Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio magneti marelli rt3 - brak wyświetlacza, wskazań komputera w liczniku,

kakibara 30 Dec 2018 16:36 1527 5
  • #1
    kakibara
    Level 33  
    Witam, problem dotyczy auta z radiem RT3-D2A-N3
    Auto Peugeot 407 rok 2008 - radio z dużym kolorowym wyświetlaczem, MP3, kolorowa NAVI.
    Zanim opiszę problem mała (możliwe ważna informacja).
    Auto przez okres kilku lat bezproblemowe - 2 czy 3 miesiące temu brak otwierania z przycisku klapy (wersja sedan) - zauważyłem w harmonijce przetarty przewód elektryczny - naprawiony klapa działa, teść wyciągał jakiś gabaryt z bagażnika i dziwnym trafem akurat musiało dojść do zerwania przewodów w harmonijce - za jakiś czas w aucie nie działa centralny, za chwilę światła te czy inne, auto odpala, zaprowadzony do bardzo dobrego elektryka diagnoza= wymiana BSI.


    Problem wystąpił przed Światami ,radio włączone i gra,na wyświetlaczu tylko logo lwa, który co chwila mruga, co kilka minut piknie sygnał dźwiękowy samo zgasnie i za moment samo odpali i gra, wyświetlacz mrugnie/przygasnie na sekundę i znów świeci.
    W centralnym punkcie licznika nie ma wskazań spalania chwilowego, wyswietlen z przycisku z manetki itp.
    Tempomat i ogranicznik prędkości wyświetla oraz działa, możliwość zmiany ustawien radia z manetki- szukanie fal, głośność.
    Co zrobiłem popołudniu wyciągnąłem radio, poprawiłem połączenia kostek, sprawdzilem kabel łączący z wyświetlaczem, poprawilem wtyki w BSI, ruszając przewodami brak istotnych zmian, w tym modelu nie ma światłowodu.
    Czy koledzy przychodzi Wam do głowy co może być problemem?
    Radio, przewód łączący, wyświetlacz, update?
    Niby radio gra, ale nie ma jak wejść w menu i zarządzać ustawieniami, dziś jest niedziela i za bardzo nie chciało mi się zmieniać BSI na probe.
    Radio musiało być zaprogramowane do BSI - zadnych objawów sygnałów przez ostatnie parę tygodni nie było.
    Pozdrawiam, czekam na info.
  • Helpful post
    #2
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Level 38  
    kakibara wrote:
    w tym modelu nie ma światłowodu.


    Czyli to jest RT4 opisany jako RT3.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Podobne objawy są jak pada dysk HDD w tym radiu.
  • #3
    kakibara
    Level 33  
    Szymon dziękuję za podpowiedz.
  • Helpful post
    #4
    slevy70
    Level 18  
    przeinstalować soft i radio prawdopodobnie ożyje ;)
  • #5
    kakibara
    Level 33  
    Na obecną chwilę auto było rzadko użytkowane tydzień temu po jezdzie wyboista drogą radio ozylo, do dnia dzisiejszego pracuje jak dawniej.
    Pomysły? Podpowiedzi? Dziękuję.
  • #6
    slevy70
    Level 18  
    procek od grafiki i problemzapewne powróci.