logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Złożenie komputera w obudowie SFF/USFF - wybór i budżet [Dell/HP]

dandi20 17 Gru 2018 16:34 1182 2
  • #1 17633429
    dandi20
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam,

od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie opcja złożenia komputera w obudowie SFF lub USFF. Nie musi być to żaden demon prędkości, ale chyba mam już dosyć ogromnej obudowy, która zajmuje sporą część biurka. Komputer do prac biurowych, internetu, oglądania filmów i czasami do pogrania (myślę, że GTX 1050TI 4GB Low Profile wystarczy lub integra na początku) później zapewne wyląduje w salonie jako HTPC. Ogólnie komputer po "kosztach", który zastąpi moją starą, hałasującą i wysłużoną już 10 letnią stacjonarkę. Procek/Płyta obojętnie może być Intel, może być AMD ;)

Jak to ugryźć? Przede wszystkim obudowa. Wpadły mi w oko przykładowo takie obudowy:

Dell Optiplex 790, Optiplex 780, Optiplex 990, Optiplex 360, HP Compaq 8100 Elite.

Widziałem też trochę obudów dedykowanych do małych PC, ale te które wymieniłem prawdopodobnie będą najtańsze bo od 10zł a nie chodzi mi o to by wywalać kupę kasy na obudowę, myślę, że cena w granicach 50zł będzie odpowiednia. Gdzieś z tyłu głowy krąży mi też myśl o złożeniu komputera na pająka i wykonaniu obudowy własnoręcznie ;) cóż...

A teraz jaka powinna tu być płyta główna, zasilacz, chłodzenie?

Skłaniał bym się do złożenia kompa na nowej płycie głównej aniżeli na oryginalnej dell'owskiej (ale kwestia jest do rozpatrzenia). Im więcej wejść i zaślepek na obudowie tym lepiej (większe możliwości późniejszej rozbudowy). Często widzę, że obudowy mają tylko USB 2.0 na froncie, więc trzeba będzie podmienić gniazda na USB 3.0 lub posiłkować się tymi na back panelu płyty głównej.

Jeśli macie doświadczenie w tej materii lub podobny pomysł na swoje PC to proszę o rady i propozycje :)

Pozdrawiam
  • #2 17633509
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15509
    Sama obudowa to zakup pozbawiony sensu, Twoje wymagania spełni np.Lenovo M93P SFF.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17634131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA