logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego wskazania PC o pojemności dysków różnią się względem specyfikacji?

Lqre 24 Gru 2018 23:39 642 9
REKLAMA
  • #1 17649406
    Lqre
    Poziom 6  
    Mam pewien problem z moim laptopem, który dostałem na święta. Wg specyfikacji na stronie sklepu oraz wg faktury, w sprzęcie powinny być dwa dyski SDD 128 GB oraz HDD 1TB. Wg specyfikacji znalezionej już na komputerze mam odpowiednio... 80 oraz 142 GB. Trochę mało, nawet wliczywszy różnicę w obliczaniu pojemności dysku przez komputer,a przez człowieka. Czy ja robię coś źle, czy też z moim sprzętem jest coś nie tak...?
  • REKLAMA
  • #2 17649417
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    Zamieść zrzut ekranu z menadżera urządzeń z rozwiniętą listą dysków lub zamieść zrzuty z programów diagnostycznych takich jak CrystalDiskInfo, HDSentinel, itp.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #4 17649421
    Łukasz_W

Zdecydowanie masz zainstalowany jeden dysk SSD o pojemności 240GB.
    Co to za laptop wraz ze specyfikacją producenta i tym co masz na fakturze/paragonie?
    Jesteś pewien, że powinny być dwa dyski, czy może być SSD 240GB lub HDD 1TB?

Może podczas zakupu dwa dyski, 128GB i 1TB, zostały wymienione na jeden SSD 240GB w tej samej cenie na prośbę kupującego?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #5 17649426
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    @Lqre
    Łukasz_W napisał:
    z menadżera urządzeń

a nie z zarządzania dyskami!
  • #6 17649438
    Lqre
    Poziom 6  
    Łukasz_W napisał:
    Zdecydowanie masz zainstalowany jeden dysk SSD o pojemności 240GB.
    Co to za laptop wraz ze specyfikacją producenta i tym co masz na fakturze/paragonie?
    Jesteś pewien, że powinny być dwa dyski, czy może być SSD 240GB lub HDD 1TB?

Może podczas zakupu dwa dyski, 128GB i 1TB, zostały wymienione na jeden SSD 240GB w tej samej cenie na prośbę kupującego?
    '

Jest to laptop
    HUAWEI MATEBOOK D 15,6"/I5/8GB/128GB+1TB/WIN10. I to samo mam na fakturze. Na pewno nie było prośby o wymianę na jeden dysk, bo specjalnie wybierana była wersja z dwoma dyskami. Czyli wychodzi na to,że został mi sprzedany inny towar, niż został nabity na fakturę.
  • REKLAMA
  • #7 17649440
    Łukasz_W

W istocie jest taki model. Model z jednym dyskiem 256GB również jest.
    Możliwe, że nastąpiła pomyłka.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
  • #8 17649446
    Lqre
    Poziom 6  
    Dlaczego wskazania PC o pojemności dysków różnią się względem specyfikacji?
    A co do menedzera urządzen...to ja tu dysków nie widzę. Może to kwestia mojej wady wzroku,ale szukam od kilku minut i nie mogę znaleźć.
  • #10 17649454
    Lqre
    Poziom 6  
    Okej, jesteśmy w domu. Jest tam jedna pozycja-LITEON CV8-8E256. więc omyłkowo została zaaplikowana wersja z jednym dyskiem 256 gb. No nic, zostało mi dochodzić swojego od sklepu. Dziękuję bardzo za pomoc ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem HUAWEI MATEBOOK D, który według specyfikacji powinien mieć dwa dyski: SSD 128 GB i HDD 1 TB. Po sprawdzeniu okazało się, że komputer wykrywa tylko jeden dysk SSD o pojemności 256 GB. Użytkownik podejrzewa, że sprzedano mu inny model niż zamówiony. W dyskusji zasugerowano, aby sprawdzić menedżera urządzeń oraz zarządzanie dyskami, co potwierdziło, że zainstalowano wersję z jednym dyskiem. Użytkownik planuje dochodzić swoich praw od sklepu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA