logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy podłączenie w ten sposób jest prawidłowe? Genevo PRIMA 64

Cerberus21 18 Gru 2018 07:35 3735 11
  • #1 17634900
    Cerberus21
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam
    Mogę prosić o ocenę podłączenia centrali? Wszystkie sugestie dotyczące podłączenia mile widziane.
    Komponenty:
    Centrala GENEVO PRIMA 64
    2x ekspander GENEVO PRIMA EXT-Z8
    2x Manipulator GENOVO PRIMA LCD WH-WH
    4x czujki (planowo ma być 11) na rys sa 2 ale podłączenie pozostałych 2 na tej samej zasadzie.

Wszystko podpoiłem wg schematów.
    Wszystko śmiga tylko czujki co 4-5 minut tak jakby się restartowały i wysyłają wszystkie alarm "włamanie" i dioda zaczyna szybko migać. 5 minut ok i znowu, pomiędzy restartami normalnie działają przy załączonym alarmie wyłapują ruch i załączają alarm. Czy to podłączenie oznaczyć jako EOL czy 2EOL/NC? Czy wszystkie czujki mogę podłączyć pod jeden com i jeden aux? Czy oba manipulatory mogę podłączyć pod jeden com? (zauważyłem że jeden z manipulatorów mi się zgubił cały czas szuka adresu.

Podłączenie transformatora
  • Pomocny post
    #2 17634911
    bercikmk
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    A PO JAKIEGO PODPINASZ ZASILANIE CENTRALI AC Z ZASILANIEM CZUJNIKÓW. Masz wagon centralek czy instrukcja kole w oczy.

Nie wiemy jak masz zaprogramowane wejścia? AUX to poprostu + zasilania, a COM to minus. Podłącz czujniki zgodnie z rysunkiem, który Ci wysyłam i tak też zaprogramuj wejścia centrali. Nie zapomnij o identyfikacji modułów.
    Załączniki:
    • Czy podłączenie w ten sposób jest prawidłowe? Genevo PRIMA 64 2EOL_NC.jpg (108.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17634928
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    Cerberus21 napisał:
    Wszystko śmiga

Bez urazy ale czytając różne tematy na forum odnoszę wrażenie że to ulubione powiedzenie wszystkich technicznych ignorantów. Czym mniej się zna i wie co robi tym bardziej mu śmiga ;)
    Odłączy to kolega i nawet nie próbuje się zbliżać do sprzętu zanim nie przeczyta dokładnie instrukcji i nie zacznie z tego cokolwiek rozumieć. Można też poczytać o podłączaniu central na forum. Co prawda większość materiałów dotyczy central satela, ale " elektrycznie" jest to to samo i te same zasady będą obowiązywały. ( Tam też nie podłącza się zasilania czujek z AC ;) ) Co do ustawienia po stronie centrali parametryzacji EOL/ czy DEOL to zależy od tego jak to kolega podłączy w czujkach. W czujkach DEOL to i DEOL w centrali. Oczywiście najlepiej podłączyć w DEOL zgodnie z rysunkiem przysłanym przez @bercikmk czego konsekwencją jest potem ustawienie takiej parametryzacji po stronie centrali. Da kolega jeszcze na wszelki wypadek rysunek albo najlepiej zdjęcie jak podłączone jest trafo.

tak przy okazji:
    Skoro ma być 11 czujek to po co koledze 2 ekspandery. To będą same czujki ruchu? Co to za obiekt ( dom mieszkanie, magazyn itp)
  • Pomocny post
    #4 17634933
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    @bercikmk podał prawidłowe podłączenie czujek, dobrze byłoby jednak żebyś napisał jakie czujki podłączyłeś. Niezależenie od rodzaju czujek ich podpięcie pod AC jest grubym błędem - w ten sposób możesz uszkodzić elementy systemu.

Na załączonym rysunku pokazałeś rysunki pasujące pod czujki AMC, które mogą mieć wbudowane rezystory parametryczne które ustawiasz zworkami.
    Manipulator powinien sam się "odnaleźć" jeżeli jest prawidłowo podłączony - sprawdź "kabelkologię", bo w/g rysunku podłączenie manipulatorów jest OK.
  • #5 17634939
    Cerberus21
    Poziom 10  
    Z transformatora brałem tylko minus. Instrukcja jest niestety na tyle uboga ze nie jest napisane gdzie dokładnie mogę zaczerpnąć minusa. Sądziłem ze nie będzie problemu. Czy takie podpięcie czujki jak na zdj będzie prawidłowe? Czy podpięcie zasilania czujki na takich rozdzielaczach napięcia (zmostkowane kostki) to dobry pomysł czy jakoś to inaczej rozwiązać? Czy oba manipulatory pod jeden com to dobry pomysł czy rozdzielić?

Dodano po 4 [minuty]:

@fred4u tak to AMC Smile 21/P z tego co jest w instrukcji to one nie maja rezystorów wewnątrz. Smile 22/p ma.
  • Pomocny post
    #6 17634951
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Cerberus21 napisał:
    Z transformatora brałem tylko minus

Bardzo mocno proponuję odłożyć tą instalację w czasie. Transformator podłącza się do sieci elektrycznej 230V, gdzie potrzebne są stosowne uprawnienia i dodatkowo znajomość podstaw elektryki. Powyższa odpowiedź, gdyby była w dziale elektryki, już dawno by wylądowała w koszu i to nie ze względu na złośliwość, a ze względu na bezpieczeństwo autora instalacji i osób przebywających w tym obiekcie.
    Powyższy schemat podłączenia czujki w DEOL (2EOL) poprawny.
  • #7 17634953
    Cerberus21
    Poziom 10  
    @suworow Jest to dom jednorodzinny piętrowy planowo jest 11 czujek ruchu, 2 kontaktrony drzwi, 1 kontaktron bramy garażowej, 1 czujnik dymu, 2 czujniki zalania, w przyszłości też kontaktrony do rolet możliwe że będę chciał też zrobić sterowanie oświetleniem zewnętrznym.
  • #8 17634964
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    dariusz.bembenek napisał:
    Powyższa odpowiedź, gdyby była w dziale elektryki, już dawno by wylądowała w koszu i to nie ze względu na złośliwość, a ze względu na bezpieczeństwo autora instalacji i osób przebywających w tym obiekcie.

Ja ograniczyłem się do prośby o zdjęcie wnętrza skrzynki z podłączonym transformatorem, ale autor nie uznał za stosowne zareagować na to pytanie. Nie pozostaje mi nic innego jak zablokować ten temat do czasu uzupełnienia informacji.

Co do podłączania " automatyki domowej" to ja bym na miejscu kolegi dobrze się zastanowił i wziął do serca to co napisał kolega @dariusz.bembenek
  • #9 17635027
    Cerberus21
    Poziom 10  
    W pierwszym poście uzupełniłem o rysunek podpięcia niestety nie mam możliwości zrobienia real zdjęcia ponieważ nie ma mnie teraz na działce. @bercikmk Bardzo dziękuję za poprawienie podpięcia czujki. Nie wiedziałem że z COMa bierze się minus, nigdzie w instrukcji nie jest to napisane (instrukcje przejrzałem zanim się za to zabrałem) czujkę też podpiąłem w/g schematu podanego w instrukcji jak widać nie było to dobre podpięcie. W centralce wyjścia na którym są czujki mam zaprogramowane na 2EOL/NC.
    Czy wszystkie czujki (8 sztuk - tyle jest wejść planuje podpiąć pod wszystkie 8 czujki // 3 na ekspander) mogę podpiąć pod jeden AUX (8 na AUX centralki // 3 na AUX ekspandera) a minus pod jednego COMa? Czy rozdzielacze napięcia ze zdjęcia mają prawo bytu w centralce alarmowej (chodzi o to aby nie wpinać wszystkiego pod jeden zacisk)

• Pomocny post
    #10 17635063
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Cerberus21 napisał:
    czujkę też podpiąłem w/g schematu podanego w instrukcji

Nie montowałem nigdy Genevo i nie mam jakoś specjalnie zamiaru, ale pisząc to co wyżej, wprowadzasz innych w błąd. W instrukcji Genevo schemat jest poprawny. Kolega może zajrzał nie w to miejsce co trzeba. Dodatkowo, w dokumentacji tego systemu ewidentnie widać (z dostępnych poprawnych schematów), że "COM" to masa (minus) zasilania.

Cerberus21 napisał:
    Czy wszystkie czujki (8 sztuk) (...) mogę podpiąć pod jeden AUX

Jeżeli wydajność prądowa złącza AUX na to pozwala, to tak. A jeżeli chodzi o stosowanie listw dystrybucji napięcia / wszelkiego rodzaju sensownych rozdzielaczy, to ich użycie nie jest niczym złym, a nawet poprawia przejrzystość instalacji.
  • Pomocny post
    #11 17635211
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    Cerberus21 napisał:
    W pierwszym poście uzupełniłem o rysunek podpięcia niestety nie mam możliwości zrobienia real zdjęcia ponieważ nie ma mnie teraz na działce. @bercikmk Bardzo dziękuję za poprawienie podpięcia czujki. Nie wiedziałem że z COMa bierze się minus, nigdzie w instrukcji nie jest to napisane (instrukcje przejrzałem zanim się za to zabrałem) czujkę też podpiąłem w/g schematu podanego w instrukcji jak widać nie było to dobre podpięcie. W centralce wyjścia na którym są czujki mam zaprogramowane na 2EOL/NC.
    Czy wszystkie czujki (8 sztuk - tyle jest wejść planuje podpiąć pod wszystkie 8 czujki // 3 na ekspander) mogę podpiąć pod jeden AUX (8 na AUX centralki // 3 na AUX ekspandera) a minus pod jednego COMa? Czy rozdzielacze napięcia ze zdjęcia mają prawo bytu w centralce alarmowej (chodzi o to aby nie wpinać wszystkiego pod jeden zacisk)

Tak dla uściślenia... czujki w centralce podłączasz do jej WEJŚĆ a nie wyjść (do WYJŚĆ podłączasz: sygnalizatory/przekaźniki czy ew. dodatkowe nadajniki).
    Wszystkie COM na płycie połączone są ze sobą -- taka jest rola tzw. masy czy dokładniej - potencjału wspólnego (ang. COMMON, stąd powszechny skrót COM).
  • #12 17635392
    Cerberus21
    Poziom 10  
    Dziękuje wszystkim za pomoc i proszę o nie zamykanie tematu. Jakbym miał jeszcze jakieś problemy to będę pytał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o ocenę podłączenia systemu alarmowego z centralą GENEVO PRIMA 64 oraz dodatkowymi komponentami, takimi jak ekspandery i manipulatory. Zgłasza problem z czujkami, które co kilka minut restartują się i generują alarm "włamanie". Odpowiedzi sugerują, że podłączenie czujek do zasilania AC jest błędem, a prawidłowe podłączenie powinno być zgodne z schematem DEOL. Użytkownik powinien upewnić się, że wszystkie czujki są podłączone do odpowiednich wejść centrali, a nie do wyjść. Wskazano również na konieczność sprawdzenia poprawności podłączenia manipulatorów oraz zasilania. Użytkownik planuje podłączyć 11 czujek, a także rozważa użycie rozdzielaczy napięcia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA