logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13)

blade13 01 Wrz 2006 11:59 4726 20
REKLAMA
  • Witam, przedstawiam konstrukcje której nie chciałem nigdy pokazywać ale jednak sie zdecydowałem ze względu na przydatność waszych rad co do wykończenia :) Zbudowałem te kolumny jakies 2 lata temu. Nie znałem się jeszcze wtedy w ogole na akustyce, następna konstrukcją jaką był subwoofer do auta na APku wyszła juz troche lepiej :)

KOLUMNY
    Kolumny mają rozmiary 110cm wysokości, 25cm szerokości i 32 głębokości. Czyli standardowe wymiary jakie dają swoim zestawom ludzie z STX. No, troszke je musiałem zmodyfikować... Kolumny mają osobną komore na bas, któy tworzą 2x STX "GDN-22-120-8-SS" a wysokie tony to niestety nielubiane "GDWT-8-150-4-PJ". Grająw małej przegrodzie wypełnionej dużą ilością materiału tłuimącego. Dzwięk rozdziela zwrotnica rónież od STXa "Zwrotnica 2D-12" na którą nie narzekam! Obudowy po paru testach są ostatecznie na tyłach, gorze i dole wygłuszone gąbkąz "kolcami". Niestety brakuje jeszcze wykończenia zewnętrznego na które zawsze mi brakuje chęci i czasu.... Ale najważniejsze ze grają dobrze... Bas jest czysty i mocny!

NAPĘD
    Napędzam to wzmacniaczem Technics SU-610. Ktory ma przy 4 Omach ok. 2x90W RMS. Dobrze radzi sobie z kolumnami. Przy odpowiednim ustawieniu equalizera Nvidi na komputerze otrzymamy całkiem pozytywną jakość dzwięku. Wiadomo, ze nie jest to zaden Hi end ale mi wystarcza :)
    Załączniki:
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 1.jpg (56.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 2.jpg (75.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 3.jpg (70.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 4.jpg (81.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 5.jpg (156.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 6.jpg (74.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) 7.jpg (52.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    blade13
    Poziom 14  
    Specjalizuje się w: operator cnc
    blade13 napisał 195 postów o ocenie 162. Mieszka w mieście Wielki Klincz. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2976375
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Zmież obiędość dla wooferów, nie powinna przekraczać 50l.
    Strojenie na ok 45-47Hz.
    Nie ma tu średnicy, więc zmień przedni panel i wstaw coś w stylu ARP + ARV albo jakąś szerokopasmówkę :D
    Jeśli odpowiada Tobie czerń, to tylko więcej uwagi poświęć szpachlowaniu i szlifowaniu. Możesz również ranty sfazować pod kątem 45° i położyć fornir.
    michael20 napisał:
    mi się też podobają :) estetyczne i dobrze wykonane

A co Ci szcególnie przypadło do gustu? Brzmienie?
  • #3 2976376
    blade13
    Poziom 14  
    Ocena: 162
    No zdjecia faktycznie nie są najlepsze :( Ale cos jednak widac... Jak myslicie jak najlepiej i najprosciej było by wykończyc kolumny zeby ładnie wyglądały?

Dorzucam jeszcze filmik głośników w akcji...
    Załączniki:
    • glosniki.rar (2.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2976393
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    OOO!! Widzę, że już są fotki,
    może i grają fajnie ale ja zdecydowanie wolę kanciate narożniki, górna część z wysokotonowcem jest "doklejana"?? (osobna komora)??

Napisałeś co daje niskie i wysokie tony, A co ze średnimi??
  • #5 2976423
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Witam
    Wydaje mi się że sa dobrze wykonane, czarne bardzo dobrze sie prezentują!:) Faktycznie powinieneś je trochę dopracować szpachlą i papierkiem i będzie COOL! Daje 8/10. Pozdrawiam.
  • #6 2976425
    blade13
    Poziom 14  
    przemo-lukas:
    Litraż dla wooferow to 52litry nie licząc głośników i BR. + jest jeszcze ca całym tyle wygłuszenie ok 3cm. Wiec powinno być ok! Srednica raczej nie wejdzie :( A pomysł jest dobry - troche szpachlu do drewna i pomalować je na czarno ładnie. Myslałem jeszcze żeby przod wyłożyc cieńkim korkiem (takie maty). Ale obejmował on by tylko głosniki na froncie....

SQUELTH:
    Srednich tonów niestety brak, nie miałem pieniedzy na głosniki i zwrotnice. Sa takie jakby monitory ale grają całkiem dobrze. Troszke inaczej musi wyglądać krzywa w korektorze i ujdzie z dzwiękiem...
  • #7 2976529
    djville
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Podejrzewam że nikt nie lubi gdy jest zbyt dużo srednich tonów. Wydaje mi sie ze te STX maja dośc szerokie pasmo przenoszenia aby uzupełniać ten brak. Przynajmniej kolumny grają czystko a nie przytłaczająco głośno. Przecierz te dwa STX to nie subwofery. Tylko głośniki nisko-średnio tonowe. A częstotliwośc podziału zwrotnicy to 5000Hz więc po co ta średnio tonówka. Głośniki napewno donbrze radzą sobie z tymi częstotliwościami.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 2977235
    tabaluszek
    Poziom 23  
    Ten stx 22 słabo przenosi srednie tony wiec nie nadaje sie do 2 way
  • REKLAMA
  • #9 2977423
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    SU-610 przy 8R ma 2x30W przy 4R ma 2x40W.
  • REKLAMA
  • #10 2977433
    tabaluszek
    Poziom 23  
    to troche marnie jak na 240W kolumny
  • #11 2981223
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    djville napisał:
    Podejrzewam że nikt nie lubi gdy jest zbyt dużo srednich tonów. Wydaje mi sie ze te STX maja dośc szerokie pasmo przenoszenia aby uzupełniać ten brak. Przynajmniej kolumny grają czystko a nie przytłaczająco głośno. Przecierz te dwa STX to nie subwofery. Tylko głośniki nisko-średnio tonowe. A częstotliwośc podziału zwrotnicy to 5000Hz więc po co ta średnio tonówka. Głośniki napewno donbrze radzą sobie z tymi częstotliwościami.
    Pozdrawiam
    ja np nie lubie jak jest zbyt duzo srednich tonow, ale tez nie lubie gdy jest ich za malo (lub w ogole nie ma - jak to ma prawdopodobnie miejsce w tym przypadku). sluchalem gdn-20-80 i on jakkolwiek do 2-way sie nie nadaje, takze podejrzewam ze 22-120 tez ma ta wade ;). czestotliwosc podzialu 5khz to dosc wysoko i na pewno jest dziura w pasmie. juz nawet tonsil ze swoim gdn 20/30 lub 20/40 nie ciagnie tak wysoko, a co dopiero stx z duzo ciezszymi membranami...
  • #13 2982498
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    mariuszporęba napisał:
    Możesz zamieścić schemat zwrotnicy??

Sorry ale nie zrozumiałem twojego pytania.
    Będziesz robił kopię zwrotki STX'a???
    Jak już chcesz sam robić zwrotkę pod swoje głośniki, to może postaraj się o taką jaka będzie dla nich najopdowiedniejsza.
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320515.html

Do Blade13

Nie wiem jak te głośniki grają ale kwiatkom się chyba podoba, bo widzę na zdjęciach jak szybko jeden urósł :D Na jednym pusta doniczka, na następnym już duży kwiat. Zdradź nam Twoją tajemnicę.
  • #14 2982889
    blade13
    Poziom 14  
    Witam, faktycznie po sprawdzeniu dokładnym wzmacniacz ma:

Power output: 2 x 50W (4 Ohm); 2 x 38W (8 Ohm)

Kolumny są na 4Omy, tak szczerze mowiąc to wzmak starczy w zupełności. Jak to kazdy Technics, potrafi zagrac bardzooo glosno juz przy 2,5-3 (skala jest do 10). Wiec naprawde nie narzekam.

Faktycznie w srednich tonach jest dziura. Nadrabia troche podbicie tych tonów w korektorze no ale to nigdy nie bedzie to co prawdziwy glosnik srednio tonowy.

Kwiatki poprostu lubią sluchać muzyki i tak szybko rosną :D hehe
    Załączniki:
    • Kolumny na STX 2x GDN-22-120 + GDWT-8-150-4 (blade13) wzmak.jpg (36.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2984046
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    SQUELTH. napisał:
    mariuszporęba napisał:
    Możesz zamieścić schemat zwrotnicy??

Sorry ale nie zrozumiałem twojego pytania.
    Będziesz robił kopię zwrotki STX'a???
    Jak już chcesz sam robić zwrotkę pod swoje głośniki, to może postaraj się o taką jaka będzie dla nich najopdowiedniejsza.
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic320515.html

Do Blade13

Nie wiem jak te głośniki grają ale kwiatkom się chyba podoba, bo widzę na zdjęciach jak szybko jeden urósł :D Na jednym pusta doniczka, na następnym już duży kwiat. Zdradź nam Twoją tajemnicę.

dokładnie chodzi mi o kopię zwrotki stx-a.
    Z kalkulatora wyszły mi takie dane:
    dla dwudrożnej, 12db na oktawę, Butterworth, częstotliwość podziału 3200Hz
    C1 =8.78 uF
    C2 = 8.78 uF
    L1 = 0.28 mH
    L2 = 0.28 mH
    zastanawia mnie, dlaczego wartości C i L są jednakowe??!!
  • #16 2984519
    Caleb_
    Poziom 33  
    Ocena: 46
    to proste - nie ma zastosowanego rozsuniecia w cieciach, wiec w miejsciach ciec bedziemy mieli wzrost sprawnosci
  • #17 3030303
    Myszka-Oli
    Poziom 2  
    Kwiatkom się podoba jak grają, a mi tym bardziej :D kolumny oceniam najwyżej jak mogę :* jak wszystko co zrobiłeś Słonko
  • #18 3031044
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Rozumiem, że ta Tosca robi jako TUNER. Widzę, że wypolerowałeś przednią ściankę i te czerwone podświetlenie....OK. fajnie wygląda. Ale ta matowa gałka od strojenia...uuuuu...skołuj jakąś chromowaną!
  • #19 3031180
    Kszol
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    fakt koledzy dobrze mówią, trzeba tam średnicy...

szpachla, jeszcze raz szlifowanie, malowanie + lakier i będzie wyglądać OK.

na razie nie oceniam
  • #20 3096499
    SQUELTH.
    Poziom 20  
    Halo Autor!

Jesteś tam gdzieś?
  • #21 3098523
    blade13
    Poziom 14  
    Jestem caly czas i prawie codziennie tu zagladam. Tosca robi jako naped do suba a Technics jako naped do kolumn :)

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję kolumn głośnikowych o wymiarach 110x25x32 cm, zbudowanych z dwóch głośników niskotonowych STX GDN-22-120-8-SS oraz wysokotonowego STX GDWT-8-150-4-PJ, z zastosowaniem zwrotnicy STX 2D-12. Kolumny posiadają osobną komorę basową i są wygłuszone gąbką z kolcami. Dyskusja koncentruje się na braku głośnika średniotonowego, co powoduje dziurę w paśmie, szczególnie w średnich tonach, które są trudne do odtworzenia przez zastosowane głośniki nisko-średniotonowe. Użytkownicy sugerują modyfikacje przedniego panelu, zastosowanie szerokopasmowego głośnika lub dodanie średniotonowego, a także poprawę wykończenia powierzchni poprzez szpachlowanie, szlifowanie, malowanie i fornirowanie. Wzmacniacz Technics o mocy 2x50W (4Ω) jest wystarczający do napędzenia kolumn. Zwrotnica dwudrożna 12 dB Butterworth z częstotliwością podziału około 3,2-5 kHz była omawiana, zwracając uwagę na równe wartości elementów filtrów. Konstrukcja jest oceniana pozytywnie pod względem wykonania i brzmienia, mimo ograniczeń akustycznych. Autor planuje dalsze prace nad wykończeniem i ewentualnym uzupełnieniem pasma średnich tonów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA