logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy montaż wyłączników nadprądowych B13 zabezpieczajacych gniazda pokojowe jest zgodny z normą?

GrzegorzInstalator1 16 Kwi 2023 21:28 1440 15
REKLAMA
  • #1 20543074
    GrzegorzInstalator1
    Poziom 4  
    Przy wykonywaniu prac instalatorskich w nowych blokach od deweloperów w Trójmieście spotkałem się z taką praktyką, że w gniazdach pokojowych jest montowny zamiast przewodu 3x2,5mm przewód 3x1,5 (na zabezpieczeniu B13). Wydało mi sie to bardzo dziwne, ale sprawdzając tabelę obciążalności przewodów faktycznie taki przewód w tynku jest w stanie przenieść obciążenie 14A, co daje 3220W. Wszystko niby fajnie, tylko czy jest to zgodne z normami? Pytanie do bardziej doświadczonych elektryków.
  • REKLAMA
  • #2 20543118
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    Ocena: 266
    Naturalnie, możesz tak zrobić. Możesz gniazdko zabezpieczyć nawet B6 jeżeli Ci to wystarczy, i nie zagraża to bezpieczeństwu (cienki długi przewód, a do gniazdka podłączony, powiedzmy, router).
  • REKLAMA
  • #3 20543184
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 236
    Skoro sprawdziłeś w tabeli i sam wyciągnąłeś wnioski to po co pytanie? Wszystko zależy od tego ile gniazdek, czyli potencjalnych odbiorników podłączonych jest na danym obwodzie. Jeśli każdy pokój na osobnym to inaczej niż jeśli mieszkanie M5 wszystkie pokoje ma podłączone na jednym obwodzie z takim przekrojem i zabezpieczeniem.
    Gdyby przekrój przewodu i jego długość nie byłby zgodny z normą wstawili by bezpiecznik B10.
    B13 to prawdopodobnie maksymalna wartość zabezpieczenie aby było w normie.
    Ogólnie to i tak sporo, chyba że pokojem nazywasz jadalnio-kuchnio-sypialnie gdzie śpisz, gotujesz na indukcji i oglądasz TV , stoi tam jeszcze pralka itd .
  • #4 20543409
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Taką deweloperkę mamy być może nawet z przedrostkiem pato. Jak największy zysk jak najmniejszym kosztem. Przewód 1,5 jest tańszy od 2,5. Cena B13 niewiele większa od B16. Pomnóż sobie metry bieżące przewodu to zauważysz różnicę. Prawdopodobnie masz 1 RCD na całe mieszkanie, niby zgodne z przepisami i normami. Być może aparaty w rozdzielnicy jakieś taniej firmy. Jeśli tak to teraz możesz mieć obraz jak wygląda reszta mieszkania i nie mówię tylko o elektryce. W tym momencie robi się bardzo smutno bo okazuje się że ktoś kupuje wyrób mieszkaniopodobny w cenie mieszkania i do końca życia spłaca za nie kredyt. Mam nadzieję że tylko elektrykę masz nisko budżetową spełniającą tylko minimum prawne.
  • REKLAMA
  • #5 20546722
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1972
    Wolałbyś mieszkanie powiedzmy 30% droższe ale z przewodami 2,5mm i aparatami renomowanych firm czy jednak tak jak jest?
  • #6 20546742
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    stomat napisał:
    Wolałbyś mieszkanie powiedzmy 30% droższe ale z przewodami 2,5mm i aparatami renomowanych firm czy jednak tak jak jest?

Patrz z drugiej strony - wolałbyś mieszkanie z 5ma obwodami gniazd 16A, czy z 9ma ale 13A? Bo cenowo wyszłoby w miarę podobnie.
  • #7 20547114
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    austriackimalarz napisał:
    Patrz z drugiej strony - wolałbyś mieszkanie z 5ma obwodami gniazd 16A, czy z 9ma ale 13A? Bo cenowo wyszłoby w miarę podobnie.
    Ale pewnie nie wyjdzie.
    Powiedz jaka różnica dla użytkownika jest 1,5mm² 13A i 2,5mm² 16A .

Ja nie zastosowałem u siebie B13 tylko C10.
    stomat napisał:
    Każdy weźmie tak jak jest.
    I nie bedzie narzekał na RCD 3f na całość.
    RCD 3f na całość stosuje się od wielu lat.
  • #8 20547164
    austriackimalarz
    Poziom 26  
    CYRUS2 napisał:
    Powiedz jaka różnica dla użytkownika jest 1,5mm² 13A i 2,5mm² 16A .

Właśnie niewielka. Mała szansa że zwykły użytkownik przekroczy 13A, ale jak cię postara to i 16 nie problem.
    CYRUS2 napisał:
    I nie bedzie narzekał na RCD 3f na całość.
    RCD 3f na całość stosuje się od wielu lat.

Bo działa i spełnia swoje zadanie?
  • REKLAMA
  • #10 20547236
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2881
    Tomek.K. napisał:
    W Niemczech w instalacjach 3f rzadko stosują RCD 1f, zazwyczaj obwody dzielą na sekcje, ale z kilkoma RCD 3f.

Nie wiem jak jest w Niemczech nie będę się posiłkował filmem na YouTube. Jeśli ich poziom youtuberów jest taki jak naszych to oni nie są żadną wyrocznią. Chociaż gdzieś słyszałem że od wielu lat nie stosuje się u nich RCD typu AC (nie wiem na ile jest to prawda, może ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy), gdzie u nas w deweloperce na 100% będzie AC bo jest najtańsze i supełnia minimalne wymagania naszego prawa.

Umiesz wskazać chociaż jedną zaletę stosowania RCD 3f do odbiorników 1f w konfiguracji powiedzmy 3 RCD 3f kontra 3 RCD 1f?
  • #11 20547249
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Ktoś_tam napisał:
    gdzieś słyszałem że od wielu lat nie stosuje się u nich RCD typu AC (nie wiem na ile jest to prawda, może ktoś to potwierdzi lub zaprzeczy)

Normy niemieckie od ok. 40 lat zabraniają stosowania typu AC.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3946436.html#20369915

Cytat:
    Umiesz wskazać chociaż jedną zaletę stosowania RCD 3f do odbiorników 1f w konfiguracji powiedzmy 3 RCD 3f kontra 3 RCD 1f?

Nie umiem i uważam, że bardziej funkcjonalne jest RCD 1f dla obwodów 1f, ale jak widać co kraj, to obyczaj, bo nie sądzę, że niemieccy elektrycy nie są tego świadomi, ale może cena odgrywa rolę, bo jeden RCD 3f będzie tańszy niż 3 szt.1f.
  • #12 20547488
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6411
    stomat napisał:

Tu masz fałszywą teze . Bo droższe o 1000zł w porywach........ czyli tyle co nic,
  • #13 20547512
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3512
    Cytat:
    Czy montaż wyłączników nadprądowych B13 zabezpieczajacych gniazda pokojowe j
    PKN nie ma mocy prawnej nakazywać jakie wyposażenie ma być w mieszkaniach.
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Tu masz fałszywą teze . Bo droższe o 1000zł w porywach........ czyli tyle co nic,
    Jak klient nie będzie widział dyskomfortu z powodu braku 2,5mm² to nie zapłaci.

Jak komuś się sprzęt popali i straci kilka tysięcy złotych, to zabezpieczeń nie założy.
    Bo uważa,że awaria w energetyce się nie powtórzy.
    Elektryk napisał na forum "w du.....mam swoje odbiorniki".
    (elektryk -nie "blondynka")
  • #14 20547733
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6411
    No sorry gniazda instalacyjne sa na 16A i by je wykorzystywac znamionowo trzeba 2,5mm2 i B16 wylaczniki.
  • #15 20547764
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Ale żadne normy nie zabraniają układania obwodów gniazd ogólnego przeznaczenia przewodem 1,5mm² z zabezpieczeniem obwodu 10 lub 13 A. To tylko kwestia funkcjonalności.
    I o to pytał autor, ale tematem się od trzech dni nie interesuje.

Dodano po 3 [minuty]:

CYRUS2 napisał:
    Jak komuś się sprzęt popali i straci kilka tysięcy złotych, to zabezpieczeń nie założy.
    Czy autor pytał o to?
    Pytał o 1,5mm² i B13A.
    Znowu robisz g*o burzę nie na temat.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zgodności montażu wyłączników nadprądowych B13 w gniazdach pokojowych z normami. Użytkownik zauważył, że w nowych blokach deweloperskich stosuje się przewody 3x1,5mm² zamiast 3x2,5mm², co budzi wątpliwości co do bezpieczeństwa i zgodności z przepisami. Odpowiedzi wskazują, że zastosowanie przewodu 1,5mm² z zabezpieczeniem B13 jest teoretycznie dopuszczalne, ale zależy od liczby gniazdek i obciążenia. Krytyka dotyczy również praktyk deweloperskich, które mogą prowadzić do obniżenia jakości instalacji elektrycznych w celu oszczędności. Wskazano na różnice w podejściu do instalacji w Niemczech, gdzie preferuje się RCD 3-fazowe.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA