Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] yaris verso 1,3 benz 00\'' - kreci ale nie odpala

adammagda 26 Dec 2018 16:53 2043 18
  • #1
    adammagda
    Level 10  
    Witam wszystkich, na wstępie chciałem przywitać wszystkich i życzyć wesołych świąt.

    Moja toyota niestety na święta zrobiła psikusa.

    Czyli :
    - kręci ale jakby lekko ,dzwięk jak brak kompresji
    - rozrusznik kręci nic się nie urwalo.
    - pokrywa zaworów odkrecona łańcuch też cały.

    Wczoraj pod czas grzebania, ułamala się wtyczka od nastawnika faz rozrządu, po próbie go wyjścia ukrecil się. Aktualnie jest wyjety i czekam na otwarcie sklepów.

    Czy może być przyczyną uszkodzony nastawnik faz?
  • Helpful post
    #2
    spox247
    Level 18  
    na uszkodzonym odpali ale bedzie miał wysokie obroty i zaraz błąd wyskoczy
  • Helpful post
    #3
    helmud7543
    Level 43  
    Zmierz kompresję jeśli za lekko kręci. Może łańcuch naciągnięty i przeskoczył. Jak kompresja jest to spradź czy dochodzi paliwo do wtryskiwaczy i czy jest iskra jak kręcisz. Brak paliwa ub iskry-bezpieczniki, pompa, przewody paliwowe, czujnik położenia wału korbowego. Jak te wszystkie warunki są spełnione (jest kompresja, paliwo i iskra) to sprawdź czy otwiera się zawór wolnych obrotów, ewentaulnie uchyl lekko przepustnicę i sprawdź czy zapali (jeśli jest możliwość, pedał jest na linkę ale nie pamiętam jaka tam jest przepsutnica).
  • #4
    adammagda
    Level 10  
    Lekko kręci.

    Paliwo czuć, pompę słychać, iskry nie sprawdzałem.

    Muszę zorganizować manometr do spr ciśnienia.
    Aż boję się scenariusza z przeskoczonym łańcuchem :( , bo tłoki z zaworami się spotkają?

    Sprawdzę jutro czy rozrząd jest wg znaków
    https://m.youtube.com/watch?v=e0hsleXdYYI
  • Helpful post
    #5
    spox247
    Level 18  
    w toyocie raczej łańcuch się nie naciągnął. kwestia elektroniczna.
  • Helpful post
    #6
    helmud7543
    Level 43  
    adammagda wrote:

    Aż boję się scenariusza z przeskoczonym łańcuchem :( , bo tłoki z zaworami się spotkają?

    16 zaworów na dwóch wałkach-jest bardzo kolizyjny.

    spox247 wrote:
    w toyocie raczej łańcuch się nie naciągnął. kwestia elektroniczna.

    To prawda, tam nie było wad fabrycznych, co nie znaczy, że taka awaria nie jest możliwa. Na pocieszenie dodam, że to mały silnik i dobrze naładowany akumulator kręci nim szybko, więc też stawiam na awarię elektryczną, no ale wskazano podejrzanego więc od wszelkiego złego pomiar kompresji trzeba zrobić.
  • #7
    adammagda
    Level 10  
    Witam,
    Sprawdzałem rozrząd i wg znaków wygląda ok.
    Może mi ktoś potwierdzić znaki?
    - koło zębate( z otworami) oznaczenie na 12h, drugie 3h
    - drugie koło zębate kreska na 12h
    - koło pasowe z wału( środkowy Otwór równy z kreska na silniku)
    yaris verso 1,3 benz 00\'' - kreci ale nie odpala yaris verso 1,3 benz 00\'' - kreci ale nie odpala yaris verso 1,3 benz 00\'' - kreci ale nie odpala yaris verso 1,3 benz 00\'' - kreci ale nie odpala
  • #8
    coperfild
    Level 35  
    Quote:
    Paliwo czuć, pompę słychać, iskry nie sprawdzałem.

    To jest ta iskra?
    Tam się ustawia znaki na kołach do ogniw na łańcuszku, ale ustawienie wałków mniej więcej wyglądają OK jak pierwszy tłok jest GMP.
  • #9
    osa82
    Level 9  
    Czesc może na zimnym silniku zapaliłem autko na chwilę i zgasiles ?
  • #10
    adammagda
    Level 10  
    A co to ma za znaczenie?

    osa82 wrote:
    Czesc może na zimnym silniku zapaliłem autko na chwilę i zgasiles ?



    Wyczytałem w innym temacie że po wym świec było ok, swiece u mnie to rzeczywiście słabo wyglądają trochę przeszły.
    Sprawdzę ciśnienie i iskre, wymienie swiece i ten uszkodzony nastawnik. Jak nie pomoże to poszukam dalej..

    Jeszcze spr znaki na ogniwach lancucha
  • #11
    adammagda
    Level 10  
    Świece nowe iskra jest, ustawienie rozrządu sprawdzony wraz z ustawieniem ogniw. Dalej nic :(


    Niestety nie udało mi się spr ciśnienia w cylindrach...

    Teraz reset kompa i ładowanie aku
  • #12
    helmud7543
    Level 43  
    Jak jest iskra, paliwo i kompresja to musi zapalić. Czegoś brakuje, zostaje kompresja lub iskra w niewłściwych momentach albo za słaba.
  • #14
    adammagda
    Level 10  
    Aku naładowane, po długim kreceniu swiece mokre. Łapie ale nie odpalił.

    Po rozmowie z poprzednim wł, miał kiedyś podobny problem (twierdzi że wymienił swiece i pompę paliwa)

    Powiedz zagłebiam się w szczegóły, jak ma to znaczenie wtryski 1 i 3 szarego koloru a 2 i 4 niebieskiego.

    Może fuszerka z pompa zrobiona.
  • #15
    osa82
    Level 9  
    Ma znaczenie bo jeśli olej stary przy krótkotrwałym zapaleniu podwiesić hydraulikę i taki efekt jak u ciebie

    Dodano po 1 [minuty]:

    Naładuje Aku kręć bez gazu może chwilę zająć zacznie zapalać przerwij na chwilę i znowu do skutku
  • #16
    helmud7543
    Level 43  
    Hydraulikę zaworów? A tam jest hydraulika? A nawet jakby to po kręceniu w końcu popychacze puszczają i odpala.
  • #17
    adammagda
    Level 10  
    Jak by to miało znaczenie, Dzień lub dwa wcześniej był wymieniany olej z filtrem. (dobrany wg katalogu valvoline 5w40+filtron)
    Po wymianie odpalany /zgaszony i stał nie jezdzony.
  • #18
    adammagda
    Level 10  
    Zagadka rozwiązana, podloczony pod komputer, błąd Przepływomierz (skasowany) i działa :)
    Temat do zamknięcia
  • #19
    adammagda
    Level 10  
    Zagadka rozwiązana, podloczony pod komputer, błąd Przepływomierz (skasowany) i działa :)
    Temat do zamknięcia

    Dodano po 13 [godziny] 17 [minuty]:

    Uszkodzony przeplywomierz, błędy skasowane.