Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Czy przetwornica step down DC pobiera extra prąd z akumulatorków?

puchan 19 Dec 2018 12:23 510 4
    puchan
    Level 14  
    Witam,
    zrobiłem sobie zasilanie ciśnieniomierza 9V z akumulatorków 3x3,7. Dołożyłem przetwornicę DC step down Mini 360 tak by weszła w mój koszyk z akumulatorkami. Wszystko ładnie działa, z tym że zauważyłem, że mój koszyk w postaci długiej rurki jest cały czas ciepły (ledwo ale jest) nawet po odłączeniu ciśnieniomierza. I przez noc (rano nadal był ciepły) zeżarło mi po 0,1 V z każdego aku. Zmierzyłem miernikiem ciągłość obwodów na samej przetwornicy i na masach in-out jest, na plusie in-out nie ma (między in-in i out-out też ok czyli nie ma przepływu), czyli chyba ok, z tym że miedzy (+) i (-) jest opór rzędu 500 ohm ( i na wejściu i na wyjściu). Czy to normalne? Mam drugą przetwornicę trochę większą i tam jest podobnie. Zrobiłbym włącznik między baterią a przetwornicą ale już k... wszystko wymierzyłem, pokleiłem... naniosłem logo... Czy przetwornice tak mają? Jakbym obniżył napięcie zwykłymi diodami albo układem LM 7809 to nie było by poboru prądu bez podłączonego urządzenia?
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Nawet nieobciążona przetwornica pobiera prąd. Niewielki, ale jednak.

puchan wrote:
    Jakbym obniżył napięcie zwykłymi diodami albo układem LM 7809 to nie było by poboru prądu bez podłączonego urządzenia?

Byłoby tak samo. Dlatego włączniki stosuje się na wejściu układu.
  • Helpful post
    matej1410
    Level 25  
    Parametr który określa takie zjawisko nosi nazwę:
    Quiescent current i jest to po prostu prąd spoczynkowy, czyli płynący, gdy nic nie obciąża np. przetwornicy.
    puchan
    Level 14  
    OK, dzięki Panowie za odpowiedź. Czyli to normalne i wyłącznik trzeba dokleić... trudno. Najwyżej zobaczę jeszcze jak spada napięcie na akumulatorkach bez przetwornicy i z nią. Może nie będzie dużej różnicy.

Temat zamykam.
    puchan
    Level 14  
    OK, dzięki Panowie za odpowiedź. Czyli to normalne i wyłącznik trzeba dokleić... trudno. Najwyżej zobaczę jeszcze jak spada napięcie na akumulatorkach bez przetwornicy i z nią. Może nie będzie dużej różnicy.

Temat zamykam.

Dodano po 1 [minuty]:

Okazało się, że to nie problem tylko norma.