logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kablówka-modem kablowy, który nie lubi się dzielić sygnałem

mr_roba 02 Wrz 2008 12:39 3623 6
REKLAMA
  • #1 5499015
    mr_roba
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Mam w domu kablówkę. Dodatkowo za jej pośrednictwem korzystam z internetu (modem kablowy). Niestety wspomnianym modem nie lubi dzielić się sygnałem.
    Sprawa wygląda następująco:
    - do gniazda kablówki mam podłączony trójnik. Do jednej odnogi modem kablowy a do drugiej odnogi następny trójnik;
    - do drugiego trójnika mam podłączony TV oraz kartę TV w komputerze.
    - niestety w takiej kombinacji modem nie łączy się
    - jak od drugiego trójnika odłączę TV i kartę TV to modem działa
    - najdziwniejsze jest to, że wystarczy, iż do drugiego trójnika podłączę same kable a nie wetknę ich końcówek do TV lub karty TV w komputerze to modem od razu traci sygnał (kable na pewno są ok)
    - próbowałem TV i kartę TV odseparować separatorem galwanicznym, ale nic nie pomogło.
    - zastanawiam się czy problem rozwiąże wzmacniacz Link

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 5499444
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 5499464
    mr_roba
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    gromleon napisał:
    A nie lepiej zgłosić tą sprawę do dostawcy kablówki?
    Nie jestem pewien ale tam chyba powinien być jakiś filtr dodatkowo na kablu do tv.

I zobaczą router, no i, że mam 3 komputery podłączone. Niestety umowa jest tak skonstruowana, że płacę 1000 zł kary za udostępnienie internetu poza komputer gdzie jest karta sieciowa, do której MACa jest przypisany sygnał..
  • REKLAMA
  • #5 5504989
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj dokładnie jak to wszystko podłączyłeś - do którego wyjścia gniazdka CATV podłączony jest trójnik i za nim modem. Analogicznie do których wyjść trójnika podłączyłeś modem i TV. Najlepszy będzie schemat.

Z opisu wygląda to na źle wykonaną instalację za gniazdkiem TV.
    Standardowo do modemu kablowego powinno być dodatkowe wyjście w gniazdku CATV (opis DATA).

Co do wzmacniacza to daj sobie spokój - jest większe prawdopodobieństwo, że popsujesz parametry niż je poprawisz.

Podaj parametry pracy modemu gdy działa - strona 192.168.100.1
  • REKLAMA
  • #7 5520302
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Możliwe, że zmieniły się parametry sieci kablowej w Twoim budynku i parametry sygnału nie mieszczą się w normie (zbyt mały lub zbyt silny sygnał - więcej lub mniej odbiorców).
    Trójniki oprócz rozdzielenia, odizolowania sygnału od wejścia i wyjść. Również posiadają tłumik, który odpowiednio tłumi sygnał aby dopasować do modemu kablowego.

Bez fachowców, którzy przyjdą i sprawdzą jaki jest poziom sygnału, raczej nie wiele podziałasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada modem kablowy podłączony do gniazda kablówki za pomocą trójnika, do którego równocześnie podłączony jest drugi trójnik z TV i kartą TV w komputerze. W takiej konfiguracji modem nie łączy się z internetem. Problem pojawia się nawet, gdy kable są podłączone do drugiego trójnika, ale nie są wpięte do urządzeń. Próby separacji sygnału za pomocą separatora galwanicznego nie przyniosły efektu. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z wadliwego modemu, uszkodzenia instalacji lub nieprawidłowego wykonania instalacji za gniazdkiem CATV, gdzie standardowo powinno być osobne wyjście DATA dla modemu. Wzmacniacz sygnału raczej nie rozwiąże problemu, a może pogorszyć parametry. Wskazano również, że trójniki w instalacji kablowej mają tłumiki dopasowujące sygnał, a zmiany parametrów sieci kablowej w budynku mogą wpływać na jakość połączenia. Zwrócono uwagę na ograniczenia umowne dotyczące udostępniania internetu na więcej niż jeden komputer, co może skutkować karą finansową. Zalecane jest zgłoszenie problemu do dostawcy usług kablowych oraz sprawdzenie parametrów pracy modemu pod adresem 192.168.100.1.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA