logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki element zastąpić w wkrętarce Parkside po odwróceniu biegunów?

pinowak1 18 Gru 2018 19:09 3906 10
REKLAMA
  • #1 17636128
    pinowak1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Cześć,

Do wkrętarki został podłączony zasilacz, prawdopodobnie plus z minusem był zamieniony i coś strzelił. Potrafię wlutować element, ale nie wiem jaki mam wstawić. Ma ktoś jakieś pomysły? Zdjęcie przedstawia miejsce brakującego elementu. Zasilanie jedna bateria 3,7v.

Jaki element zastąpić w wkrętarce Parkside po odwróceniu biegunów? Jaki element zastąpić w wkrętarce Parkside po odwróceniu biegunów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17636173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 17636189
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6642
    No i nie wiadomo czy to jedyna usterka. Nie wszystkie usterki muszą być widoczne.
  • #4 17636193
    pinowak1
    Poziom 9  
    Tak jest tam oznaczenie Q2. Czyli co do kosza? Do naprawy się oddawać nie opłaca, a nie mam pojęcia co tam wstawić ani jak to zweryfikować.
  • REKLAMA
  • #6 17636198
    wojtek 9007
    Poziom 40  
    Ocena: 847
    Witam - to może być Q albo D ;

Dodano po 44 [sekundy]:

Jaki element zastąpić w wkrętarce Parkside po odwróceniu biegunów?
  • #8 17636213
    pinowak1
    Poziom 9  
    Napewno Q2. Ooo gdybym miał element albo sprawną wkrętarkę nie męczyłbym was:) Jaki element zastąpić w wkrętarce Parkside po odwróceniu biegunów?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 17636577
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Ja zwarłem ten tranzystor. Ładowanie zrealizowałem zewnętrznym kontrolerem z zasilaniem z USB.
  • #10 17638866
    pinowak1
    Poziom 9  
    bogi napisał:
    Ja zwarłem ten tranzystor. Ładowanie zrealizowałem zewnętrznym kontrolerem z zasilaniem z USB.

Dziękuję, wpadłem na pomysł podpięcia baterii bezpośrednio do gniazda ładowania i zrobienia dodatkowego przełącznika który łączy baterię z gniazdem lub układem wkrętarki. Jeżeli będzie przelaczone na gniazdo ładowania to będzie się łączyło z ładowarką lii-500 a ona ma już bms., a jeżeli przełącznik będzie przelaczone na układ to będzie mogła wkrętarka pracować na baterii. Sprawdziłem z naładowaną baterią i wkrętarka działa. Dziękuję wszystkim za pomoc i jeszcze nie zamykam tematu bo może ktoś będzie miał pomysł na inne kreatywne ominięcie problemu:)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z wkrętarką Parkside, która została uszkodzona po podłączeniu zasilacza z zamienionymi biegunami. Wskazano, że uszkodzony element to prawdopodobnie tranzystor w obudowie SOT223, oznaczony jako Q2. Użytkownicy zasugerowali, że naprawa może być trudna, a uszkodzenia mogą być bardziej rozległe. Wskazano również, że tranzystor Q2 to model 2SB772. Użytkownik zaproponował alternatywne rozwiązanie, polegające na podłączeniu baterii bezpośrednio do gniazda ładowania oraz zastosowaniu przełącznika, co pozwoliło na uruchomienie wkrętarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA