logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przegrywanie VHS na DVD: włączyć opcję AUTO czy EDIT w magnetowidzie JVC?

AtletiM 13 Sty 2019 15:54 720 3
REKLAMA
  • #1 17697931
    AtletiM
    Poziom 7  
    Witam.
    Przymierzam się do przegrywania kaset VHS ze starymi meczami piłkarskimi na płyty DVD. W tym celu zamierzam wykorzystać magnetowód S-VHS JVC HR-S6850 i stacjonarną nagrywarkę DVD z dyskiem twardym Panasonic DMR-EX645, połączone kablem SCART (Euro).
    Instrukcja magnetowidu w języku angielskim, którą pobrałem z Internetu pochodzi z 2001 roku. Wyczytałem w niej, że gdy przegrywa się kasety VHS z tego magnetowidu na inny, należy włączyć w menu opcję EDIT w magnetowidzie JVC: minimizes picture degradation during editing (recording and playback). Tylko, że około roku 2001 producent nie przewidywał, ze później magnetowid będzie łączyć się z np. komputerem lub nagrywarką stacjonarną DVD, żeby przegrać kasety. Stąd moje pytanie, czy teraz też powinienem ustawiać opcję EDIT czy lepiej pozostawić AUTO, żeby przegrać kasety przy użyciu nagrywarki i uzyskać lepszą jakość? Z mojej obserwacji wynika, że chyba włączenie opcji EDIT daje w rezultacie ostrzejszy przechwycony obraz niż w opcji AUTO. Czy może ktokolwiek z użytkowników forum korzystał z magnetowidu firmy JVC w celu przegrywania kaset VHS na płyty DVD i ma doświadczenie np. w aspekcie ustawień sprzętu (np. AUTO/EDIT)?
    Na co ewentualnie jeszcze powinienem zwrócić uwagę? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 17697952
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1281
    Proszę zajrzeć do działu -> Multimedia i grafika -> Film i Video
    Jest tam wiele tematów odnośnie zgrywania kaset VHS.
    Być może okażą się one przydatne.
  • REKLAMA
  • #3 17698181
    AtletiM
    Poziom 7  
    Dziękuję Polon_us, ale chodzi mi też o opinię osób, które zajmowały się przegrywaniem kaset VHS konkretnie na magnetowidach JVC - podobnych modelach i same też musiały wybierać ustawienia, np. EDIT lub AUTO.
  • #4 18494698
    AtletiM
    Poziom 7  
    Może to jeszcze kogoś zainteresuje. Porównałem kilka nagrań otrzymanych przez przegranie kasety VHS z magnetowidu S-VHS JVC na stacjonarną nagrywarkę DVD Panasonic. Jedna próbka z ustawieniem opcji w magnetowidzie na AUTO, druga na EDIT. Porównanie zdecydowanie wskazuje, że próbka nagrana z opcją EDIT wygląda dużo lepiej. Obraz jest bardziej ostry niż w przegrywaniu w opcji AUTO. Jeżeli ktoś przegrywa kasety VHS z użyciem magnetowidu JVC, warto ustawić opcję EDIT. Trzeba tylko pamiętać (co wskazuje instrukcja obsługi), żeby po zakończeniu kopiowania przestawiać magnetowid na opcję AUTO.
REKLAMA