logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak zainstalować GWP i wyłącznik p poż z wykorzystaniem FRX 400?

Orzech01 17 Gru 2018 13:07 9663 14
  • #1 17633026
    Orzech01
    Poziom 6  
    Jak zainstalować GWP i wyłącznik p poż z wykorzystaniem FRX 400?
    Jak widać na załączonym obrazku jest to schemat GWP. odczytałem to ale nie jestem do końca pewien czy poprawnie. I jeszcze wyłącznik p poż.

Czy ktoś mógł by opisać jak to rozwiązać i co zastosować?
    Myślałem o frx 400 i wyzwalacz i to jedna sztuka a tu widzę że chyba będą potrzebne 2 komplety i osobna skrzynka na to bo w obecnej się nie pomieści.
  • #3 17633173
    Orzech01
    Poziom 6  
    Tak 63A a 400 to model tego frx ale to nie istotne. Tylko jak to po kolei podłączyć.
    Wyzwalacz, frx, i coś jeszcze czy tyle
    no i z 2 licznika
    Wyzwalacz, frx, 3x6a przełącznik FAZ podpięty do wyzwalacza
  • Pomocny post
    #4 17633189
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 951
    Sprzed wyłącznika 2 przez pojedyncze wyłączniki B6 podajesz zasilanie na przełącznik faz , do przełącznika zacisku 10 (f&f) podłączasz przewód fazowy przycisku p.poż. z przycisku na cewki wyłączników (obie cewki równolegle) oczywiście drugi zacisk cewek do N.

Co do FRX 400 to nie widzę sensu rozlaczania N chyba że projekt tego wymaga ale jeśli tak to nie tym aparatem.
  • #5 17633285
    Orzech01
    Poziom 6  
    mawerix123 napisał:
    Sprzed wyłącznika 2 przez pojedyncze wyłączniki B6 podajesz zasilanie na przełącznik faz , do przełącznika zacisku 10 (f&f) podłączasz przewód fazowy przycisku p.poż. z przycisku na cewki wyłączników (obie cewki równolegle) oczywiście drugi zacisk cewek do N.

Co do FRX 400 to nie widzę sensu rozlaczania N chyba że projekt tego wymaga ale jeśli tak to nie tym aparatem.

A jaki polecasz?
  • #7 17633487
    Orzech01
    Poziom 6  
    Właśnie taki mam projekt że jest tylko rysunek i nic więcej. Brakuje np tego co tam ma być użyte. Są opisy i obrazki że coś trzeba zrobić ale projektant już nie przewidział jaki osprzęt do tego zastosować. I z tego co zauważyłem muszę sam sobie szukać odpowiednich podzespołów, a że p poż robiłem raz i to było wszystko opisane i to z 5 lat temu tak że nie w temacie.
  • Pomocny post
    #8 17634394
    mawerix123
    Poziom 39  
    A projektant żyje :?: jeśli tak to można go to zapytać, w zasadzie to chyba wszystkie markowe rozłączniki 63A czy 100A mają możliwość dobudowy wyzwalacza wzrostowego.
  • #9 17634679
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Może ktoś wytłumaczyć, dlaczego wyłączniki pożarowe instalacji zasilanych z 2 układów pomiarowych oba są zasilone napięciem tylko z jednego z tych układów? I jakiego rodzaju ma być to przełącznik faz i czy w jakiś sposób przewidziano kontrolę jego sprawności?
  • #10 17634854
    mawerix123
    Poziom 39  
    stonefree napisał:
    Może ktoś wytłumaczyć, dlaczego wyłączniki pożarowe instalacji zasilanych z 2 układów pomiarowych oba są zasilone napięciem tylko z jednego z tych układów?

Ciężko mi sobie wyobrazić połączenie dwóch wlz, trzeba by chyba jakiś układ APZ robić dla przełącznika faz który zareagował by dopiero po zaniku ostatniej fazy.... a może ten licznik jest typu administracyjnego.... ciężko powiedzieć coś więcej znając tylko kawałek schematu. Ten który montowałem ostatnio miał zasilanie też z jednego wlz i licznika ale był to obwód typowo pożarowy.

stonefree napisał:
    I jakiego rodzaju ma być to przełącznik faz i czy w jakiś sposób przewidziano kontrolę jego sprawności?

Ja montowałem ostatnio taki (zresztą zazwyczaj taki) : https://www.fif.com.pl/automatyczne-przelaczniki-faz/136-przelacznik-faz-pf-431.html

Osobiście nie spotkałem aby projekt mówi coś o kontroli jego sprawności, zresztą te które montowałem wcześniej również były przewidziane jak na schemacie autora choć wypadało by co jakiś czas choćby wizualnie czy na przełączniku świeci się któraś z zielonych diod.
  • #11 17634856
    Orzech01
    Poziom 6  
    A czy mogę użyć FRX 100A jak w projekcie jest 63A?
  • #12 17634857
    mawerix123
    Poziom 39  
    Orzech01 napisał:
    A czy mogę użyć FRX 100A jak w projekcie jest 63A?

W górę zawsze czyli 100A, 125A nigdy w dół czyli np. 40A. 100A jest chyba najbardziej powszechny więc i cenowo może wyjść taniej niż 63A ;)
  • #13 17634859
    Orzech01
    Poziom 6  
    Ok. Więc jeszcze jedno pytanie do tego tematu z przełącznika FAZ daje przewód na przycisk ppoz, i z ppoz dopiero na wyzwalacz wzrostowy? I czy równolegle czy szeregowo
  • #14 17634931
    mawerix123
    Poziom 39  
    Orzech01 napisał:
    Ok. Więc jeszcze jedno pytanie do tego tematu z przełącznika FAZ daje przewód na przycisk ppoz, i z ppoz dopiero na wyzwalacz wzrostowy? I czy równolegle czy szeregowo

Z przełącznika faz na przycisk p.poż. ze stykiem NO ze styku na cewki które są łączone równolegle.

Takie połączenie nie powinno być chyba problemem, trochę dziwi mnie to pytanie... chyba każdy elektryk potrafi połączyć dwie lampy przez jeden wyłącznik.
  • #15 17635763
    Orzech01
    Poziom 6  
    Mnie też dziwi 😃. Dzięki za pomoc, zamykam temat.

Dodano po 1 [minuty]:

Zastosowanie się porad powyżej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o instalację GWP i wyłącznika p.poż. z wykorzystaniem FRX 400, wskazując na niepewność co do schematu i potrzebnych komponentów. Odpowiedzi sugerują, że do instalacji wymagane są dwa komplety wyłączników oraz osobna skrzynka. Wskazano, że FRX 400 może nie być odpowiedni do rozłączania N, a projektant powinien być konsultowany w sprawie doboru osprzętu. Użytkownicy podają różne modele wyłączników oraz zasady ich podłączenia, w tym połączenie równoległe cewki wyzwalacza z przyciskiem p.poż. oraz przełącznikiem fazowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA