logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Początkujący - prośba o pomoc. Podłączenie TV i internetu

jacekwawa 12 Lip 2006 02:39 2583 1
  • #1 2812294
    jacekwawa
    Poziom 1  
    Witam,

Proszę wybaczyć banalność problemu. Użytkuję internet przez TV kablową. Kupiłem kartę TV do komputera i chciałbym, aby modem internetowy i przewód antenowy od karty TV były podłączone jednocześnie. Wydawało mi się, że jedyne czego potrzebuję to stosowny rozgałęziacz. Kupiłem zatem na aukcji "3-way splitter 5-1000 MHz". Niestety po podłączeniu internet nie działa a telewizja bardzo śnieży, nawet jeśli są podłączone do rozgałęźnika pojedyńczo. Czy ktoś mógłby poradzić mi w czym problem? Czy kupiłem zły rozgałęźnik? Czy jednak nie ma możliwości takiego podłączenia, aby sygnał nie był tracony i oba media mogły funkcjonować równocześnie?

Obok gniazda TV, gdzie dotychczas podłączony był internet, jest gniazdo R. Podłączona tam karta telewizyjna bardzo śnieży. Po podłączeniu do gniazda TV wszystko jest oczywiście OK.

Z góry dziękuję za pomoc.
    Jacek J.
  • #2 2812434
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    WItam

Problem nie jest banalny - "popsułeś" sobie internet - nie szkodzi, masz szczęście, że nie wyłączyłeś innym dostępu do sieci - mogłoby Cię to dodatkowo kosztować.

Na przewodzie idącym do modemu - nie możesz podłączać innych urządzeń - musisz to zrobić na torze RTV. Czyli z wyjścia gniazdka antenowego TV - za nim stosujesz rozg. 1/2 i prowadzisz przewód do karty tv, zalecam, żeby między kartą a rozgałęźnikiem zainstalować separator wejść. Potrzebujesz także dobrego rozg firm Tratec, Telmor, Multiline.

Mimo to, nie mogę Tobie zagwarantować, że obraz będzie dobry - wszystko zależy od dostarczonego sygnału z TVCAB (poziom) i najważniejsze - dużo kart TV ma słabą głowicę, dlatego b. często uzyskanie dobrego obrazu jest trudne.
    Pzdr
REKLAMA