logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ENEA jak Iskra MT 382 ustawia godziny 2 taryfy w G12?

Jack3030 01 Sty 2019 14:36 2808 9
  • #1 17667940
    Jack3030
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam.
    Dawno tego nie sprawdzałem, w okresie letnim 2 taryfa w godzinach popołudniowych jest pomiedzy 13-15. Natomiast aktualnie jest przedstawiona. Dzisiaj pomiędzy 13-15 jest droga taryfa.
    Dodam tylko, że w połowie listopada przyjechał jakiś gość z ENEA Operator i przez pół godziny coś odczytywal z licznika i porównywał z danymi z laptopa.
    Nie skojarzylem tego i nie sprawdziłem później czy nie przedstawił godzin taniej taryfy - dopiero teraz.
  • #3 17668068
    Jack3030
    Poziom 15  
    Dzięki za link, jednak u mnie nadal nie ma taniej taryfy. Nagrałem fil jak licznik o 13:26, o 14:17 oraz teraz o 15:33 nalicza zużycie w drogiej taryfie.
    To już jest oszustwo, bo nie mam 2 kolejnych godzin taniej taryfy.

Dodano po 2 [minuty]:

Dodam tylko, że podlegam pod ENEA Poznań

Dodano po 2 [minuty]:

Tam mi właśnie szybko zaczęły znikać kWh z magazynu, ale włączyłem PC z niższa temp. ale przez całą dobę i myślałem, że to ona tyle zużyła.
  • #4 17668111
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6583
    Jack3030 napisał:
    To już jest oszustwo, bo nie mam 2 kolejnych godzin taniej taryfy.
    Nie sądzę by ktoś celowo chciał Cię oszukać.
    Skoro faktycznie nie masz dwóch godzin II taryfy w przedziale 13-17, to może być błąd ludzki albo awaria techniczna.
    Zgłoś operatorowi swoje spostrzeżenia, bo przez forum internetowe nikt nie sprawdzi co dzieje się z tym licznikiem.
  • #5 17671620
    Jack3030
    Poziom 15  
    Wczoraj sprawdziłem jeszcze jak licznik po 22 zalicza zużycie i okazało się, że wszystko jest na rejestrze 1.8.1
    Dzisiaj zgłosiłem awarię licznika. I żądanie jego wymiany.
    Przed chwilą sprawdzałem i teraz ( po 22) zalicza na rejestr 1.8.2. Całkowite zużycie na tym rejestrze w tym roku to 10kWh, gdzie na dobę zużywam około 50kWh. Tak więc wynika z tego, że dopiero dzisiaj od 22 działa prawidłowo.
    Myślicie, że to rezultat reklamacji?
    Czy operator może zdalnie zmieniać ustawienia licznika? - dodam tylko, że przez ten okres cały czas pokazywał taryfę G12.
    Czy zauważyliście u siebie nadmierne zużycia w 2 taryfie?
    Gdybym nie nagrał filmów to reklamacja byłaby odrzucona.

Dodano po 10 [minuty]:

Przy okazji, roznawialem dzisiaj z człowiekiem od mikroinstalacji w ENEA Operator i powiedzial mi, że nie mają liczników bjlansujacych miedzyfazowo i nie planują ich zamówić.
    Jednak co jest pozytywne, podobno od marca tego roku ma ruszyć eBOK z rejestrami w czasie rzeczywistym i wykresami produkcji i zużycia. Ma być dużo danych i prawdopodobnie również podział na taryfy.
  • #6 18391864
    siudek2
    Poziom 16  
    Witam.
    Jestem użytkownikiem instalacji PV od 03.01.2020 w ENEA staż praktyczny - mały, teoretyczny - śledzę wszystkie portale związane z PV od kilku lat. Zakładając instalację byłem pewien że zamontują mi licznik z bilansowaniem arytmetycznym a tu niespodzianka, mam z wektorowym. Tak ENEA zaczęła montować liczniki ISKRA MT382 z nowym softem, oczywiście nie u wszystkich bo u znajomego zamontowali ten bebe. Tak się zastanawiam co jest tego przyczyną, może to że kilka tygodni przed montażem bombardowałem eBOK pismami o tym że nie zgadzam się na montaż licznika bebe, że jeśli mi taki zamontują to zarzucę ich pismami - a po co? Nie wiem, fakt jest faktem że licznik bilansuje prawidłowo. Mam nadzieję że tak zostanie bo mają możliwość ingerencji zdalnej i kto wie czy jakiś "ktoś" nie zrobi mi kuku.
  • #7 18392224
    Spajder_PL
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    A może montują "losowo"... Ja mam Tauron i 16.12.2019 też zainstalowali mi z bilansowaniem wektorowym - zdziwiłem się, bo dużo użytkowników pisało, że Tauron montuje z bilansowaniem arytmetycznym.
  • #8 18392278
    siudek2
    Poziom 16  
    Cieszmy się i chwalmy.............. :please: .? Tylko kogo?
  • #9 18392363
    Spajder_PL
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    albo co chwalimy (a nie kogo) - przypadek...
  • #10 18393255
    Jack3030
    Poziom 15  
    siudek2 napisał:
    Witam.
    Jestem użytkownikiem instalacji PV od 03.01.2020 w ENEA staż praktyczny - mały, teoretyczny - śledzę wszystkie portale związane z PV od kilku lat. Zakładając instalację byłem pewien że zamontują mi licznik z bilansowaniem arytmetycznym a tu niespodzianka, mam z wektorowym. Tak ENEA zaczęła montować liczniki ISKRA MT382 z nowym softem, oczywiście nie u wszystkich bo u znajomego zamontowali ten bebe. Tak się zastanawiam co jest tego przyczyną, może to że kilka tygodni przed montażem bombardowałem eBOK pismami o tym że nie zgadzam się na montaż licznika bebe, że jeśli mi taki zamontują to zarzucę ich pismami - a po co? Nie wiem, fakt jest faktem że licznik bilansuje prawidłowo. Mam nadzieję że tak zostanie bo mają możliwość ingerencji zdalnej i kto wie czy jakiś "ktoś" nie zrobi mi kuku.

Super wiadomość.
    Kilka dni temu zgłosiłem reklamację licznika, z uwagi na fakt, że w święta ISKRA MT382 w tryfie G12 nalicza tylko w drogiej taryfie, tj. o godzinie 0:00 przełacza się na T1 i tak nalicza do 6:00 dnia następnego. Ten bład wystąpuje tylko u prosumentów.
    Może jak przeprogramują to bębę miał bilansowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem z ustawieniami taryf w liczniku energii Iskra MT 382, który nie nalicza taniej taryfy G12 w godzinach 13-15, co prowadzi do podejrzeń o błąd lub awarię. Po interwencji przedstawiciela ENEA, użytkownik zgłosił awarię licznika i wymianę, zauważając, że licznik zaczął prawidłowo rejestrować zużycie po godzinie 22. Inni uczestnicy dyskusji wskazują na różnice w montowanych licznikach, sugerując, że ENEA stosuje różne modele, w tym z bilansowaniem wektorowym. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z licznikami i reklamacje, podkreślając, że problemy z naliczaniem taryf mogą dotyczyć tylko prosumentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA