logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ALPINE CDE-120RM w domu - Podpięcie radia pod zasilacz

Damiangwh 30 Gru 2018 14:55 705 7
REKLAMA
  • #1 17662983
    Damiangwh
    Poziom 2  
    Witam zastanawiałem się nad podpięcie radia samochodowego ALPINE CDE-120RM do zasilacza 12V/2A przy podłączeniu 2 głośników SONY XPLODE 4 Ohms XS-F1725
    Rate Power: 40W
    Peak Power: 190W
    2 drożne
    Lecz nie wiem czy zasilacz wystarczy, nie posiadam żadnego schematu, pudełka a chcialbym przez niego słuchać muzyki.
    Proszę o wypowiedź innych elektroników oraz proszę o wyrozumiałość :)
    Z góry Wam dziękuje. ALPINE CDE-120RM w domu - Podpięcie radia pod zasilacz
    ALPINE CDE-120RM w domu - Podpięcie radia pod zasilacz
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17663002
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    Damiangwh napisał:
    zasilacza 12V/2A
    Wzór na moc elektryczną? 12Vx2A=24W.
    Moc głośników nie ma tu nic do rzeczy. Moc wytwarza wzmacniacz, a głośnik tyle weźmie ile wzmacniacz dostarczyć może.
    Na pewno do cichego słuchania (no, może nawet trochę bardziej niż "cichego") to te 2A wystarczy, Jednak jeżeli wzmacniacz może dostarczyć (według realnych parametrów) więcej mocy to przy głośnym graniu może się "przytykać" a nawet wyłączać.
    P.S. Ważna jest też filtracja zasilania i "sztywność" zasilacza. Nie znam Twojego, ale w większości zasilaczy wtyczkowych pojemność filtrująca jest niewielka (może to powodować brum w głośnikach) a i ze sztywnością też kiepsko.
    Powyżej dotyczy to zasilaczy transformatorowych. Popularne zasilacze impulsowe niezbyt nadają się do zasilania audio - mogą powstawać silne zakłócenia w muzyce.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17663017
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Damiangwh napisał:
    Lecz nie wiem czy zasilacz wystarczy,

Niestety, taki zasilacz nie wystarczy.
    Radio ma 4 x 50W, co robi razem 200W.
    Ten proponowany zasilacz ma ledwie 25W. :cry:
    Koszty instalacji radia samochodowego w warunkach domowych są droższe od zakupu typowego radia domowego.
  • #4 17663026
    Damiangwh
    Poziom 2  
    Więc drogi Kolego co byś proponował, zależy mi by radio bylo zasilone przez gniazdko a konkretniej zasilacz tylko że o jakim amperarzu albo o jakim zasilaczu mowa jeśli mógłbyś wsakać mi jakieś przetestowane zasilacze do tego bylbym wdzięczny.
    I rozumiem, że montaż radia jest droższy, lecz jest to połączenie przyjemnego z pożytecznym (coś trzeba zrobić ze starym radiem). Także jakbyście mogli zaproponować jakieś godne polecenia zasilacze bylbym wdzięczny owszem posiadam tez stare zasilacze komputerowe ale na chwile obecna nie biorę tego pod uwagę. I owszem wiem czym tu sie rządzi moc zasilacza bo jest na to odpowiedni wzór, lecz mam obawy co do zasilaczy na naszym polskim rynku.
  • Pomocny post
    #5 17663185
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2092
    Damiangwh napisał:
    zależy mi by radio bylo zasilone przez gniazdko a konkretniej zasilacz tylko że o jakim amperarzu

Z rachunków wynika, że pobór prąd będzie rzędu 16A i taki zasilacz trzeba zainstalować.
    Damiangwh napisał:
    mógłbyś wsakać mi jakieś przetestowane zasilacze

Niestety nie :cry: .
    Część twierdzi że można użyć zasilacza komputerowego, inna grupa twierdzi że one nie nadają się do zasilania sprzętu AUDIO. Ja nie mam wyrobionego zdania.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17663570
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9244
    kokapetyl napisał:
    Niestety, taki zasilacz nie wystarczy.

398216 Usunięty napisał:
    Na pewno do cichego słuchania (no, może nawet trochę bardziej niż "cichego") to te 2A wystarczy, Jednak jeżeli wzmacniacz może dostarczyć (według realnych parametrów) więcej mocy to przy głośnym graniu może się "przytykać" a nawet wyłączać.

W praktyce serwisowej do sprawdzania samochodowych RO używam zasilacza o napięciu 12-14V i prądzie max 2A. Jest jak pisałem wyżej - do cichego grania wystarcza z palcem w...
    Jak ktoś ma apetyt na waty będzie się zachowywać też tak jak pisałem.
    kokapetyl napisał:
    Część twierdzi że można użyć zasilacza komputerowego, inna grupa twierdzi że one nie nadają się do zasilania sprzętu AUDIO.
    I nic w tym dziwnego, b jedne odbiorniki tolerują takie zasilanie, inne nie. Dużo też zależy od samego zasilacza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17663609
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    Podstawowa sprawa, radio ma bezpiecznik 15A, można przyjąć że max pobór prądu bedzie bankowo poniżej 7A, kolega ma do podłączenia dwie kolemny, nie cztery, a i przy napięciu 12V moc będzie mniejsza niż przy samochodowym 14,4V, dla tekiego instrukcja podaje moc którą można osiągnąć.
    A i zasilacz powinien być tradycyjny transformatorowy, a nie impulsowy z uwagi na zakłócenia. Myślę więc że 12V/5A bedzie i tak z zapasem, Tylko trzeba taki znaleźć. Albo samemu skonstruować. Trzeba pamiętać, że radio może dostać max 16V, tak jest w instrukcji.
  • #8 17663653
    Damiangwh
    Poziom 2  
    Dziękuje Wam za pomoc temat uważam za rozwiązany :)

Dodano po 1 [minuty]:

Pomogły mi dwie osoby :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa podłączenie radia samochodowego ALPINE CDE-120RM do zasilacza 12V/2A w celu słuchania muzyki w domu, używając głośników SONY XPLODE 4 Ohms XS-F1725. Odpowiedzi wskazują, że zasilacz 2A może wystarczyć do cichego słuchania, ale przy głośniejszym graniu może się przegrzewać lub wyłączać. Wskazano, że radio ma moc 4 x 50W, co sugeruje, że zasilacz powinien mieć większą moc, najlepiej 12V/5A lub 12V/16A, aby uniknąć problemów z zasilaniem. Zasugerowano również, że zasilacze transformatorowe są lepsze do audio niż impulsowe, które mogą wprowadzać zakłócenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA