logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tuner AS-952 - cichy odbiór po zmianie pasma i usunięciu kondensatorów

hts 05 Wrz 2005 07:16 1657 9
REKLAMA
  • #1 1792558
    hts
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    W tunerze przełączyłem programator na nowe pasmo, a z głowicy wylutowałem cztery kondensatory. Proble polega na tym, że jak nie ma żadnej stacji to tuner głośno szumi i to jest normalne. Ale gdy tylko znajdzie jakąś stację to gwałtownie sie przycisza i trzeba we wzmacniaczu gałkę wzmocnienia kręcić na maxa aby trochę było słychać. Wtedy odbiór jest dosyć dobry ale baardzo cichy.
    Gdzie tkwi problem ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1792723
    hts
    Poziom 15  
    przestrajałem juz kilka takich tunerów i jeszcze nigdy nie miałem tego typu problemu. W niektórych trzeba było tylko pokręcić trymerkiem od heterodyny aby pasmo dostroić i nic wiecej. Ten, podobno przed przestrojeniem juz tak sie zachowywał. Podobno, bo gdy go dostałem to nie miałem do jakiego wzmaka go podłączyć i od razu wziąłem sie za przestrajanie.
  • REKLAMA
  • #4 1792762
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 414
    To jeśli nic nie jest uwalone to wzbudza się i dlatego taka reakcja. Miałem to samo w jakimś radiu i chyba jakiś pik od blokady napięcia był uwalony. Ustaw na skali w połowie pasma, poszukaj jakiejś stacji i sprawdź zestrojenie. Może to być cewka mieszacza.
  • #5 1793501
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    A może to być też tranzystor na wejściu głowicy - sprawdź go, czy są na nim napiecia zgodne ze schematem.
  • REKLAMA
  • #7 1793929
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Wlacza sie wyciszenie poniewaz "tuner mysli" ze poziom sygnalu na wejsciu jest zbyt maly. Sprobuj wylaczyc wyciszenie szumow.
  • REKLAMA
  • #8 1794598
    hts
    Poziom 15  
    to nie tego wina. Próbowałem też odłaczyć napięcie strojenia i podłaczyć do zwykłego potencjometru i nim regulować. Też nic nie dało. Będę szukał przy tym dyskryminatorze.
  • #9 1797125
    hts
    Poziom 15  
    Dzięki "sq6ade". Rzeczywiście regulacja cewki dyskryminatora pomogła i teraz gra głośno.
    Pozdrawiam
  • #10 4435306
    agaudio
    Poziom 21  
    Ocena: 53
    Mam takie pytanie z tego tematu ,czy należy coś robić z cewką heterodyny przy przestrajaniu tzn. zmniejszyć od dołu i od góry po 1/2 zwoja. Bo tak zrobiłem i sygnał pomiarowy z odczepu chyba nie potrafi wysterować wejścia pomiarowego syntezy bo przy dolnym zakresie jest tylko 1,5V n a varicapy a przy górnym 3,8V .Czy była by to jeszcze inna przyczyna?
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W tunerze AS-952 po przełączeniu programatora na nowe pasmo i usunięciu czterech kondensatorów pojawił się problem z bardzo cichym odbiorem stacji. Gdy nie ma sygnału, tuner głośno szumi, natomiast po znalezieniu stacji następuje gwałtowne wyciszenie sygnału, co wymaga maksymalnego podbicia wzmocnienia we wzmacniaczu. Przyczyną problemu jest najprawdopodobniej nieprawidłowe zestrojenie głowicy, w szczególności dyskryminatora FM oraz cewki mieszacza. Zalecane jest sprawdzenie i regulacja cewki dyskryminatora oraz kontrola napięć na tranzystorze wejściowym głowicy zgodnie ze schematem. Warto również wyłączyć funkcję automatycznego wyciszenia szumów, która może błędnie interpretować niski poziom sygnału jako potrzebę tłumienia. Dodatkowo, przy przestrajaniu pasma należy zwrócić uwagę na odpowiednie dostrojenie cewki heterodyny, co wpływa na poprawne sterowanie wejścia pomiarowego syntezy częstotliwości.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA