logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z dysku Samsung ST500LM014 po upadku?

Chris_1990 21 Sty 2019 21:55 585 5
REKLAMA
  • #1 17719597
    Chris_1990
    Poziom 2  
    Witam,

mam problem z dyskiem zewnętrznym po upadku, a niestety większość proponowanych porad w podobnych tematach jest nieskuteczna, dlatego zakładam swój wątek. Wczoraj po upadku dysku przenośnego Samsung ST500LM014 z wydawałoby się niewielkiej wysokości ok 25-30 cm przestał działać. Po podłączeniu do kompa świeci sie dioda i przez około 5-10 sekund słychać rozruch jakby talerze sie obracały po czym cichnie. W moim komputerze nie widać dysku, ale w menedżerze urządzeń jest on widoczny. Rozkręciłem dysk chcąc podłączyć go przez SATA, ale ma on niestety wyłącznie wyjście na USB.

Próbowałem sprawdzić SMART przez Crystal Disk Info i HD Tune, ale oba widzą tylko dysk twardy laptopa. Po odpaleniu DMDE i wyborze odpowiedniego dysku wyświetla się komunikat, iż dysk jest niedostępny.

Dodam, że przeżyję kupno nowego dysku, ale chciałbym odzyskać dane ze starego i nie zapłacić za to milionów monet. Da sie coś zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 17719616
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 647
    Jak próbuje startować, ale tego nie robi, to zablokowane są talerze.
    Jeżeli startuje, klika i zatrzymuje się - uszkodzone są głowice.
    Ogólnie wygląda na usterkę mechaniczną.
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #3 17719620
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    No a jak wiadomo; usterka mechaniczna i odzysk danych = lab. Samemu raczej nic nie zdziałasz.
  • REKLAMA
  • #4 17722924
    Chris_1990
    Poziom 2  
    No nic, tego się w sumie spodziewałem. Nie mniej jednak dziękuję za udzielone odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #5 17746214
    simen3
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy mając drugi, identyczny modelowo, sprawny dysk, można próbować przeszczepiać wnętrzności, czy w warunkach domowych nie ma szans na uruchomienie takiej hybrydy?
  • #6 17746257
    SGdata

Poziom 27  
    Ocena: 179
    simen3 napisał:
    Czy mając drugi, identyczny modelowo, sprawny dysk, można próbować przeszczepiać wnętrzności, czy w warunkach domowych nie ma szans na uruchomienie takiej hybrydy?

Jeśli wiesz co robisz to szanse są. Jeśli nie wiesz jakie kryteria musi spełnić dawca, nie posiadasz narzędzi i robisz to pierwszy raz - zapomnij.
    Konto firmowe:
    SGdata
    Spacerowa 90, Gliwice, 44-141 | Strona WWW: https://sgdata.pl
REKLAMA