logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onkyo TX-SR607 - Trzaski w prawym kanale po nagrzaniu urządzenia

Kamilg7 28 Gru 2018 19:07 1041 12
REKLAMA
  • #1 17658434
    Kamilg7
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam posiadam amplituner firmy Onkyo tX-sr607 problem z nim taki że po nagrzaniu się w prawym kanale słychać trzaski są to trzaski nierówne czasowo i nie równomierne,nawet gdy potencjometr głośności jest na min też są te trzaski bez względu na położenie siły głośności chciałem was podpytać co może być albo co się może dziać ,albo co się może stać ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17658478
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1306
    Trzaski po nagrzaniu to może być zimny lut.
    Może też być obluzowane połączenie końcówki wewnątrz kondensatora.
    Rzadziej przerywający rezystor.
    Można lekko poruszać, wtedy elementami, w tym kanale, poczynając od końcówki w stronę przedwzmacniacza.
    Ale raczej będzie trudno.
  • #3 17658529
    Kamilg7
    Poziom 11  
    Zimny lut to nie byłby chyba problem tylko jak zajrzałem przez otwory obudowy do środka to trzeba przyznać w środku masakra, bardzo skomplikowanie to wygląda, czy kolumny faktycznie są takie ważne żeby były nowszej generacji czy np altus 140 może zostać ?
  • #4 17658696
    jozgo
    Poziom 42  
    Nawet przy najgorszych kolumnach nie ma "Trzasków".
    Tak patrząc przez otwory w obudowie to trudno coś stwierdzić.
    Rozumiem, że nie masz żadnej praktyki w takiej elektronice, nie masz schematu i miernika?
  • REKLAMA
  • #5 17658734
    Kamilg7
    Poziom 11  
    Mam miernik aż dwa lutownice odsysacz cynę plecionkę wiem co jak się nazywa w środku tylko właśnie nie wiem jak mierzyć
  • #6 17658757
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    Kamilg7 napisał:
    są te trzaski bez względu na położenie siły głośności
    A to wskazuje na uszkodzenie (zimne luty np. jak pisał Kolega wyżej) w samej końcowce mocy.
    Kamilg7 napisał:
    zajrzałem przez otwory obudowy do środka to trzeba przyznać w środku masakra, bardzo skomplikowanie to wygląda,
    W zasadzie po tym można stwierdzić, że najlepszym wyjściem będzie dla Ciebie i Twojego sprzętu serwis... Dla Ciebie wygląda to skomplikowanie, bo nie znasz się na elektronice, wzmacniaczach... dla serwisanta to pryszcz, z którym (dobry) serwis poradzi sobie w pół godziny. Nieco gorszy może dzień, dwa...
    Kamilg7 napisał:
    czy kolumny faktycznie są takie ważne żeby były nowszej generacji czy np altus 140 może zostać ?
    Nie chodzi tu o generację czy rok produkcji ale o jakość. Akurat Altusy nie grzeszą dobrą jakością dźwięku, co nie znaczy, że nie mogą mieć swoich zagorzałych zwolenników. Jeśłi wybrałeś je i podoba Ci się ich brzmienie - OK. Ale postaraj się "rozwinąć skrzydła" - posłuchaj w miarę możliwości kilku, a najlepiej kilkunastu innych kolumn i będziesz mieć porównanie.
    W każdym razie; co do przyczyny trzasków nie kolumny są winowajcami.

Dodano po 3 [minuty]:

Kamilg7 napisał:
    nie wiem jak mierzyć
    Zimnych lutów się nie mierzy... Lokalizujesz część płytki z felernym wzmacniaczem mocy i poprawiasz (oby starannie, i w miarę dobrze!) luty - szczególnie zwracając uwagę na luty w okolicy elementów które z natury rzeczy mogą się grzać podczas pracy.Jeśłi czujesz się na siłach by się z tym uporać i przy okazji nie napsocić (zwarcia, przegrzana płytka, odklejone ścieżki itp) - powodzenia.
  • REKLAMA
  • #7 17658772
    jozgo
    Poziom 42  
    Trzasków nie zmierzysz.
    Pisałeś, że to dzieje się po nagrzaniu.
    Obejrzyj wszystkie połączenia lutowane, złącza wtykowe płyt, poruszaj lekko elementami w torze tego wzmacniacza.
    Mierzyć to można jak kanał zamilknie.
  • #8 17658862
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9193
    jozgo napisał:
    Obejrzyj wszystkie połączenia lutowane, złącza wtykowe płyt, poruszaj lekko elementami w torze tego wzmacniacza.
    Od siebie dodam, że wiele t.zw. "zimnych lutów" jest na oko nie do odróżnienia od poprawnych. Dlatego pisałem o przelutowaniu całego felernego wzmacniacza mocy - chociaż być może powinienem napisać OBU wzmacniaczy mocy - jeżeli ujawnił się jeden (oby tylko!) zimny lut, to za tydzień/miesiąc może wyjdą kolejne i przykro by było powtarzać wszystko od początku. A tak; mając rozebrany sprzęt pod nosem... ;)
    jozgo napisał:
    Mierzyć to można jak kanał zamilknie.
    Oby nie zamilkł na dobre... W każdym razie próby z "poruszaniem" elementów należałoby wykonywać raczej na wyłączonym z sieci wzmacniaczu - szkoda kolumn. I tak już teraz istnieje ryzyko uszkodzenia głośników - takie trzaski nie są lubiane przez głośniki - zwłaszcza wysokotonowe.
  • #9 17658926
    Kamilg7
    Poziom 11  
    Panowie dziękuję za zainteresowanie tematem miło z waszej strony,altusy nie że były wybrane i się podobają one po prostu zostały tam gdzieś i je wpiolem,za kolumnami już się rozglądam takimi na biurko ale już nowymi na razie nie wiem jakie bo wybór nowych od 300dob1000zl jest naprawdę ogromny :) ostatnio wymieniałem elektrolity w unitrze ws304s na przed wzmacniaczu to wzmacniacz zamilkł lewy kanał gra tylko basem :)
  • #10 17658978
    jozgo
    Poziom 42  
    398216 Usunięty napisał:
    Oby nie zamilkł na dobre...

Autor zapytał co mierzyć. Napisałem, że mierzyć to można coś jak kanał milczy. A jak są tylko trzaski, to co tu mierzyć?
    Podchodzisz z rezerwą do tego co napisałem. Przecież w takich wypadkach wystarczy czasem w paru miejscach naciskać płytę wzmacniacza by znaleźć miejsce, okolicę takiego przerywania.
  • #11 17671100
    Kamilg7
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany temat można zamknac.
  • REKLAMA
  • #13 17673643
    Kamilg7
    Poziom 11  
    W sumie to nie wiadomo samo nagle przestało jak i przestal się grzać do goracych temperatur dzięki za zainteresowanie tematem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Onkyo TX-SR607, polegający na występowaniu trzasków w prawym kanale po nagrzaniu urządzenia. Uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną mogą być zimne luty, luźne połączenia lub uszkodzenia w końcówce mocy. Wskazano na konieczność przeglądu połączeń lutowanych oraz elementów w torze wzmacniacza. Użytkownik posiada narzędzia do naprawy, ale nie wie, jak przeprowadzić pomiary. Ostatecznie problem z trzaskami ustąpił, a użytkownik podziękował za pomoc.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA