logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lenovo G510 - Radeon R5 M230 nie działa pod W7 64 bit.

safbot1st 30 Gru 2018 10:44 2439 7
REKLAMA
  • #1 17662301
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Witam,

Próbuję zmusić Lenovo G510 z AMD R5 M230M do pracy z akceleracją 3D.
    Problem bliźniaczy jak tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3084866.html
    Objawy i problemy:
    -nieznana kolejność instalowania chipsetu, Intel MEI (brak w ogóle?), sterowników GPU Intel/AMD (system był stawiany od nowa)
    -Zera w polach GPU-Z dla R5 M230 np. przy taktowaniach i w innych (jak w linku):
    Lenovo G510 - Radeon R5 M230 nie działa pod W7 64 bit.
    ,(co niepokoi, bo zwykle świadczy o usterce sprzętowej). Screen nie jest mój. U mnie VRAM karty to 0, nie 4K TB :)
    -brak akceleracji, np. nie działa wygaszacz ekranu - np. bąbelki. Zamiast tego pojawia się napis w stylu "nie można odnaleźć kompatybilnego urządzenia Direct3D" na czarnym tle. Nie dziwota...
    -brak grafiki w oknie test z pod "?" w programie GPU-Z. I to zarówno dla Intela jak i AMD. Czy na Intelu nie powinienem mieć działającego testu?

Prawdę mówiąc, jak tylko zaciągnę Ubuntu, będę w 100% wiedział, czy jest uszkodzenie karty dedykowanej (boot z USB i GPU Test),
    ale przez wsiowy internet ściąganie 2GB zajmie wieki, więc pytam:
    Czy zainstalowanie Intel MEI może pomóc?
    Póki co po usunięciu sterowników Intel przez DDU wykrzyknik przy AMD zniknął i pojawiło się "urządzenie pracuje poprawnie" ale objawy jak były, tak są.
    Nie chciałbym też instalować od nowa OS, bo to zajmie więcej niż ściąganie ubuntu. Wiadomo, na świeży OS mógłbym w prawidłowej kolejności poinstalować odpowiednie sterowniki. Liczę się z tym, że może będę i tak do tego zmuszony.

Jw. póki nie dociągnę Ubuntu macie "pole do popisu". Miejmy nadzieję, że to GPU od AMD jednak jest sprawne... ;)
    Proszę obeznanych w walkach z tymi przełączalnymi GPU o porady... ;)

ps. EDIT Co mnie dziwi, to, że po odinstalowaniu GPU Intel przez DDU sterownik domyślny sam się instaluje po restarcie OS.
    Może trzeba wymusić poprawny sterownik przez managera urządz. i jak IntelHD zostanie poprawnie zainstalowany to dopiero ruszy GPU AMD? (zakładając, że zadziała technologia "Optimus" (czy jakoś tak?)
    ...gdyż wg. mnie ten sterownik Intel HD nie powinien figurować jako "Standardowa Karta graficzna VGA"? Nie mylę się?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17662361
    safbot1st
    Poziom 43  
    @enhanced Identycznie jak w temacie bliźniaczym GPU-Z widzi "poprawnie" IntelHD,
    w polach Bus interface i memory mam N/A.
    Test z pod "?" na IntelHD nie działa. Jednakże jak powinno być w 100% poprawnie - nie jestem pewien.
    Wg. mnie IntelHD powinien tak, jak karta dedykowana obsługiwać akcelerację 3D. Jednak tak nie jest aktualnie w tym laptopie pod tym OS. Czy się mylę?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17662369
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 880
    https://pcsupport.lenovo.com/pl/pl/products/l...series-laptops/lenovo-g510-notebook/downloads
    Nie wiem czy dobrze wybrałem ale instalowałeś te sterowniki do AMD?

Wstaw screena z intela z gpu-z, jak go przełączysz na niego to pytajnik ma działać inaczej nie masz sterowników.
  • #5 17662375
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dokładnie te 12.100.14.600/ 13.200.0.0. Ogólnie wszystko instaluję ze strony Lenovo. Może to błąd?
    12.100.14.600/ 13.200.0.0 dokładnie te mi się pokazują w GPU-Z.
    EDIT:
    enhanced napisał:
    Wstaw screena z intela z gpu-z, jak go przełączysz na niego to pytajnik ma działać inaczej nie masz sterowników.

Dzięki za info!!! To już mi wiele rozjaśnia! Czyli mam wciąż niepoprawnie zainstalowany IntelHD. :D
    W takim razie zaczynam od [/b]ręcznego wymuszenia[/b] sterownika Intel 9.18.10.3131 ze strony lenovo.
    Jestem tymczasem z dala od laptopa i posługuję się własną wiedzą z wczoraj wieczorem (sobota) :D, więc nie dojrzymy na screenie jaki sterownik IntelHD jest obecnie w użyciu... :(
    W międzyczasie zainstaluję Intel MEI i potestuję Ubuntu, bo o dziwo pół już mam

Zakładam, że po poprawnej instalacji IntelHD karta AMD zacznie również działać.
  • REKLAMA
  • #7 17662404
    safbot1st
    Poziom 43  
    enhanced napisał:
    A masz działający panel Intela na pulpicie? Panel od AMD masz też czy nie?

Dobra, już mnie ładnie naprowadzasz. Z tego, co pamiętam - panelu Intela brak, a CCC działa, tylko pustki w nim jak w sklepach za komuny. ;)
    EDIT:
    Ok, idę wymusić poprawny sterownik Intela. Jak nie zadziała użyję Ubuntu+GPUtest do diagnozy.
    Za chwilę dam znać o efektach.

EDIT2:
    Ostatnie wieści:
    -pod ubuntu intelHD działa z akceleracją. Poprawnie.
    -ręczne wymuszenie poprawnego sterownika zwraca wynik:
    "ten sterownik jest nieodpowiedni do używanego systemu windows",
    podczas, gdy to już działało. W7 64bit.

Windows uparcie instaluje "podstawowy sterownik VGA".
    Nawet ręczna instalacja IntelHD 4600, 5000 itp, zwraca wynik:
    "ten sterownik jest nieodpowiedni do używanego systemu windows".

Intel MEI jest zainstalowany i był.

Czy problem może wynikać z braku jakichś aktualizacji WU?

Czy czeka mnie nieuchronny reinstall OS???
  • #8 17663111
    safbot1st
    Poziom 43  
    Witam, po walce. Już wszystko działa.
    Winny był brak poprawki z WU dla IntelHD.

Pozdrawiam Brać Elektrodową.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z laptopem Lenovo G510, w którym karta graficzna AMD R5 M230M nie działa poprawnie pod systemem Windows 7 64-bit. Objawy obejmują brak akceleracji 3D, problemy z instalacją sterowników Intel/AMD oraz niewłaściwe działanie GPU-Z, które nie pokazuje poprawnych parametrów karty. Po wymuszeniu instalacji sterowników Intel HD oraz zainstalowaniu Intel MEI, użytkownik odkrył, że brakowało aktualizacji z Windows Update, co uniemożliwiało prawidłowe działanie karty graficznej. Po zainstalowaniu brakujących poprawek, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA