logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo podłączyć czujki i sabotaż w Genevo Prima 16?

Jonny123 04 Lut 2019 20:23 3765 25
  • #1 17755110
    Jonny123
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witam, podłączam alarm Genevo Prima 16
    poniżej załączam schemat jak podłączone jest na chwilę obecną, ,mam natomiast problem z:
    1. podłączeniem czujki dymu,
    2. czujki otwarcia samej centralki (sabotaż) ,
    3. sabotaż syreny,

Czy prawidłowo wszystko podłączam?
    Załączniki:
    • schemat alarm.pdf (125.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17755156
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Ktoś chyba kolegę oszukał i sprzedał Genevo jako Satel :)
  • #3 17755319
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Jonny123 napisał:
    Czy prawidłowo wszystko podłączam?

Czy wszystko to trudno powiedzieć, bo na schemacie nie jest podłączona m.in. czujka dymu (...).

Mamy za kolegę rysować schemat czy może kolega chce tylko skonsultować poprawność? Jeżeli to pierwsze, to chyba nie jest to forum. Jeżeli to drugie, to proponuję zacząć od modelu czujki, wrzucić schemat i szybko uda się zweryfikować koncepcję. Co do czujek ruchu (weryfikowane "wyrywkowo"), to wydaje się być ok.

No i kolega chyba widzi, że system ma za mało wejść? Ekspander jest, czy robimy rzeźbę?
  • #4 17755414
    fred4u
    Poziom 27  
    Ocena: 197
    W tej postaci raczej nikt nie podpowie w kwestii czujki dymu, ponieważ wróża Macieja na forum brak a zaciski nawet nie są opisane. Podłączenie czujek i sygnalizatora wydaje się w miarę poprawne (proponuję dodać rezystor parametryczny w szereg do obwodu sabotażu sygnalizatora), zakładam że wartość rezystorów parametrycznych to tylko "literówka" (1.1kOhm a nie 1.1 ohm).
    Podłączenie magistrali też ciężko zweryfikować ponieważ nie ma oznaczeń zacisków na manipulatorach. Rzeczywiście bez ekspandera wejść przy tej ilości czujek i urządzeń pozostanie "rzeźba" -- przydałoby się dodać moduł.
  • #5 17755446
    Jonny123
    Poziom 12  
    dzięki za odpowiedzi, tak oczywiście nie chodzi o satel tylko genevo.
    Jeżeli chodzi o ohm to oczywiście literówka :) i ma być kOhm, już poprawiam, manipulatory działają prawidłowo, jutro dodam opisy zacisków.
    Czyli żeby miało to ręce i nogi muszę zamontować np moduł EXT-Z8 ?
  • Pomocny post
    #6 17755459
    dariusz.bembenek
    Jonny123 napisał:
    Czyli żeby miało to ręce i nogi muszę zamontować np moduł EXT-Z8 ?

Tak, aby to było zrobione zgodnie ze sztuką, należy zamontować dodatkowy ekspander wejść (w tym przypadku faktycznie EXT-Z8). Zawsze dąży się do tego, aby każda czujka miała dla siebie jedno miejsce w systemie. Czasy łączenia np. czujek ruchu w szeregu już minęły - szczególnie kiedy mowa o nowych instalacjach.
  • #7 17755470
    fred4u
    Poziom 27  
    Uzupełnij też schemat o podłączenie czujki dymu, z uwzględnieniem opisów zacisków. Zakładam że jest to czujka 12V do systemów włamaniowych (w odróżnieniu od czujki 24V do central sygnalizacji pożarowej które wykorzystują inny sposób łączenia z centralą).
  • #8 17755497
    Jonny123
    Poziom 12  
    Mam czujkę M12 Firecat, znalazłem na elektrodzie taki schemat :
    Jak prawidłowo podłączyć czujki i sabotaż w Genevo Prima 16?

dariusz.bembenek czyli na chwilę czyli na chwilę obecną posiadając same czujki PIR- każda ma osobne wejście w płycie opisane od Z1 do z8 jest okej, gorzej z podłączeniem reszty czujek, tak?
    Załączniki:
    • schemat alarm.pdf (127.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 17755529
    fred4u
    Poziom 27  
    Czujkę dymu możesz podłączyć według pierwszego lub ostatniego wariantu, w trybie z "autozerowaniem". Same PIR to tak już "na styk" (7x PIR więc zostaje jedno wejście na sabotaż -- a masz juz dwa obwody sabotażu: obudowa i sygnalizator).
  • #10 17755530
    dariusz.bembenek
    Jonny123 napisał:
    czyli na chwilę obecną posiadając same czujki PIR- każda ma osobne wejście w płycie opisane od Z1 do z8 jest okej

Nie patrzyłem na każdą czujkę tylko na 1-2 wyrywkowo - są ok. Jeżeli wszystkie te czujki są podłączone analogicznie to tak - jest ok.
    Czujkę dymu może kolega podłączyć jako NC, EOL lub 2EOL (rozsądne minimum to EOL).
    Sabotaż jako EOL lub NC.
  • #11 17755544
    Jonny123
    Poziom 12  
    czujki boscha podłączone jako 2EOL/NC
    I pytanie , czy mogę skręcić wszystkie kable typu com, AUX zgodnie z ich typem czyli 7 kabli com razem , zlutować i wyjść jedną żyłą do centralki ?
    Załączniki:
    • schemat alarm.pdf (128.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17757227
    fred4u
    Poziom 27  
    Jeżeli chcesz koniecznie te kable fizycznie łączyć to zrób to po stronie centrali - elektrycznie będzie OK. Nie jest to jednak praktycznie zbyt dobre, bo utrudnia później ewentualne diagnozowanie systemu. Masz do dyspozycji 2xAUX i kilka COM-ów, porozkładaj te żyły tak żeby się je dało normalnie podłączyć.
  • #13 17758930
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 459
    fred4u napisał:
    Uzupełnij też schemat o podłączenie czujki dymu, z uwzględnieniem opisów zacisków. Zakładam że jest to czujka 12V do systemów włamaniowych (w odróżnieniu od czujki 24V do central sygnalizacji pożarowej które wykorzystują inny sposób łączenia z centralą).

Konwencjonalne czujniki dymu do systemów pożarowych pracują w dość szerokim przedziale napięć - zwykle 8-30V, więc nie byłoby kłopotu, żeby i taką tu wykorzystać. Niemniej sposób podłączenia wyglądałby trochę inaczej.
  • #15 18159196
    Jonny123
    Poziom 12  
    Planuję podłączyć moduł EXT-Z8 i czuję dymu
    1. czy takie podłączenie EXT-Z8 jak na schemacie jest poprawne?
    2. czy podłączenie czujki dymu jest poprawne ?
    3. Jak podłączyć czujnik sabotażu alarmu do EXT-Z8?

Z góry dziękuję za podpowiedzi
    Załączniki:
    • schemat alarm.pdf (133.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 18163002
    Genevo

Poziom 11  
    Ocena: 18
    Zaproponowany schemat - w zakresie EXT-Z8 i czujki Firecat jest poprawny. Odnośnie pkt.3 - rozumiem że chodzi o styk sabotażowy obudowy centrali? Jeżeli tak, to optymalnie w konfiguracji z modułem EXT-Z8 byłoby użyć dedykowane złącze TMP modułu rozszerzenia, które pracuje w konfiguracji NC.
    Konto firmowe:
    GENEVO Sp. z o.o.
    Legendy 20, Gdańsk, 80180 | Strona WWW: www.genevo.pl
  • #17 18605047
    luk3335
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć wszystkim,

kontynuując w temacie podłączenia czujki dymu do centrali alarmowej Genevo, mam pewne pytanie. Do mojej centrali Genevo (prima 64) mam podłączoną czujkę dymu/ciepła Satel TSD-1. Czujka ustawiona jako 2EOL/NC (typ przekaźnika NC, konfiguracja wyjścia 2EOL/NC), skonfigurowana w centrali tez jako 2EOL/NC, podłączona z wykorzystaniem 4 zacisków po stronie czujki (zasilanie oraz 2 wyjścia alarmowe) i odpowiednio do centrali (zasilanie AUX i COM oraz alarm np. Z1 i COM). Funkcja czujki ustawiona jako 24h pożarowa. W czujce aktywowana detekcja dymu i ciepła, bez pamięci.

Zauważyłem (podczas testowania, nawiasem mówiąc dotychczasowy "instalator" ustawił po stronie czujki 2EOL/NC, a po stronie centrali NC), że próba otwarcia obudowy czujki (przy aktywnym systemie alarmowym) zgłasza dwa naruszenia (informacje): pożar oraz sabotaż. Teraz moje pytanie, czy to jest prawidłowe działanie? Czy też nie powinien się pojawić tylko sabotaż? Chyba że, skoro czujka działa na funkcji 24 h pożarowa jest niejako aktywna cały czas i nie odróżnia rodzaju naruszenia alarm/sabotaż?? Z drugiej strony aktywacja rezystorów parametrycznych i konfiguracja na 2EOL/NC po stronie czujki i centrali nie powinna wyzwalać odrębnych komunikatów dla otwarcia obudowy i wykrycia dymu/ciepła??

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

P.S. był to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość, nie jestem Instalatorem, a tylko samodzielnie obsługuje własny system alarmowy (zmiany, ustawienia, rozbudowa itd.)
  • #18 18605353
    Genevo

Poziom 11  
    Linia 2EOL/NC skonfigurowana jako Pożarowa odróżnia stan sabotażu (0 Ohm / obwód rozwarty) od stanu naruszenia (2.2kOhm).
    Sabotaż linii generuje zdarzenie "Sabotaż", naruszenie generuje zdarzenie "Pożar".
    Każde zdarzenie z linii (czy to sabotaż, włamanie czy pożar) oznaczone jest dodatkowo nazwą wejścia zaprogramowaną dla linii. Być może pojawia się u Pana informacja "Sabotaż Pożar", gdy linia do której podpięta jest TSD-1 nazwana jest "Pożar".
    Konto firmowe:
    GENEVO Sp. z o.o.
  • #19 18605451
    luk3335
    Poziom 12  
    Dziękuję za odpowiedź, lecz nazwa linii (rozumiem, że chodzi o opis linii w centrali np. Z1 = PIR Salon) to u mnie "DYM GÓRA" i po otwarciu obudowy podczas działania czujki dostałem dwie informacje: w manipulatorze Pożar i Sabotaż (dostałem tez 2 sms z podobnymi wiadomościami o wystąpieniu Pożaru i Sabotażu. Chyba, że nie chodzi o opis czujki w systemie tylko o inną funkcję, którą pomijam lub nie rozumiem.
  • #20 18605462
    Genevo

Poziom 11  
    Proszę o info, jaką wersję Firmware ma Pan w centrali. Czy czujka jest podłączona bezpośrednio do płyty, czy przez ekspander?
    W sytuacji odpinania czujki może się również zdarzyć, że najpierw wyłączone zostanie zasilanie czujki co powoduje zgłoszenie naruszenia, dopiero w kolejnym kroku rozpięta zostanie linia dozorowa generując przy tym sabotaż.
    Konto firmowe:
    GENEVO Sp. z o.o.
  • #21 18605497
    luk3335
    Poziom 12  
    Wersja 02.0352PL00, czujka bezpośrednio podpiea do centrali
  • #22 18658500
    luk3335
    Poziom 12  
    Kontynuując wątek, mam jeszcze pytanie odnośnie czujki zalania (w moim przypadku Satel Fd 1). Czujka podpięta jako 2EOL/NC w trybie 24h/pożarowa. Kontakt z wodą sondy czujki powoduje oczywiście alarm, jednak informacja jaką otrzymuje o alarmie, czy to sms, czy manipulator, dotyczy informacji o pożarze z konkretnej czujki zalania. Oczywiście widzę, która czujka zalania zgłasza alarm i skoro alarm z czujki zalania o treści pożar to wiem, że wyciek wody, ale czy nie dałoby się jakoś ustawić bardziej właściwego komunikatu?? Np. Alarm czujka zalania kuchnia wyciek wody lub zalanie?? Byłoby to bardziej przejrzyste. Chyba,ze tryb pracy 24h/pożarowy narzuca komunikaty.

Z góry dziękuję za pomoc.
  • #23 18659150
    fred4u
    Poziom 27  
    Ja bym sugerował ustawić linię techniczną, bo pożarowa włącza sygnalizację co dla Fd-1 jest zazwyczaj niepotrzebne. Wybranie typu "Pożarowa" ustala komunikat "pożar" + opis linii.Ewentualnie można z wyjścia "Alertu technicznego" wysterować przekaźnik odcinający dopływ wody - tak osobiście robiłem.
  • #24 18659223
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 603
    Witam,

fred4u napisał:
    pożarowa włącza sygnalizację co dla Fd-1 jest zazwyczaj niepotrzebne.

W tym przypadku powiadomienie dźwiękowe jest jak najbardziej wskazane. Może nie z natężeniem 120dB ale oczywiście troszkę cichsze. Oczywiście po to aby w nocy nie wypłynąć razem z łóżkiem na śnie.

Pozdrawiam.
  • #25 18659379
    luk3335
    Poziom 12  
    Osobiście uważam, że uruchomienie syreny nie zaszkodzi, to kolejny element informujacy o alarmie. To ze wyjściem moge sterować przekaźnik do którego podłączony jest np elektrozawor też jest jasne ( tak zresztą bedzie niedługo- czujki zalania fd1 + elektrozawor NC). Mnie bardziej chodzilo o treść komunikatu, czy nie da się zmienic ustawień tak, aby pojawiala sie informacja po alarmie z czujki zalania o wycieku wody. Nie jest to niezbędny element calego systemu, ale dla przejrzystości obsługi i informacji o zagrozeniach byłby dobrym dodatkiem.
  • #26 18659497
    fred4u
    Poziom 27  
    Podstawa komunikatu wynika z funkcji wejścia i nie da się jej zmienić,mamy wpływ tylko na nazwę linii która przychodzi w komunikacie.
    Na prima64 można funkcjami logicznymi spiąć sobie alarm techniczny z syreną, chociaż być może warto spróbować użyć oddzielnego wyjścia z szeregowym rezystorem do cichszego wyzwolenia syreny-na niektórych syrenkach taki patent działa. Czyli przy włamaniu mamy pełną głośność,przy zalaniu obniżoną.Sterowanie jest przez "-" więc nie ma ryzyka z takim połączeniem.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego podłączenia czujek i sabotażu w systemie alarmowym Genevo Prima 16. Użytkownik miał problemy z podłączeniem czujki dymu, czujki otwarcia centralki (sabotaż) oraz sabotażu syreny. Uczestnicy forum zasugerowali, aby każda czujka miała osobne wejście w systemie, co wymagało zainstalowania ekspandera wejść, takiego jak EXT-Z8. Podano również szczegóły dotyczące podłączenia czujki dymu M12 Firecat oraz zalecenia dotyczące rezystorów w obwodach sabotażu. Użytkownik zapytał o możliwość łączenia kabli COM i AUX, co zostało potwierdzone jako technicznie możliwe, ale niezalecane ze względu na trudności w diagnostyce. W końcu omówiono również podłączenie czujki zalania i jej konfigurację w systemie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA