logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik łazienkowy drabinka zimny mimo gorącego dopływu - co robić?

booorateq 17 Gru 2018 23:17 16422 20
REKLAMA
  • #1 17634654
    booorateq
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem z nowym grzejnikiem łazienkowym. Wyremontowaliśmy kapitalnie nowe mieszkanie, nowe instacje, prąd itd.
    Ale mam problem z grzejnikiem łazienkowym. Problem objawia się następująco. Zawór zasilający jest tak gorący że nie można go chwycić, a grzejnik zimny. Zapowietrzony chyba nie jest - jak odkręcam odpowietrznik to leci sama woda. Gdy spuszczę do wiatra tak z 20L wody to wtedy grzejnik jest gorący ale stopniowo chłodnie aż do 0. Grzeje jedynie jak spuszczam z niego wodę. Odpływ jest odkręcony na maksa. Obieg wody w grzejniku słychać jedynie gdy spuszczam tę ciecz. Gdy zakręcę odpowietrznik cisza. Był instalator który montował grzejnik go sprawdzić i twierdzi że z montażem wszystko w porządku. Mieszkam w bloku na 1 piętrze. Sąsiad pode mną ma swój grzejnik gorący. Kryza na zaworze u mnie ustawiona na maxa, 9. Głowicę termostatyczną mam już odkręconą. Ktoś może ma jakieś pomysły na ten problem ?
    Grzejnik zwykła drabinka - suszarka. Podłączenie dolne. Z prawej strony zasilanie z głowicą termostatyczną, z lewej odpływ.
  • REKLAMA
  • #2 17634735
    ewoo
    Poziom 30  
    Ocena: 409
    Zakręć głowicę do oporu i odpowietrzaj. Do tej pory gdy to robiłeś woda napływała przez zasilanie ( gorący grzejnik) teraz zrób to samo ale woda ma napływać przez powrót(dlatego trzeba zakręcić zasilanie). Pozwoli to sprawdzić czy na powrocie nie ma jakiegoś problemu (zator w rurze, syfon)
  • #3 17635375
    booorateq
    Poziom 6  
    Witam. Zrobiłem tak jak mówisz. Zasilanie zakręcone, odpływ odkręcony na max. Efekt: lekko cieplejszy odpływ ale grzejnik jak był zimny tak jest dalej.
  • REKLAMA
  • #4 17635576
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Jeżeli podłączenie jest dolne (zarówno zasilanie, jak i powrót), grzejnik może się łatwo zapowietrzać (stanowi jakby zbiornik powietrza z całego pionu) i problemy mogą się często pojawiać (konieczne może być częste odpowietrzanie). Może by lepiej było go przerobić i dać zasilanie na górze a powrót na dole, najlepiej krzyżowo. Jeśli to w bloku, to znaczy, że to nie jest ostatnia kondygnacja (ostatnie się najczęściej zapowietrzają). Może też być problem z drożnością gałązek (zamulone, zapchane kamieniem). Szkoda, że nie ma zdjęcia czy rysunku.
  • #5 17635605
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Sprwadż drugi zawór pod nakrętką jst regulacja.
  • REKLAMA
  • #6 17635900
    booorateq
    Poziom 6  
    Grzejnik łazienkowy drabinka zimny mimo gorącego dopływu - co robić? Grzejnik łazienkowy drabinka zimny mimo gorącego dopływu - co robić? Grzejnik łazienkowy drabinka zimny mimo gorącego dopływu - co robić?

Tak to wygląda.
    GBW - pod którą nakrętką ?

Cała instalacja u mnie jest nowa, kiedyś były takie stare grube rury które służyły za 'grzejnik'. Wymieniono to na nowe rurki plastikowe. Niestety nie mam do tego dojścia - wszystko schowane pod płytą kartonowo-gipsowa a na niej kafelki... Instalator zarzeka się że sprawdzał wszystko po montażu i było OK.
  • #7 17635909
    GBW
    Poziom 31  
    Miałem na myśli powrót ale jest odkręcony.
  • #8 17635914
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Przy takim podłączeniu, odpowietrznik powinien być na górze grzejnika po lewej stronie. Jeżeli nie ma, to założyć.
  • #9 17635927
    booorateq
    Poziom 6  
    Jest na górze po lewej stronie.
  • #10 17635938
    nuszek
    Poziom 30  
    Ocena: 388
    Jeżeli jest, to nim się odpowietrza. Zakręcić dopływ i na nim odpowietrzyć.
    Jeżeli to nic nie da, to brak przepływu, czyli gdzieś jest przytkane lub za mały przepływ, stawiam na odpływ.
    "Mieszkam w bloku na 1 piętrze" - a na górze jescze ktoś mieszka i tam grzeje?
  • #11 17636172
    booorateq
    Poziom 6  
    Blok 4 piętrowy. Sąsiad podemna ma tak gorący grzejnik że nie może go chwycić. Ja nad nim mam problem jak już opisałem. Nademna u sąsiada nie wiem, ale na 3 piętrze ponoć grzejnik w ogóle nie grzeje.

Odpowietrzalem na zamkniętym dopływie . Powietrza w ogóle nie ma. Od razu leci woda mocnym strumieniem.
  • REKLAMA
  • #12 17636222
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    Jeżeli jest taka możliwość abyś sprawdził (nie wiadomo czy są dostępne) jak wyglądają zawory w piwnicy w tym pionie. Może one są tam w jakiś sposób nie do końca odkręcone i dlatego jest słaby przepływ (brak wystarczającego ciśnienia). Kiedyś były (jak piszesz) grube rury a teraz ty sam zrobiłeś zwężkę nową instalacją.
  • #13 17636265
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, lepszy efekt grzania uzyskałbyś gdyby połączenie zasilania drabinki było na górze grzejnika i tam odpowietrznik, a powrót jak jest. pozdrawiam. Jeszcze lepiej by było gdyby były tam zawory o pełnym przepływie ,kulowe.
  • #14 17636367
    booorateq
    Poziom 6  
    Postaram się dowiedzieć jak to wygląda w piwnicy.
    Jeszcze się tak zastanawiam , nie trzeba by może ustawić kryzy u sąsiada z dołu ? Jest taka opcja że on pobiera całe ciepło do siebie i do góry już woda nie ma ciśnienia żeby iść ?
  • #15 17636389
    GBW
    Poziom 31  
    Żadnego sąsiada nie krzyżuj co ci chłop winny. Skoro powyżej nic nie grzeje to należy sprawdzić czy pion nie jest zapowietrzony.
  • #16 17636391
    booorateq
    Poziom 6  
    Skryzować miało być . Ustawić u niego odpowiednio kryzę bo być może ma ustawiona na max.
  • #17 17636416
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2032
    A pamiętasz jak były te rury u ciebie przed remontem? Czy przypadkiem nie szły sobie dwie grube rurki z dołu do góry bez żadnego zaworu lub czegoś podobnego?
  • #18 17636424
    roman 18
    Poziom 24  
    Ocena: 143
    Kolego, sąsiad z dołu prawdopodobnie jeszcze remontu nie robił i ma u siebie po staremu wszystko na pełnym przepływie, a Ty jak u siebie zdławiłeś zaworami to jest zonk. Przyglądałeś się jakie przepływy mają te zawory które zamontowałeś. Kto z sąsiadów pozwoli założyć kryzę i pozbawiać się ciepła. pozdrawiam.
  • #19 17636693
    GBW
    Poziom 31  
    roman 18 napisał:
    Kolego, sąsiad z dołu prawdopodobnie jeszcze remontu nie robił i ma u siebie po staremu wszystko na pełnym przepływie, a Ty jak u siebie zdławiłeś zaworami to jest zonk. Przyglądałeś się jakie przepływy mają te zawory które zamontowałeś. Kto z sąsiadów pozwoli założyć kryzę i pozbawiać się ciepła. pozdrawiam.

W takim przypadku grzejnik by grzał słabo ale jednak.
  • #20 17636839
    booorateq
    Poziom 6  
    Sąsiad z dołu ma już wymienione rurki, u mnie też są wymienione, u sąsiada nademna nie.
    Tak, były takie 2 grube rury od podłogi do sufitu bez żadnych zaworów.
  • #21 17638998
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 595
    Sąsiad na dole musi mieć (powinien mieć ) założona kryzę, jeśli masz problem z tym to zgłoś w administracji budynku, powinni to posprawdzać. Tak jest niestety jak się robi remonty wymienia bezmyślnie i ma się wszystko gdzieś... Później instalator mówi:" panie wszystko sprawdzone i wszystko ok", a ciepła ni ma. Administracja i sprawdzenie kryzowania inaczej w takim bloku nie wyregulujesz w miarę równomiernego przepływu na grzejnikach. Jak masz jeszcze jakiś tam kawałek starej rury w stropie, to kamień robi za kryzę u ciebie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowym grzejnikiem łazienkowym, który pozostaje zimny mimo gorącego zasilania. Po remoncie mieszkania i wymianie instalacji, grzejnik nie grzeje, a odpowietrzanie nie przynosi efektów. Użytkownik sprawdził zawory, które są odkręcone, a sąsiad poniżej ma gorący grzejnik. Wskazówki dotyczące rozwiązania problemu obejmują sprawdzenie drożności rur, ewentualne przerobienie podłączenia grzejnika (zasilanie na górze, powrót na dole) oraz regulację kryz u sąsiada, aby zapewnić równomierny przepływ ciepłej wody. Wskazano również na możliwość zapowietrzenia pionu w budynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA