logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kontrolera GSM ORNO OR-SA-1715 do centrali faac 455d

pekinos91 19 Gru 2018 13:52 2121 4
REKLAMA
  • #1 17637781
    pekinos91
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam bramę dwuskrzydłową sterowaną centralą Faac 455d.
    Dotychczas korzystałem z odbiornika radiowego Faac fix który jest połączony z centralką wtykiem J2(rys. 2).
    Chciałbym zamontować do tego zestawu także odbiornik GSM aby sterować bramą przez telefon - otwórz/zamknij.
    Zastanawiam się nad kontrolerem ORNO OR-SA-1715.
    Moje pytanie:
    Jak połączyć kontroler do centrali sterującej?
    Na schemacie kontrolera są złącza:
    POWER
    ON|OFF24V12VGNDNCNOCOM

Poniżej wklejam schematy centrali:
    Podłączenie kontrolera GSM ORNO OR-SA-1715 do centrali faac 455d Podłączenie kontrolera GSM ORNO OR-SA-1715 do centrali faac 455d
    Chciałbym także aby po wysłaniu konkretnej wiadomości kontroler odesłał mi status ustawienia bramy (otwarta/zamknięta)
    Jeżeli istnieją lepsze kontrolery proszę o informację.
    Pozdrawiam Bartek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17638227
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    NO i COM ze sterownika łączysz z zaciskami 9 (OPEN A) i 14 (GND) w centrali napędu bramy.
  • REKLAMA
  • #3 17638239
    pekinos91
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Dzięki,
    Rozumiem, że NO łącze z OPEN A a COM z GND?
    Wtedy każdy impuls z odbiornika odpowiednio zamyka lub otwiera brame ?
    Do czego w takim razie jest złącze NC?
    Proszę także o pomoc czy moja centrala obsługuje automatyczne zamykanie bramy?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17638249
    glider33
    Poziom 24  
    Ocena: 171
    pekinos91 napisał:
    Rozumiem, że NO łącze z OPEN A a COM z GND?

Bez znaczenia.

pekinos91 napisał:
    Wtedy każdy impuls z odbiornika odpowiednio zamyka lub otwiera brame ?

To zależy od ustawienia logiki sterowania. Np. w logice EP będzie to sterownie krok po kroku, czyli OTWIERANIE - ZATRZYMANIE - ZAMYKANIE

pekinos91 napisał:
    Do czego w takim razie jest złącze NC?

Jest to styk przekaźnika normalnie zamknięty.

pekinos91 napisał:
    Proszę także o pomoc czy moja centrala obsługuje automatyczne zamykanie bramy?

Tak, obsługuje. Zapoznaj się z instrukcją obsługi.
  • Pomocny post
    #5 17638315
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3607
    Dodam że Orno nie ma możliwości komunikacji zwrotnej - znaczy może odesłać stan przekaźnika ale będzie to stan SAMEGO kontrolera a nie rzeczywisty stan bramy zebrany np z krańcówki otwarcia/zamknięcia , kontroler GSM nie ma żadnego wejścia monitorującego.
    Możliwość odesłania stanu z czujnika ma np Proxima GSM Eco, ale jest nieco droższa i zdrowo zawiła w obsłudze.
    Możesz zamiast autozamykania zastosować pewien myk - dołożyć dwa przekaźniki czasowe do GSMa (jeden daje impuls przy zwarciu przekaźnika modułu, drugi przy rozwarciu) a centralkę bramy przestawić w tryb dwuprzyciskowy (jedno wejście otwiera, drugie zamyka) - wtedy bez komunikacji zwrotnej masz pewność (względną) stanu bramy. Minus - piloty też będą pracować w tym trybie.
    PS. Na Aliexpresie tudzież Banggood jest mnóstwo modułów GSM, kwestią czasu jest znalezienie takiego z komunikacją zwrotną, tylko (autopsja) logika działania, tłumaczenie instrukcji oraz stabilność pozostawiają przeważnie sporo do życzenia....
REKLAMA