logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Multimedia - chwilowe zrywanie internetu/utrata pakietów

stfu1337 22 Gru 2018 14:11 1218 8
REKLAMA
  • #1 17643842
    stfu1337
    Poziom 9  
    Witam, posiadam internet z multimedii 60Mb/s.
    Problem polega na tym że kilka razy dziennie zrywa mi internet na dosłownie pół sekundy.
    Podłączenie bezpośrednio kablem z modemem, bez routerów, modem to Cisco EPC3008.
    Podczas pingowania urywa 2 pakiety i potem leci dalej, technicy z multimedii rozkładają ręce mówiąc że utrata 2 pakietów mieści się w błędzie statystycznym i ciężko coś z tym zrobić.
    Ktoś miał podobny problem i co by mogło pomóć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17643875
    Epic
    Poziom 30  
    Ocena: 108
    Musisz usystematyzować i potwierdzić pomiarami to co mówisz. Wtedy, będzie większe pole manewru do wymuszenia interwencji u operatora, o ile to jego wina.

Pobierz program WinMTR, a następnie wykonaj za jego pomocą pomiary trwające z kilkadziesiąt minut/godzinę do kilku popularnych serwisów lub takich z których korzystasz np. youtube.com.

Wyniki wklej tutaj.
  • REKLAMA
  • #3 17643890
    stfu1337
    Poziom 9  
    Epic napisał:
    Musisz usystematyzować i potwierdzić pomiarami to co mówisz. Wtedy, będzie większe pole manewru do wymuszenia interwencji u operatora, o ile to jego wina.

Pobierz program WinMTR, a następnie wykonaj za jego pomocą pomiary trwające z kilkadziesiąt minut/godzinę do kilku popularnych serwisów lub takich z których korzystasz np. youtube.com.

Wyniki wklej tutaj.

Wykonywałem test WinMTR nie raz, ponieważ prosił mnie support, jednoznacznie widać utratę pakietów, załączam zrzut ekranu z testu wykonywanego kilka dni temu. Multimedia - chwilowe zrywanie internetu/utrata pakietówWinMTR.png (17.92 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17644017
    Epic
    Poziom 30  
    1.Ile czasu trwał test?
    2.Czy jest powtarzalny dla innych hostów? Polskich i zagranicznych?
    3. Od kiedy te problemy występują?
  • #5 17644026
    stfu1337
    Poziom 9  
    Epic napisał:
    1.Ile czasu trwał test?
    2.Czy jest powtarzalny dla innych hostów? Polskich i zagranicznych?
    3. Od kiedy te problemy występują?

Ten test akurat trwał krótko, dość szybko zerwało internet, czasami potrzeba dużo więcej czasu, kilku godzin.
    Zrywa cały internet, niezależnie czy pinguje google, onet czy cokolwiek innego.
    Problem występuje od około 2 lat mniej więcej, może 1,5 roku.
  • REKLAMA
  • #6 17658372
    stfu1337
    Poziom 9  
    Wysłałem operatorowi 5 testów w których następuje zerwanie internetu, niestety operator twierdzi że u nich jest wszystko w porządku, i takie krótkie zerwania mieszczą się w błędzie statystycznym i nie biorę tego jako problem techniczny...
  • #7 17684041
    stfu1337
    Poziom 9  
    Początkowo myślałem że to wina dostawcy, ale na laptopie problem nie występuje,

Płyta to ASROCK P67 PRO, 2500K procesor, nie podkręcany, kupiłem inną karte sieciową pod PCI i problem nadal występuje.
    Ktoś miał podobny problem?
    Czy to po prostu wadliwa płyta i nic się nie da z tym zrobić?
  • #8 17684456
    Epic
    Poziom 30  
    stfu1337 napisał:

Taką przyczynę raczej bym odrzucił.

Czy laptopa podłączasz w ten sam sposób?

Sprawdzałeś kabel? Podłączałeś pod inny port w routerze?
  • #9 17684477
    stfu1337
    Poziom 9  
    Epic napisał:
    stfu1337 napisał:

Taką przyczynę raczej bym odrzucił.

Czy laptopa podłączasz w ten sam sposób?

Sprawdzałeś kabel? Podłączałeś pod inny port w routerze?

Tak, podłączam tym samym kablem.
    Podłączam bezpośrednio przez modem do PC lub laptopa, ponieważ modem posiada 1 wyjście RJ45, nie mam możliwości podłączenia dwóch komputerów jednocześnie, chyba ze z użyciem routera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z internetem od Multimedia, który sporadycznie zrywa połączenie na kilka sekund, co skutkuje utratą pakietów. Modem Cisco EPC3008 jest podłączony bezpośrednio kablem, bez routera. Technicy operatora twierdzą, że utrata dwóch pakietów mieści się w błędzie statystycznym. Użytkownik przeprowadził testy WinMTR, które potwierdzają problem, jednak operator nie podejmuje działań. Dodatkowo, problem nie występuje na laptopie, co sugeruje, że może być związany z płytą główną ASROCK P67 PRO lub kartą sieciową. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA