logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór transformatora 400V na 230V do oświetlenia i pytanie o sieć z różnicówką

damian00980 17 Gru 2018 01:14 768 4
REKLAMA
  • #1 17632400
    damian00980
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Dziękuję za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie. Jaki transformator najlepszy z 400 na 230 głównie do oświetlenia? Ze 4 gniazdka i 4 lampy..
    Chciałbym się jeszcze zapytać jak to jest ze gdy jest typ sieci z różnicówka z uziemieniem to nie ma zera w 400v tylko jest samo pe a w starej instalacji bez pe jest normalnie zero? Czy to jest zwiazane z mostkowaniem? Czy z zerem roboczym jak kiedyś było? Dlaczego jak podłączyłem na listwie N w rozdzielni przewód to on miał w sobie duży prąd? Czy to ma. Coś wspólnego z różnicówka?
  • REKLAMA
  • #2 17632415
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    damian00980 napisał:
    Witam. Mój problem polega na tym że chciałem podłączyć sobie swiatlo w garażu do którego było dołączona zasilanie 3 fazowe. No więc wziąłem sobie jedną fazę i zero i z tego zasilania i okazało się że różnicówka wybija.
    No i prawidłowo!
    damian00980 napisał:
    Od rozdzielni idą 3 fazy zero i uziemienie i one idą do przełącznika lewo prawo i z tego przełącznika idą do wtyczki siłowej.
    Nie zero, a przewód neutralny.
    damian00980 napisał:
    I następnie przewód siłowy jest wkopany w ziemię tylko nie ma w nim uziemienia ( są 3 fazy i zero.
    Nie ma trzech faz i zera, tylko 3 fazy i przewód ochronny PE. I oby to jednak był kabel, a nie przewód, bo przewody nie służą do zakopywania ich w ziemi.
    damian00980 napisał:
    Wszystkie sprzęty na siłę działają jak należy a gdy chcialem założyć gniazdko 230 do jednej fazy z tej siły i do zera to różnicówka wybijala.
    Wszystkie sprzęty 3-fazowe działają, bo nie potrzebują przewodu neutralnego.
    damian00980 napisał:
    Połączyłem zero za różnicówka ale wtedy był taki sam prąd na zerze jak i na fazie. Odłączyłem uziemienie i okazało się że prąd gniazku był i zero też tylko gdy podłączyłem oprawę to ona bardzo słabo świeciła.
    Co może być przyczyną?
    Odradzam tego typu eksperymenty.

Możliwości są trzy:
    - wymienić kabel na 5-żyłowy,
    - zastosować oświetlenie na 400V,
    - zastosować transformator 400/230V o odpowiedniej mocy do podłączenia oświetlenia.
  • REKLAMA
  • #3 17632497
    viktor1950
    Poziom 30  
    Ocena: 376
    Cytat:
    Od rozdzielni idą 3 fazy zero i uziemienie i one idą do przełącznika lewo prawo i z tego przełącznika idą do wtyczki siłowej.
    Sprawdź wszystkie połączenia, czy nie są zaśniedział, w szczególności zaciski zerowe. A jak różnicówka wybija to nie podłączasz do zera tylko do przewodu ochronnego.
  • REKLAMA
  • #4 17632504
    kozi966
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    viktor1950 napisał:
    Sprawdź wszystkie połączenia, czy nie są zaśniedział, w szczególności zaciski zerowe.

Tu nie ma co sprawdzać.
    Różnicówka nie może istnieć w obwodzie z przewodem zerowym, to raz.
    Dwa, autor ma błędnie wykonaną instalację pod swój pomysł.
    To już wyjaśnił kolega mar_uda.
  • #5 17633342
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3518
    damian00980 napisał:
    Witam. Mój problem polega na tym że chciałem podłączyć sobie swiatlo w garażu do którego było dołączona zasilanie 3 fazowe. No więc wziąłem sobie jedną fazę i zero i z tego zasilania i okazało się że różnicówka wybija.
    mar_uda napisał:
    No i prawidłowo!
    - zastosować transformator 400/230V o odpowiedniej mocy do podłączenia oświetlenia.
    Prawidłowa rada.
    Do trafa jest potrzene zabezpiecznie takie jaka zaleca producent trafa.
    Obecnie jest powszechnie stosowane oświetlenie LED.
    Dlatego trafo nie musi być dużej mocy.
REKLAMA