logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest norma dla zabezpieczeń przy instalacjach w Niemczech?

Kamis47 13 Sty 2019 11:05 1443 2
REKLAMA
  • #1 17697108
    Kamis47
    Poziom 13  
    Ocena: 43
    Witam. Jestem z wizytą u kumpla w Niemczech i zainteresowałem się rozdzielenia w nowo wybudowanym domu. Instalacja położona przewodami 1.5 oraz 2.5 ale wszystkie zabezpieczenia to B16. Trochę mnie to zdziwiło. Orientuje się ktoś czy niemiecka norma dopuszcza takie zabezpieczenia, czy jest to błąd?
  • REKLAMA
  • #2 17697344
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    Poza lokalnymi uregulowaniami to normy IEC są międzynarodowe, tłumaczone z mniejszymi lub większymi zmianami/błędami np. niemieckie DIN IEC, polskie PN-IEC. Obciążalność przewodów jest taka sama. Polska norma również dopuszcza długotrwałe obciążenie przewodu 1.5mm² prądem 16A. Wszystko zależy od panujących w pomieszczeniu temperatur, sposobu ułożenia, izolacji czy ilości obciążonych żył, spadku napięcia, pętli zwarcia itd. Wystarczy pomierzyć i policzyć.
  • #3 17697513
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4789
    haneb napisał:
    Wszystko zależy od panujących w pomieszczeniu temperatur, sposobu ułożenia, izolacji czy ilości obciążonych żył, spadku napięcia, pętli zwarcia itd. Wystarczy pomierzyć i policzyć.
    A także potrzeb użytkownika i sposobu wykonania instalacji. Na pytanie tak postawione przez Autora nie ma odpowiedzi. Zwyczajnie nie ma.
    To takie podobne do góralskiej wróżby. "Jak na świętego Rota jest pogoda albo słota, to na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma."
REKLAMA