logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa pierwszego wzmacniacza audio klasy AB na operacyjnym

Matheu 29 Gru 2018 00:48 5658 39
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #32 17869393
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3449
    _jta_ napisał:
    Dlatego napisałem to już wymaga lepszego zaprojektowania układu.
    Przeprojektowanie nie ma sensu. Powinny być zastosowane BD 136/BD137.
    Matheu napisał:
    Spodobała mi się koncepcja:
    Klasa AB/ przeciwsobnie, z regulacją prądu spoczynkowego oraz
    1 stopień - wzmacniacz operacyjny
    Dlaczego ?
    Matheu napisał:
    tranzystor Q2 dość/mocno ciepły - prawdopodobnie przyczyną jest samo-wzbudzenie się wzmacniacza operacyjnego.
    Nie taka jest przyczyna.
    Nie jestem zdziwiony że się grzeje.
    Grzeje się bo układ z postu #12 jest źle zaprojektowany.
    Także układ z postu #14 jest źle zaprojektowany.
    Układ z postu #20 takich błędów nie ma.

Narysuj rozpływ prądów sterownia tranzystorów wyjściowych.
    Prądy pracy – nie prądy spoczynkowe AB.
    Te błędy projektowe poprawić trzeba.
    Ten układ tego powodu także źle przetwarza sygnał.
  • REKLAMA
  • #34 17870822
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Układ z postu #20.
  • REKLAMA
  • #36 17871500
    CYRUS2
    Poziom 43  
    _jta_ napisał:
    Chodzi o asymetrię prądów - że jeden tranzystor jest sterowany bezpośrednio, drugi poprzez kondensator ?
    To jest błędnie zparojektowane. "Na oko" bez obliczeń i rozumienia zasady działania.Dlatego tylko Q2 się grzeje.
    Masz wątpliowości kolego - to oblicz prąd bazy Q2 przy wysterowaniu
    na 1W mocy.
    _jta_ napisał:
    Układ w #20 jej nie ma, ale to nie znaczy, że jest dobry.
    Dobry - nie ma takiego pojęcia.
    Jest zaprojektowany prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #38 18226056
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2811
    Podpinam się pod ten temat, bo szukam czegoś podobnego. Potrzebuję z czegoś "pędzić" cewki odchylające mojej drukarki 3D (druk w metalu, wiązka elektronów):

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3488320-30.html

Aby mieć większe pole przemiatania, przynajmniej 5x5 cm przy małych zniekształceniach geometrycznych, muszę mieć około 100W na 6 omach, bo to da potrzebny prąd około 4A w cewkach. Warunek: musi przenosić składową stałą.

Myślałem o wzmacniaczu operacyjnym mocy LM549, ale chyba nie jest już dostępny. Czy może ktoś doradzić gotowe rozwiązanie?
  • #39 18226303
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    Ze wzmacniaczy operacyjnych mocy można dostać OPA549
    https://www.findchips.com/search/opa549

Wiele wzmacniaczy mocy audio ma budowę podobną jak wzmacniacze operacyjne, mówię tu zarówno o tych na elementach dyskretnych jak i scalonych, tylko parametry DC mają gorsze, większe prądy wejściowe, większy offset, sprzężenie zwrotne mają zrobione pod wzmacniacz AC, ale można zrobić jak dla wzmacniacza prądu stałego. Używałem w ten sposób TDA2040 jako wzmacniacza operacyjnego mocy (bo był pod ręką), tylko że ten dla ciebie będzie za mały, prawdopodobnie TDA7294 dał by się też tak użyć, tylko że ma bootstrap co ograniczy maksymalne napięcia wyjściowe przy DC, o ile nie wiem.
  • #40 18230795
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    TDA2050? Dopuszczalny prąd 5A, ale napięcie najwyżej +-25V, więc 4A przez 6Ω nie da rady - chyba, że dwa w układzie mostkowym - powiedzmy, każdy z zasilaniem +-16V, żeby zmieścić się w dopuszczalnej mocy strat. Przy zasilaniu +-18V moc strat mogłaby sięgać 27W (przy prądzie 3A), dopuszczalna jest 25W (przy temperaturze obudowy 75°C). 2 TDA2040 w układzie mostkowym wyrabiałyby się "na styk" - w okolicy 4A może zadziałać zabezpieczenie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął budowę wzmacniacza audio klasy AB z wykorzystaniem wzmacniacza operacyjnego i tranzystorów w stopniu mocy. Zasilanie pochodzi z transformatora 10VA/2x12V, a na wyjściu zastosowano głośnik 8Ω/1W. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące obliczeń mocy, stabilizacji prądu spoczynkowego oraz doboru tranzystorów. Użytkownicy zwrócili uwagę na ryzyko przegrzewania się tranzystorów oraz na konieczność odpowiedniego zaprojektowania układu, aby uniknąć zniekształceń dźwięku. Proponowano różne rozwiązania, w tym dodanie rezystorów do stabilizacji prądu oraz zastosowanie tranzystorów BD zamiast BC337/BC327. Wskazano również na znaczenie odpowiednich wartości rezystancji w obwodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA