logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny 140cm z STX: lepsze umiejscowienie głośników - przednia czy skośna ściana?

Pre100n 02 Wrz 2005 14:01 1617 18
REKLAMA
  • #1 1786084
    Pre100n
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Witam wlasnie jestem na etapie konczenia kolumn jak w temacie wysokosc 140cm ok 60L ... chce ja napedzic STX'ami gdn 17/80/ss + gdn 17/150/ss + gdwk 9/150/pj ... ma to byc zestaw przedni ... do tego mam suba wiec kolumny nie musza miec specjalnie niskiego fs ... moje pytanie jest raczej natury estetycznej ... glosniki chcialem zamontowac na przedniej scianie tej prostopodlej do podlogi ... ale znajomi mowia zeby dac je na tej tylnej skosnej scianie ze bedzie lepiej wygladalo ... i teraz sam juz nie wiem ... poradzcie cos , moze ktos robil takie kolumny? zalaczam zdjecie ... aha jeszcze jedno pytanie ... na stronie stx w zestawach z 3 glosnikami wszedzie widze ze jest 2x GDN + np GDWK ... wiec zaczalem sie zastanawiac nad zakupem 2x gdn + gdwk na kolumne ... koszt praktycznie ten sam ale moze skoro w kolumnach stx tak robia to moze to jest lepsze rozwiazanie?
    Załączniki:
    • Kolumny 140cm z STX: lepsze umiejscowienie głośników - przednia czy skośna ściana? kolumny.jpg (17.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1786120
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    mi się też wydaje że przetworniki na ściętej ścianie będą wyglądały super. Co głośnków to się nie wypowiadam , bo się nie orientuje co będzie lepsze z tych STXów
  • #3 1786157
    olinek2
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    jak na moj gust lepiej beda wygladaly na sciance prostopadlej ale to tylko moje zdanie
    a pod katem beda dawaly w sufit bardzie niz w osobe siedzaca :wink:
  • #4 1786184
    Pre100n
    Poziom 16  
    no wlasnie o to chodzi ze najlepsze wrazenia akustyczne daje umieszczenie wysokotonowek na wysokosci uszu sluchacza ... a umieszczajac je pod katem troche lipa ... bedzie wrazenie nadmiaru niskich tonow bo cala gora pojdzie w sufit ale wlasnie chyba wpadlem na pomysl ktory pogodzi akustyke i estetyke ... co wy na umieszczenie glosnikow na panelach o trojkatnym przekroju mocowanych do scietej sciany ? glosniki beda prostopadle do podlogi ... ale umieszczone na pochylonej scianie.
  • REKLAMA
  • #5 1786210
    xml2000
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    ja myśle że powinieneś zamontować głośniki na prostopadłej ściance bo głośniki są kierunkowe i będzie zmieniony głos wysokie tonu będą pod sufitem
  • #6 1786294
    Pre100n
    Poziom 16  
    hmmm zastanawiam sie nad takim czyms ... to jest tylko rysunek pogladowy obrazujacy to nad czym sie zastanawiam wiec prosze o nie traktowanie tego jak jakiegos projektu :) te szare miejsca to pierscienie-panele o jakich mysle i bass-reflex... zolte to glosniki
    Załączniki:
    • Kolumny 140cm z STX: lepsze umiejscowienie głośników - przednia czy skośna ściana? pomysl.JPG (17.91 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1786372
    esh0
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Pre100n, nawet fajnie to wygląda, ale koniecznie zbliż do siebie wszystkie głośniki (aby zbliżyć centra akustyczne). No i nie rozumiem tego znaczka kąta prostego na pochyłej ściance ;)
  • #8 1786442
    Pre100n
    Poziom 16  
    hehehe no wlasnie o to chodzilo w poprzednim poscie :) ta sciana ze znaczkiem kata prostego jest prostopadla do podlogi ... tylko ze rysunek jest bardzo schematyczny ... wlasnie dlatego tam dalem ten znaczek ... ta czarna sciana na rysunku po lewej stronie to sciana ukosna na ktorej beda glosniki ... a ta tylna jest prostopadla do podlogi ... poprostu rysunek z lewej zostal obrocony o 90stopni zgodnie z ruchem wskazowek zegara dajac rysunek po prawej.
  • #10 1787412
    Pre100n
    Poziom 16  
    hmmm jezeli przyjac za centrum akustyczne polowe uzwojenia jak pisze kolega "nigdy" z ww postu to nie sadze zeby byl problem z przesunieciem fazy miedzy wysoko- a niskotonowcem dlatego ze niskotonowy jest o wiele glebszy od kopolki i uzwojenie wyjdzie mniej wiecej na podobnej glebokosci. niewielkie przesunieciem fazy sredniaka chyba nie ma sie co martwic bo wydaje mi sie ze za kierunkowosc bardziej bedzie odpowiadal gwizdek o wysokiej sprawnosci i w miare szerokim pasmie. ten sredniotonowiec mialby poprostu wypelniac charakterystyke kolumny dla srednich rejestrow ale wydaje mi sie ze jego drobne niedostatki mozna zrekompensowac dobrym centrem. poza tym jak zauwazyl ktos ... bez laboratorium nie ma sensu sie bawic w takie strojenie bo "na ucho" nigdy sie tego optymalnie nie nastroi. sporo zalezy tez przeciez od charakterystyki pomieszczenia
  • REKLAMA
  • #11 1787461
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    oczywiscie..... chcialem po prostu zwrócić Twoją uwagę na ten aspekt... ciekawe jak by sie prezentowały te kolumny z głośnikami w bocznej ściance?
    Pozdrawiam
  • #12 1787500
    Pre100n
    Poziom 16  
    hmmm no to pieknie :) juz 3 koncepcja hehee na poczatku planowalem wstawienie na front mid + wysokotonowke a niskotonowy 10calowy na bok ... stad koncepcja scietej sciany ... ale w miedzyczasie zrobilem sporego suba dobrze grajacego dlatego na fs mi nie zalezy i odpadla koncepcja z niskotonowka z boku. ale dzieki za zainteresowanie i wasze koncepcje. :)
  • REKLAMA
  • #14 1787678
    zioolass
    Poziom 20  
    nie rób tak,jak na rysunku,bo ciężko będzie wykończyć estetycznie.a te trójkaty zepsuja prostotę formy.jeżeli już,to niskotonowy na skośnej ściance,a śr i wys na panelu prostopadle do podłogi,ale tu znów to zaburzenie bryły,chyba,że panel górną krawędzią równo z bryłą,a dolną zagłębiony.ale to znowu kombinowanie i niewiadomy efekt estetyczny.daj z projektowanego na wstępie przodu,będzie ładnie.i to,co pisza koledzy,głośniki blisko siebie,niekoniecznie środki geometryczne w osi symetrii.powodzenia
    .
  • #15 1787743
    Pre100n
    Poziom 16  
    hmmm no i w rezultacie okaze sie ze pierwsza mysl jest najlepsza ... co do prostoty wykonania ... wlasnie kreci mnie niekonwencjonalna i oryginalna forma poza tym lubie wyzwania :) dlatego zaczalem sie zastanawiac nad takim udziwnieniem ... co do wykonczenia wlasnie jestem na etapie szpachlowania i bede malowal wiec dobrze zrobione wyszlifowane pierscienie moglyby wygladac niekiepsko a jako ze bedzie to lakierowane to z wykonczeniem nie bedzie specjalnie problemow ... poza tym forma beda pasowaly do suba bo ma on zaokraglone boki i wydaje mi sie ze pierscienie o podobnym profilu moga dopelnic calosci... ale zbliza sie noc ... przespie sie z tematem i w wolnym czasie bede rzezbil dalej
  • #16 1787782
    zioolass
    Poziom 20  
    ja myślałem o czymś takim,jak nabazgrałem.czemu chcesz to malować? jak lubisz wyzwania,to fornir,najlepiej egzotyk jakis i przynajmniej dwa rodzaje.jakaś wstawka z aluminium,szczotkowanego.bejca(ciemna jakaś) i lakier.optycznie - Hi-end;) no,to śpij dobrze
    Załączniki:
    • Kolumny 140cm z STX: lepsze umiejscowienie głośników - przednia czy skośna ściana? Nowy-1.jpg (21.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1787870
    Pre100n
    Poziom 16  
    hehehe no to stx proponuje zamienic na beyme ... zwrotnice kupic cantona ... terminale z 24 karatowego zlota i tytanowe kolce na granitowym postumencie :) to co piszesz jest godne uwagi ale rozbija sie o kasiore ... a mam sasiada lakiernika samochodowego wiec dostep do aparatury praktycznie nieograniczony ... narazie chyba bedzie lakier ... a na fornir przyjdzie pora jak bedzie kasiora :) jeszcze raz dzieki za zainteresowanie :)
  • #18 1789468
    robball
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Jak chcesz mieć coś fajnego, to wrzuć głośniki na tę sciankę w kształcie trapezu prostokątnego, to bedzie max nietypowe.
  • #19 1789501
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Kiedyś (15 lat) wykonałem tzw. stożki, podstawa trapez zwężające się ku górze do trapezu tak 1/4 podstawy.
    Obudowa była zamknięta, bo o projektowaniu B-R to nic nie było, nawet netu, dodam tylko, że na oko w miarę trafiłem w pojemność dla Tonsila GDN 16/30/8 11 litrów
    Grało to OK nawet udało mi się w tedy zauważyć, że lepiej grają w 25m2 niż w 9m2 :)
    Ale ogólna uwaga co do takich konstrukcji (podstawa sporo większa od góry) są mało praktyczne w zagraconych małych pokojach ni jak idzie to ustawić, potrzebują przestrzeni i to nie tej akustycznej tylko tej fizycznej, a że mogą być ciężkie i nie poręczne to czasem mięso się sypie
    Załączniki:
    • Kolumny 140cm z STX: lepsze umiejscowienie głośników - przednia czy skośna ściana? moje stozki.PNG (3.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konstrukcji kolumn głośnikowych o wysokości 140 cm i pojemności około 60 litrów, napędzanych przetwornikami STX: GDN 17/80/SS, GDN 17/150/SS oraz GDWK 9/150/PJ, z subwooferem uzupełniającym niskie tony. Główne pytanie dotyczy estetycznego i akustycznego umiejscowienia głośników – czy lepiej montować je na przedniej, prostopadłej do podłogi ścianie, czy na tylnej, skośnej ściance. Wskazano, że umieszczenie wysokotonowych na wysokości uszu słuchacza jest optymalne akustycznie, a montaż pod kątem może powodować kierowanie wysokich tonów w sufit, co zaburza równowagę tonalną. Zaproponowano kompromis w postaci montażu głośników na panelach o trójkątnym przekroju mocowanych do skośnej ściany, co pozwoliłoby zachować prostopadłość głośników do podłogi i estetykę. Poruszono też kwestię przesunięć fazowych między przetwornikami przy takim montażu, jednak uznano, że przy odpowiednim doborze centrum akustycznego i charakterystyce głośników problem ten może być minimalny. Dyskutowano również o konfiguracji głośników – czy stosować 2x GDN + GDWK, jak w zestawach STX, czy 3 różne przetworniki. Wskazano, że bliskie ustawienie głośników jest ważne dla spójności akustycznej. Poruszono kwestie estetyki i wykończenia, w tym pomysł zastosowania lakierowanych pierścieni i nietypowych form obudowy, a także alternatywne propozycje konstrukcyjne, takie jak trapezowe lub stożkowe obudowy. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące marek i komponentów, ale ostatecznie decyzja zależy od preferencji estetycznych i możliwości wykonawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA