logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch 1820 CV - Wkrętarka lub ładowarka nie działa

Piter951 22 Gru 2018 10:52 2577 12
REKLAMA
  • #1 17643489
    Piter951
    Poziom 6  
    Witam, mam problem z wkrętarka BOSCH GDR 18 V-LIN Professional. Nie wiem czy to wina ładowarki czy samej wkrętarki. Do rzeczy: gdy podłączam baterie do ładowania to mija zielona dioda (znak że się ładuje) po chwili przestaje migać i świeci się światłem ciaglym (naladowana). Po podłączeniu baterii do wkrętarki nie ma ona w ogóle mocy, działa tylko na niskich obrotach. Jestem zielony w tych sprawach i nie posiadam pomiernikow do sprawdzania. Czy to może być wina samej wkrętarki bo nie wiem czy zaryzykować i kupić nową ładowarkę? Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17643535
    stasiak965
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Piter951 napisał:
    Witam, mam problem z wkrętarka BOSCH GDR 18 V-LIN Professional. Nie wiem czy to wina ładowarki czy samej wkrętarki. Do rzeczy: gdy podłączam baterie do ładowania to mija zielona dioda (znak że się ładuje) po chwili przestaje migać i świeci się światłem ciaglym (naladowana). Po podłączeniu baterii do wkrętarki nie ma ona w ogóle mocy, działa tylko na niskich obrotach. Jestem zielony w tych sprawach i nie posiadam pomiernikow do sprawdzania. Czy to może być wina samej wkrętarki bo nie wiem czy zaryzykować i kupić nową ładowarkę? Dzięki za pomoc.

Z tego co piszesz, to wynika, że akumulator jest problemem - nie ładowarka.
    Podejdź do jakiegoś sklepu z elektronarzędziami, i zapytaj czy możesz na chwilę podłączyć swój akumulator. Jeśli problem będzie ten sam - masz przyczynę
  • #3 17643543
    Piter951
    Poziom 6  
    Podejdź do jakiegoś sklepu z elektronarzędziami, i zapytaj czy możesz na chwilę podłączyć swój akumulator. Jeśli problem będzie ten sam - masz przyczynę[/quote]

Właśnie w tym problem ze mam dwie baterie i obydwie tak samo reagują.
  • REKLAMA
  • #4 17643684
    stasiak965
    Poziom 16  
    Ocena: 70
    Piter951 napisał:
    Podejdź do jakiegoś sklepu z elektronarzędziami, i zapytaj czy możesz na chwilę podłączyć swój akumulator. Jeśli problem będzie ten sam - masz przyczynę

Właśnie w tym problem ze mam dwie baterie i obydwie tak samo reagują.[/quote]

Trzymałeś je na mrozie ? Niewykluczone, że obydwie mogą być rozwalone
    Mówisz, że wolno kręci, po chwili przestaje w ogóle kręcić?
  • #5 17643942
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Piter951 napisał:
    podłączam baterie do ładowania to mija zielona dioda (znak że się ładuje) po chwili przestaje migać i świeci się światłem ciaglym (naladowana).

A jesteście pewni że ładowarka ładuje ? Bo bym tego nie wykluczał.
  • REKLAMA
  • #6 17644056
    Piter951
    Poziom 6  
    Były trzymane na mrozie, ta wkrętarka trochę przeżyła tylko zastanawiam się czy to może być uszkodzenie samej wkrętarki? Jeżeli tak to nie ma sensu w nią inwestować. Z baterią kręci na wolnych obrotach, nie zatrzymuje sie samoistnie.
  • #7 17645279
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1608
    Te akumulatory są wrażliwe na ujemne temperatury inaczej trzymanie na mrozie niszczy je. Wkrętarkę masz dobrą a akumulatory do regeneracji lub wymiany na nowe.
  • REKLAMA
  • #8 17645292
    Piter951
    Poziom 6  
    A czy jest możliwe że wysiadły dwa w tym samym momencie? Ta wkrętarka była używana codziennie po 4 godziny i nagle jednego dnia taka sytuacja, trochę to dziwne dla mnie
  • #9 17645338
    Topolski Mirosław
    Tak jeśli w tym samym czasie obydwa były poddane działaniu niskiej temperatury.
    Najepszym wyjściem sprawdzenie wkrętarki w sklepie lub serwisie na dobrych aku ( choć uważam że powinna być ok). Sprawdź U aku po naładowaniu i po krótkiej pracy.
    W aku 18V Boscha jest wskażnik poziomu naładowania aku - sprawdź jak wyżej.
  • #10 17645396
    Piter951
    Poziom 6  
    Dzięki za pomoc, mam jeszcze ostatnie pytanie: czy jeżeli wyszłoby że to wina baterii to jakie są prawdopodobne koszty regeneracji jednej sztuki i gdzie będzie trzeba się z tym udac?
  • #11 17645404
    Topolski Mirosław
    Najbliższy serwis elektronarzędzi.
  • #12 17645407
    Piter951
    Poziom 6  
    Jakie koszta?
  • #13 17645413
    Topolski Mirosław
    Koszty też zależne od serwisu na miejscu udzielą Ci odpowiedzi ale na pewno o wiele taniej niż nowe.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wkrętarką BOSCH GDR 18 V-LIN Professional, która nie działa prawidłowo po naładowaniu akumulatorów. Po podłączeniu baterii do ładowarki, dioda ładowania świeci się ciągłym światłem, co sugeruje, że akumulator jest naładowany, jednak wkrętarka działa tylko na niskich obrotach. Użytkownik posiada dwie baterie, które wykazują te same objawy, co prowadzi do wątpliwości, czy problem leży w akumulatorach, czy w samej wkrętarce. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że akumulatory mogą być uszkodzone z powodu niskich temperatur, a także zalecają sprawdzenie wkrętarki w serwisie. Koszty regeneracji akumulatorów mogą być niższe niż zakup nowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA