawiam
  • #7 17639710
    svvormed
    Poziom 2  
    Powodem występowania problemu była niesprawna karta graficzna. Temat do zamknięcia ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie przechodził przez ekran ładowania BIOS-u, zatrzymując się na logo płyty głównej Gigabyte GA-H61M-S2PV. Po wykonaniu podstawowych kroków diagnostycznych, takich jak reset CMOS, wymiana baterii, odłączenie dysków i podmiana zasilacza oraz pamięci RAM, problem nie ustąpił. Użytkownik zdołał uruchomić komputer na zintegrowanej grafice po zmianie złącza z VGA na DVI, co wskazało na uszkodzenie karty graficznej Palit GT630. Ostatecznie potwierdzono, że przyczyną problemu była niesprawna karta graficzna, co skłoniło użytkownika do zakupu nowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA