logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Transit 2009 2.4 Denso - Problemy po wymianie wtrysków, falujące obroty

blondyn26044 15 Sty 2019 00:34 5346 5
REKLAMA
  • #1 17701805
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Ocena: 47
    Cześć

No i stało się.. pierwszy raz zostawiłem pracownika z częściami wartymi ponad 3 tyś. I draka.
    W transicie problem z falujacymi obrotami.
    Klient chciał wymienić zawór na pompie po wymianie i adaptacji delikatna poprawa.
    Po 2 miesiącach sprawdzenie wtryskiwaczy.. wszystkie 4 uszkodzone. Zbiornik wymyty, nowe wtryski denso nie regenerowane. Kody przypisane auto ciężko odpala i często gaśnie.
    Ja zawsze odlączam wtyczki i porządnie przelewam na rurkach przed odpaleniem z pompką w obiegu on tego nie zrobił.
    Na nowych pracuje gorzej jak na starych.. Na ile te wtryski są wrażliwe na zatarcie?
    Odpalenie z zewnętrznego źródła nic nie zmienia. Adaptacji nie przejdzie bo bieg jałowy za bardzo skacze . Na powrocie brak powietrza.
    Obawiam się najgorszego ;)
  • REKLAMA
  • #2 17701832
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    Sprawdź czy masz stabilne wysokie i niskie ciśnienie paliwa.
    Jeśli zawór Mprop nowy i wtryskiwacze nowe, to sprawdź czy zawór bezpieczeństwa na wysokim ciśnieniu nie puszcza....
  • REKLAMA
  • #3 17701911
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Pompy paliwa elektrycznej nie ma.
    Wysokie ciśnienie około 250 bar.
    Zawór bezpieczeństwa chwilowo puszczony był do banki z paliwem i nie przepuszcza.
    Na starych wtryskiwaczach pracuje nierówno ale nie gaśnie i odpala bez problemu. Na nowych problem z odpaleniem i potrafi zgasnac.
    Nie trzyma biegu jalowego.
    Rano wtryski pojadą do sprawdzenia...
  • REKLAMA
  • #4 17701944
    PLEXI
    Poziom 25  
    Ocena: 113
    Czekamy na wyniki sprawdzenia wtryskiwaczy. Być może przepuszczają zbyt dużo na przelew.
    Jeśli chodzi o zawór bezpieczeństwa to kropla ropy co kilka sekund potrafi broić...
    Pamiętaj, że zgodnie ze sztuką i zasadami dobrego wychowania należało by wpisać nowe kody wtryskiwaczy, gdyż one określają sterownikow edc charakterystykę każdego wtryskiwacza, to bezpośrednio przekłada się na dawkowanie ropy do cylindra....
  • REKLAMA
  • #5 17704311
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Kody wpisane przed pierwszym odpaleniem.
    Wtryskiwaczy sprawdzone i są "idealne "
    Ciśnienie sprężania równo po 28 bar.
    Jutro wrócą wtryski to podejdę do tematu na spokojnie.
    Po tym jak nie odpowietrzyl układu obawiałem się najgorszego więc zacząłem od wtryskiwaczy ale problem leży na aucie więc jutro powinienem już to ogarnąć

A więc tak:
    Na powrocie zero powietrza więc nie zapowietrzony
    Zawór bezpieczeństwa szczelny
    Ciśnienie sprężania po 28 bar
    Wtryski nowe po sprawdzeniu wypadły idealnie (kody dopisane)
    Wymieniony zawór SCV ale adaptacji nie mogę zrobić bo zbyt duże skoki ciśnienia paliwa są
    Podpiąłem stary zawór pod wtyczkę a nowy na pompie wysterowałem pwm tak, żeby równo pracował. Jeżeli zejdę poniżej 550 bar na biegu jałowym zaczynają się poszarpywania. Przy 300-350 już jest masakra.
  • #6 17743835
    blondyn26044
    Poziom 11  
    Wszyscy twierdzili że aktualizacja softu nic nie da. Facet w Aso też widząc jak nie pracuje na jeden cylinder powiedział że to nie będzie to.
    Suma sumarum po aktualizacji softu, udało się zrobić wymagane adaptacje które wcześniej nie przechodziły.
    Auto już śmiga :)
REKLAMA