Cześć wszystkim,
kontynuując w temacie podłączenia czujki dymu do centrali alarmowej Genevo, mam pewne pytanie. Do mojej centrali Genevo (prima 64) mam podłączoną czujkę dymu/ciepła Satel TSD-1. Czujka ustawiona jako 2EOL/NC (typ przekaźnika NC, konfiguracja wyjścia 2EOL/NC), skonfigurowana w centrali tez jako 2EOL/NC, podłączona z wykorzystaniem 4 zacisków po stronie czujki (zasilanie oraz 2 wyjścia alarmowe) i odpowiednio do centrali (zasilanie AUX i COM oraz alarm np. Z1 i COM). Funkcja czujki ustawiona jako 24h pożarowa. W czujce aktywowana detekcja dymu i ciepła, bez pamięci.
Zauważyłem (podczas testowania, nawiasem mówiąc dotychczasowy "instalator" ustawił po stronie czujki 2EOL/NC, a po stronie centrali NC), że próba otwarcia obudowy czujki (przy aktywnym systemie alarmowym) zgłasza dwa naruszenia (informacje): pożar oraz sabotaż. Teraz moje pytanie, czy to jest prawidłowe działanie? Czy też nie powinien się pojawić tylko sabotaż? Chyba że, skoro czujka działa na funkcji 24 h pożarowa jest niejako aktywna cały czas i nie odróżnia rodzaju naruszenia alarm/sabotaż?? Z drugiej strony aktywacja rezystorów parametrycznych i konfiguracja na 2EOL/NC po stronie czujki i centrali nie powinna wyzwalać odrębnych komunikatów dla otwarcia obudowy i wykrycia dymu/ciepła??
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
P.S. był to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość, nie jestem Instalatorem, a tylko samodzielnie obsługuje własny system alarmowy (zmiany, ustawienia, rozbudowa itd.)