logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aster - wyłącznik różnicowoprądowy, wyłączenie zasilania

roger888 02 Wrz 2005 14:49 2384 7
REKLAMA
  • #1 1786205
    roger888
    Poziom 11  
    Mam w mieszkaniu internet podłączone przez Aster, w momencie, kiedy komputer (laptop) jest podłączony do internetu i energie czerpie z baterii jest wszystko w porządku. Problem zaczyna się po podłączeniu laptop do gniazdka elektrycznego - wyskakuje wtedy wyłącznik różnicoprądowy w mieszkaniu. Po krótkich obserwacjach wyszło, że zwarcie powstaje tylko, gdy jest podłączony kabel antenowy do modemu kablowego. Instalacja elektryczna jest nowa i wszystko poza tym działa bez zarzutu (TV i telefon-też przez Aster). Rozmawiałem z elektrykiem, który tą instalacje robił i powiedział mi, że wina leży prawdopodobnie po stronie kabla antenowego albo modemu. Miał może ktoś taki problem? Co może być przyczyną takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 1786966
    zick.pl
    Poziom 17  
    podłącz uziemienie do modemu a jeśli to nie pomoże weż za dupę swojego elektryka :D

edit:
    1. czy komputer jest uziemiony ?
    2. obróć wtyczkę od modemu w gniazdku 220V
    3. ewentualnie podepnij się w inne gniazdko elektryczne
    ps.
    pracowałem w Aster przy instalacjach Internetu i miałem taki sam problem kilka razy , po uruchomieniu komputera strzelały różnicówki
  • REKLAMA
  • #3 1791820
    roger888
    Poziom 11  
    komputer jest uziemiony, obracanie wtyczki nic nie pomaga, a gniazdka to wypróbowałem w domu już prawie wszystkie:( Jeżeli chodzi o uziemienie modemu to za bardzo nie wiem jak to zrobić.

Możesz mi powiedzieć jak rozwiązywaliście takie problemy jak pracowałeś w Aster? Bo z tego co napisałeś to widać, że mój przypadek nie jest odosobniony.
  • #4 1792006
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Problem jest spowodowany uziemieniem modemu kablowego porzez instalację TV (w każdym bloku powinno być uziemienie w piwnicy).

To powoduje zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego.

Rozwiązania są 2:
    1. podłaczenie modemu do kompuitera przez kartę sieciową przewodem UTP (nieekranowanym)
    2. instalacja "izolatora" między modemem kablowym a gniazdkiem TV (operator powinien go dostarczyć).

Jeśli wybierzesz 2-gą możliwość to zgłoś problem w AsterCity.
  • #5 1792130
    roger888
    Poziom 11  
    czy są jakieś minusy któregoś rozwiązania?
    czy np. zamontowanie izolatora ma wpływ na szybkość transferu?
    a użycie przewodu UTP nieść ze sobą jakieś zagrożenie dla sprzętu?
    sorry za te pytania ale ja poprostu się w tym temacie wogóle nie orientuje.
  • REKLAMA
  • #6 1792569
    zick.pl
    Poziom 17  
    a no właśnie przypomniało mi się :D po przeczytaniu posta mbo

kabel dostarczany z modemem miał ekran w postaci blaszki dokoła wtyków rj45 wystarczyło odgiąć i wyrwać blaszkę z jednej strony kabla łączącego modem z kartą sieciową komputera :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1792658
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    roger888 napisał:
    czy są jakieś minusy któregoś rozwiązania?

Praktycznych nie ma. Minusem można nazwać np. zakup sieciówki - zawsze to jakiś koszt.
    Osobiście preferuję podłączenie przez sieciówkę - z USB bywają czasami jeszcze inne problemy.

Cytat:

czy np. zamontowanie izolatora ma wpływ na szybkość transferu?

Nie ma wpływu na szybkość.

Cytat:

a użycie przewodu UTP nieść ze sobą jakieś zagrożenie dla sprzętu?

Nie - każda sieciówka ma na wejściu elementy izolujące galwanicznie (transformator).
  • #8 1793038
    roger888
    Poziom 11  
    dzięki za pomoc już jest wszystko w porządku, zdjąłem ekran z kabla i wszystko śmiga w najlepsze:D

Podsumowanie tematu

✨ Problem wyzwalania wyłącznika różnicowoprądowego w mieszkaniu przy podłączeniu laptopa do zasilania i modemu kablowego Aster wynika z uziemienia modemu przez instalację antenową TV. Zwarcie pojawia się tylko przy podłączonym kablu antenowym do modemu. Rozwiązania obejmują: 1) użycie nieekranowanego przewodu UTP do połączenia modemu z kartą sieciową komputera, co eliminuje problem dzięki izolacji galwanicznej, 2) zastosowanie izolatora sygnału między modemem a gniazdkiem TV, który operator powinien dostarczyć. Usunięcie ekranu (metalowej blaszki) z kabla RJ45 łączącego modem z komputerem również skutecznie rozwiązuje problem. Oba sposoby nie wpływają negatywnie na prędkość transferu ani bezpieczeństwo sprzętu. Problem jest znany w instalacjach Aster i wynika z uziemienia instalacji TV w budynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA