logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przewód 1,5 mm miedziany między licznikiem a różnicówką jest bezpieczny?

Tkaczu27 14 Gru 2018 12:28 1575 7
  • #1 17626336
    Tkaczu27
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam, mieszkam w starym mieszkaniu (kupiłem niedawno), gdzie od centralki do mieszkania poprowadzony jest przewód aluminiowy (1 faza). Wchodzi on u mnie do licznika. Od licznika do skrzynki z różnicówką mam położony przewód miedziany, linkowy o średnicy 1,5 mm. Ma on długość około 50 cm. Z różnicówki już dalej jest normalnie rozprowadzony na zabezpieczenia i dalej w mieszkanie. Przyłącze na piśmie mam 5,8 kW.

Moje pytanie jest czy przewód między licznikiem a różnicówką jest odpowiedniego przekroju. Czy da się to jakoś obliczyć? Jeden z gości odwiedzających mnie postraszył mnie pożarem bo się będzie grzał. Chce spać spokojnie i za nim zanim wezwę elektryka chce chcę się upewnić.
    Jeżeli potrzebne jakieś szczegóły to podam.

W centralnej bezpiecznik topikowy 25 A.
  • #3 17626383
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1319
    Ten odwiedzający miał świętą rację.
    Przekrój 1,5 mm2 to dużo za mało, Linka w instalacjach w budownictwie niedopuszczalne.
    Proponuję tu zmianę przekroju na 6mm2 - oczywiście miedź.
    W sprawie aluminiowego WLZ-u to proponuję zgłosić wniosek do administratora o jego wymianę na miedziany.
    Aluminium ulega przegrzaniu na połączeniach. Występuje też efekt "płynięcia metalu", co poluzowuje połączenia.
  • #4 17626395
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1250
    Czy kolegą jozgo może uzasadnić swoją wypowiedź odnośnie zakazu stosowania przewodu linki w budownictwie oraz likwidacji WLZ AL na CU.
  • #5 17626457
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1319
    Do układania na stałe przeznaczone są przewody:
    - jednodrutowe DY, YDY, YDYp, YDYt.....
    -wielodrutowe LY, YLY,
    Przez linki starzy elektrycy rozumieją przewody z oznaczeniem "g" np. LgY i nie są to przewody do stosowania w budownictwie.
    Jeżeli chodzi o aluminiowy WLZ to 100% jest on z lat 70-tych.
    Stosowano wtedy na przewody aluminium czyste a nie jak obecnie specjalne stopy.
    O "zaletach" tamtych przewodów wiedzą mieszkańcy bloków, gdzie im się przy gniazdkach i w puszkach te przewody przegrzewają i upalają.
    Czasem przegrzane końce kruszą się w rękach. Po czym są tak krótkie, że jest problem z podłączeniem. A to są DYt-y - nie podciągniesz.
  • #6 17626472
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1250
    Co się tyczy wyższości miedzi nad aluminium to sprawa jest oczywista ale jest coś co nazywamy doborem przekroju i tu niema co polemizować, jeżeli źle odbierzesz przekrój to i miedź Ci nie pomoże.
  • #7 17626527
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 17626575
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3463
    niewolno2 napisał:
    Czy kolegą jozgo może uzasadnić swoją wypowiedź odnośnie zakazu - likwidacji WLZ AL na CU.
    nie ma takich zaleceń.
    Z reguły, jest za mały przekrój tego WLZ.
    Stara instalacja była projektowana na znacznie mniejsze moce.
    Al-Cu połączenia Al trzeba dobrze umieć zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o bezpieczeństwo przewodu miedzianego o średnicy 1,5 mm między licznikiem a różnicówką w starym mieszkaniu, gdzie zastosowano przewód aluminiowy. Odpowiedzi wskazują, że przekrój 1,5 mm² jest niewystarczający, a zaleca się użycie przewodu o większym przekroju, minimum 2,5 mm², a najlepiej 6 mm². Podkreślono również, że przewody linkowe są niedopuszczalne w budownictwie, a aluminiowe przewody mogą prowadzić do przegrzewania i niebezpieczeństwa pożaru. Wskazano na konieczność wymiany aluminiowego WLZ na miedziany oraz na ryzyko związane z połączeniami Al-Cu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA