logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uniknąć prądu na kablu zerowym przy równoległym łączeniu żarówek?

bsmogur 21 Gru 2018 22:39 8295 15
  • #1 17642960
    bsmogur
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam- mój problem polega na tym, że robię oświetlenie dla toaletki dla makijażu. Podłączyłem równolegle żarówki (jest ich 8):
    Kolor brązowy oznacza fazę a czarny zero. Problem w tym, że gdy podłączę do prądu kabel fazowy(brązowy) to na końcu w miejscu zaznaczonym czerwonym kołem jest prąd a jest to kabel zerowy na którym jest przełącznik. gdy nacisnę przełącznik wszystko świeci. Proszę o pomoc bo nie wiem dlaczego na końcu w miejscu gdzie jest to czerwone koło- jest prąd o napięciu 110V. Proszę o odpowiedź.
  • #2 17642982
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2041
    Po pierwsze powinno być przerywanie przewodu fazowego a nie neutralnego (lub zerowego).
    Po drugi jakie to są żarówki i w jakich oprawkach? (moc) Brak przewodu ochronnego jeżeli to nie jest wszystko w II klasie. Nie ma czegoś takiego jak + i - tak jak masz na rysunku tylko F i N (lub 0).
    Popraw tytuł bo masz równoległe łączenie a nie szeregowe.
  • #3 17642995
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Narysowałeś schemat podłączenia równoległego a twierdzisz w " temacie postu" (Temat postu : łączenie szeregowo żarówek)
    że podłączyłeś żarówki szeregowo.
    To że w punkcie (czerwonym) zaznaczonym przez Ciebie jest napięcia to nic dziwnego skoro żarnik w żarówce jest przewodnikiem.
  • Pomocny post
    #4 17643004
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Jeżeli już to może zastosuj wyłącznik dwubiegunowy który będzie rozłączał fazę i zero bo nigdy nie wiemy jak zostanie włączona wtyczka do gniazdka. Reszta twoich spostrzeżeń jest prawidłowa i nie masz się czym przejmować.
  • #5 17643007
    bsmogur
    Poziom 6  
    Przepraszam za błędy jestem amatorem lecz widzę że te forum jest tylko dla wszechwiedzących. A dlaczego ten obwód nie jest równoległy tylko szeregowy?
  • #6 17643024
    niewolno2
    Poziom 40  
    Tylko stare lampki na choinkę były w układzie szeregowym. Twój schemat jest w układzie równoległym. Skoro wszystkie żarówki są na 230V to zastanów się czy w układzie szeregowy zapaliły by się.
  • #7 17643025
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2041
    bsmogur napisał:
    A dlaczego ten obwód nie jest równoległy tylko szeregowy?

Ten obwód jest równoległy. Ty piszesz o szeregowym a rysujesz równoległy.
    Podaj nam jakie to są żarówki.
  • #8 17643033
    zworys
    Poziom 39  
    Ocena: 573
    Kolega już napisał o umiejscowieniu przełącznika, a co do prądu - kłaniają się podstawy fizyki. Skoro podajesz fazę na brązowy przewód i żarówki sa sprawne to przez nie prąd przechodzi na drugi przewód. On nie jest jeszcze przewodem Neutralnym ( zerowym ) bo przełącznik stanowi przerwę w obwodzie. Powinno tam być 230V zmiennego , chyba coś źle mierzysz. Po zamknięciu przełącznika ten "dolny " przewód staje się przewodem neutralnym , zamyka sie obwód o żarówki świecą. I tyle wielkiej "magii" Przenieś wyłącznik na przewód fazowy dla swojego i innych bezpieczeństwa. W tej chwili w oprawach żarówek ZAWSZE masz napicie sieciowe. Po właściwym umiejscowieniu wyłacznika będzie się pojawiało tylko przy włączonym wyłączniku.
  • #9 17643040
    bsmogur
    Poziom 6  
    Przepraszam mój błąd w temacie dziękuję za odpowiedź. A przełącznik nie jest zamontowany głównie na kablu N bo jak obróbce wtyczkę to będzie na odwrót😂
  • Pomocny post
    #10 17643050
    niewolno2
    Poziom 40  
    W przypadku obrócenia wtyczki w gniazdku faza będzie rozłączana.
  • #11 17643062
    bsmogur
    Poziom 6  
    Tak w przypadku obrócenia wtyczki faza będzie w innym przewodzie ale nie zawsze wiem gdzie jest faza w gniazdko dlatego dodałem ten post żeby dowiedzieć się czy w miejscu zaznaczonym czerwonym kołem może być prąd i uzyskałem taką odpowiedź
    A w przypadku "kłaniają się podstawy fizyki"
    Nie Mamy prądu zmiennego tylko przemienny bo z tego co wiem mamy prąd przemienny
  • #14 17643097
    bsmogur
    Poziom 6  
    Dziękuję, nie będę się kłócił zaczynam dopiero przerabiać na fizyce dział. O prądzie elektrycznym
  • Pomocny post
    #15 17643178
    niewolno2
    Poziom 40  
    Każdy z nas kiedyś musiał zacząć się uczyć i zdobywać wiedzę dlatego przed zwróceniem uwagi innym sprawdź czy nie dajesz "ciała" z wypowiedzią, to tak na przyszłość ;) i uważaj na zajęciach z fizyki ;).
  • #16 17643561
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z oświetleniem toaletki, gdzie podłączył równolegle osiem żarówek, a na przewodzie zerowym (czarnym) pojawia się napięcie 110V. Odpowiedzi wskazują, że powinien być stosowany wyłącznik dwubiegunowy, który rozłącza zarówno fazę, jak i przewód neutralny, aby uniknąć niebezpieczeństwa. Użytkownik mylił pojęcia dotyczące połączeń równoległych i szeregowych, co zostało wyjaśnione przez innych uczestników dyskusji. Podkreślono również, że w przypadku zamknięcia obwodu przez przełącznik, przewód neutralny staje się bezpieczny. Wskazano na konieczność poprawnego umiejscowienia wyłącznika dla bezpieczeństwa.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA