logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec Imergas Victrix Zeus 26 2 erp ciągły błąd 20 niepożądany płomień

dans12949 29 Gru 2018 22:05 1107 4
  • #1 17661569
    dans12949
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    Witam zakupiłem piec imergas victrix zeus 26 2 erp jakies pol roku temu i od jakiegos miesiaca ciagle wywala mi błąd numer 20 Blokada nie pożądany płomień zgłosiłem sprawe do serwisu odwiedzil mnie serwisant imergas i stwierdził ze nie ma w domu oraz w gniazdku uziemienia i to na pewno przez to. Także wezwalem elektryka ktory zrobił to uziemienie ale piec działał jeden dzień a na drugi znowu to samo czasem piec sie włączy zacznie nagrzewac wode do mycia sie ale gdy przelacza sie na grzanie wody w grzejnikach to slychac dzialanie pieca ale nie pojawia sie obrazek plomienia i po chwili wywala blad niepozadany płomień. Macie jakies pomysły co zrobic poniewaz teraz jest mega zimno a serwisant ma przyjechać dopiero za tydzien. Co do uziemienia to odrazu wydawalo mi sie ze to nie wina tego poniewaz wczesniej nie bylo z piecem problemów przez 5 pierwsze piec miesiecy od zakupu.
  • #2 17661591
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Przyczyną może być zatkany odpływ kondensatu.
  • #3 17661671
    dans12949
    Poziom 8  
    Ocena: 27
    A czy mozna to jakoś samemu odetkac czy lepiej nie grzebać jeżeli piec jest na gwarancji ? To wyglada tak jak na zdjeciu gdy wlaczam piec to pojawia sie to co na zdjęciu przez chwile slychac jak piec dziala a po chwili wywala błąd 20. Dodam ze nie wyswietla sie w ogóle symbol płomienia. Tylko czy serwisant by tego zatkanego odplywu nie zauważył bo on rozkrecal piec i wszystko niby sprawdzal jedyne czego nie mógł wtedy sprawdzić to zmierzyc czegos miernikiem bo mowil ze nie ma uziemienia i nie moze odczytac i dlatego tez kazal je zrobic .
    Piec Imergas Victrix Zeus 26 2 erp ciągły błąd 20 niepożądany płomień
  • #4 17661765
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Reklamuj aż naprawią.
    Jeśli przyczyną byłby niedrożny odpływ kondensatu to po rozkręceniu palnika na izolacji powinien być widoczny ślad po wodzie.
  • #5 17662294
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    W moim kotle było podobnie. Rok temu, po uruchomieniu, po kilku dniach sypał podobne błędy. Okazało się, że rurka odprowadzająca kondensat do kanalizacji była zapętlona (instalator nie przyciął nadmiaru). Zalewało kondensatem komorę wymiennika i te same błędy (choć inny kocioł innej firmy)

Skontroluj czy rurka od kondensatu nie ma zrobionych zbędnych syfonów (pionowe pętle) i ma swobodny spadek do kanalizacji
REKLAMA