logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po wciśnięciu "power" miga dioda i nic się nie dzieje

Songo177 30 Gru 2018 04:21 2220 12
REKLAMA
  • #1 17662074
    Songo177
    Poziom 6  
    Witam. Dzisiaj przyszły mi nowe części do komputera, więc od razu wziąłem się za montaż. Finalny efekt to praktycznie brak odpowiedzi ze strony komputera. Gdy klikam guzik "power" z przodu komputera miga tylko raz niebieska dioda. Ponowne próby rozruchu nic nie dają. Dopiero po odcięciu zasilania i przywróceniu go można powtórzyć pojedyncze mignięcie.
    Co do sprzętu:
    Nowa płyta główna - AB350 PRO4
    Nowy procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.9 GHz
    Nowy ram - 1x8GB DDR4
    Stara grafika - GeForce 1050 TI
    Stary zasilacz - Corsair VS Series 450W

Stare części działają z inną, starą płytą główną. Nie mogę podać jej nazwy, ponieważ najwyraźniej mój komputer sam jej nie zna. Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie porady, samemu dosyć średnio ogarniam sprawy hardware.
    Uprzedzając pytania - głośnik nie wydaje żadnych dźwięków; próbowałem włączać bez ramu, bez karty graficznej, bez podpiętego dysku; okablowanie podpinane i odpinane całkowicie 2 raz, przy podłączaniu do starej płyty głównej za pierwszym razem działa, więc to raczej nie moja wina; kondensatory nie są uwypuklone, nie czułem też zapachu spalenizny podczas montażu; wszystko zakładanie z instrukcją.
    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 17662084
    Songo177
    Poziom 6  
    Jak mam to zrobić skoro komputer kończy działanie na kliknięciu guzika power?
  • #4 17662098
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6891
    Cytat:

Jaki producent: Asrock, ? / *MSI,...

Poczytaj manual dla tej płyty od Asrock Link
    :?: Czy aby wszystko podłaczyłeś jak potrzeba!?
    - zwłaszcza rozdz. ( Chapter 2 Installation )

pomocny filmik ( https://www.youtube.com/watch?v=-z2gf0k7lGs )

Cytat:
    Nowy ram - 1x8GB DDR4

Jest na liscie QVL , obsługiwanych przez ta płytę?
    Pełna nazwa modułu RAM.

p.s
    Ostateczność to dostałeś Uszkodzoną płytę (skoro inne częśći działaja , piszesz o tym)
  • REKLAMA
  • #5 17662884
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4889
    Songo177 napisał:
    Jak mam to zrobić skoro komputer kończy działanie na kliknięciu guzika power?
    Zlecić serwisowi lub uruchomić z innym procesorem.
  • #6 17663315
    Songo177
    Poziom 6  
    lisek napisał:
    Cytat:

Jaki producent: Asrock, ? / *MSI,...

Poczytaj manual dla tej płyty od Asrock Link
    :?: Czy aby wszystko podłaczyłeś jak potrzeba!?
    - zwłaszcza rozdz. ( Chapter 2 Installation )

pomocny filmik ( https://www.youtube.com/watch?v=-z2gf0k7lGs )

Cytat:
    Nowy ram - 1x8GB DDR4

Jest na liscie QVL , obsługiwanych przez ta płytę?
    Pełna nazwa modułu RAM.

p.s
    Ostateczność to dostałeś Uszkodzoną płytę (skoro inne częśći działaja , piszesz o tym)

Chapter 2 to z trzy razy czytałem dokładnie; ram pochodzi od firmy GOODRAM. Nie ma go co prawda na liście obsługiwanych, ale nie sądzę, żeby to był problem. Pozostaje opcja uszkodzonej płyty lub niezaktualizowanego BIOSU. W najbliższych dniach pójdę do serwisu i zapytam się o te 2 możliwości, wtedy ewentualnie poproszę o update BIOSu lub napiszę do sklepu o zwrot.
    Dziękuje za odpowiedzi, napiszę oczywiście co było przyczyną jak tylko serwis rozwiąże ten problem.
  • REKLAMA
  • #7 17664188
    lisek
    Serwisant RTV
    Czytaj Link

Cytat:
    Postaraj się o DDR4 od brand: Gskill, Corsair, Kingston, team group, adata, Crucial
    B350 motherboards are very RAM sensitive.

Swego czasu pisałem jak zrobić update Bios , korzystając ze wczesnych wer.Ryzen Link
    Dla upgrade Bios firma zaleca

Cytat:
    You need either a 1000-series Ryzen (Summit Ridge) or a 7th generation A-series APU (Bristol Ridge) Link to update the BIOS.

Po wciśnięciu

:idea: czyli dowolny Ryzen... z wbudowaną grafiką!
  • Pomocny post
    #9 17664272
    lisek
    Serwisant RTV
    Zalecenia o upgrade Bios dla B350 z forum ( tomshardware.co.uk )Link

BIOS Link
    * You can create a dos bootable USB stick with this:
    Link
    :idea: ... instructions for doing it in dos.
    Link

p.s
    Reszta iinfo. > "google" i fraza
    AB350 Pro4 Ryzen upgrade Bios
  • REKLAMA
  • #10 17664500
    Songo177
    Poziom 6  
    Czy włożenie bootowalnego pendriva zmusi mój komputer do włączenia się? Czytam to o czym piszecie, ale nigdzie chyba nie ma mojego przypadku :/
    Czytam też, żeby włożyć inny procesor - problem jest, że nie mam innych procesorów AMD i raczej nie zdobędę takiego. No chyba że w serwisie wsadzą jakieś swój inny, ale to w ostateczności.
    Na koniec - mam płytkę od płyty głównej. Czy może mi ona w czymś pomóc? Pytam, bo przekładanie wszystkiego ze starego komputera do nowego zajmuj mi sporo czasu, a jeśli to nic nie da, to wciąż muszę wszystko przekładać.
  • #11 17664504
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 884
    Jak nie ma czegoś w stylu awaryjnego bootowania to nic ci nie pomoże poza podmianą cpu lub wgranie nowszego biosu programatorem. Tutaj nie ma wielkiej filozofii.
  • #12 17664711
    lisek
    Serwisant RTV
    7_gen cpu AMD A6-9500E Processor ((Bristol Ridge)) to kosztuje na ebay 47 funów
    - uzywki jak się poszuka , to i taniej nawet za £ 35.

Jedyna prosta opcja to > serwis , podłoża i zobaczymy efekt
    -albo płyta (uszkodzona) albo Bios ruszy
  • #13 17690288
    Songo177
    Poziom 6  
    Problem rozwiązany - nieaktualny BIOS. Odesłałem spowrotem płytę do sklepu i zamówiłem update BIOSu. Komputer zaczął działać.

Dziękuję wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że ktoś z identycznym problem znajdzie ten wątek i mu to pomoże.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nowo złożonym komputerem, który nie uruchamia się po naciśnięciu przycisku "power", a jedynie miga niebieska dioda. Nowe komponenty to płyta główna AB350 PRO4, procesor AMD Ryzen 5 2600, oraz RAM 1x8GB DDR4, podczas gdy grafika i zasilacz są starsze. Użytkownik próbował różnych konfiguracji, w tym uruchamiania bez RAM-u i karty graficznej, ale problem pozostał. Użytkownicy forum zasugerowali, że przyczyną może być nieaktualny BIOS lub uszkodzona płyta główna. Po konsultacji z serwisem, użytkownik zaktualizował BIOS, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA