@Sstalone Niby tak, ale dla mnie to dziwne, bo według tego co czytam w ustawie małopolskiej czy to z dotacją , czy bez, kocioł nie może miec nawet uchwytów do postawienia rusztu. Jeden z lokalnych producentów zamontował znajomemu kocioł z rusztem , ale nie dał papierów i gwarancji bo to nielegalne ( nie brał dotacji), inny powiedział, że mi zrobi ruszt , też nielegalnie ( nie pytałem o papier, więc nie wiem). Żeby kocioł dopuszczony został do badań w laboratorium, podobno nie może miec rusztu i dotyczy to całej Polski, a ten znajomy myśli, ze ma wszysztko OK. Dziwię się producentowi , że w ogóle dał gwarancję i CERTYFIKAT na takie coś,. To firma na K nie pamiętam , chyba kotłusz, albo klimosz. Szukałem w necie ofert 5 klasy z rusztem , nie tylko wodnym i nigdzie nie ma takiego. Jest ,tylko takie coś , jakby puszczanie oka, że da się. Taki mądry kolega mówił mi, że ruszt wodny może byc , bo służy tylko jako wymiennik. Pani z woś ma do tego to, że takie same przepisy obowiązują u nas i tych co biorą dotację i tych co nie biorą i to woś miedzy innymi będzie kontrolował paleniska po 2022. Pytałem różnych przedstawicieli woś o ten mpm ds i odpowiadają nie na temat, a kiedy zwracam uwagę, że chodzi o ten konkretny kocioł , rozmowa się kończy, nikt nie chce podjąc odpowiedzialności. Zwariowac idzie, a przecież te kotły są bardzo popularne. Pewnie te z osobną komorą niżej do zgazowania się nadają, ale te które mają palnik zaraz przy palenisku jak mpm, to już nikt nie wie.