logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór routera AC do mieszkania dwupoziomowego, 250 Mb/s, MU-MIMO, 300-600 PLN

wookash0 21 Sty 2019 22:01 678 6
REKLAMA
  • #1 17719619
    wookash0
    Poziom 10  
    Witam,

zastanawiam sie nad routerem. Mieszkanie dwupoziomowe - powierzchnia dolu ok. 75m2, gora ok 70 m2. Zastosowanie: wiele urzadzen (telefony, np. iPhone XR z MU-MIMO 2x2, PC, laptopy, TV itd.), stream (Netflix itd.). Chcialbym cos co poradzi sobie z wieloma urzadzeniami na raz i np. streamowaniem filmow. Lacze 250 Mb/s - UPC. Chce cos z MU-MIMO, beamforming itd. Budzet 300-600 PLN

zastanawiam sie nad

1. TP-Link Archer C6 - czy wystarczy na moje potrzeby?
    2. ASUS RT-AC58U (jaka roznica miedzy tym a RT-AC1300G+?) lub RT-AC68U
    3. TP-Link Archer C2300
    4. NETGEAR R7000/R6400
    5. ZyXEL NBG6617

czy cos innego polecacie?
  • REKLAMA
  • #2 17719657
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    Ubiquity UniFi jeśli ma to jakoś działać - tym bardziej że nie wspomniałeś by cokolwiek miało być podłączone kablowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17719681
    wookash0
    Poziom 10  
    sosarek napisał:
    Ubiquity UniFi jeśli ma to jakoś działać - tym bardziej że nie wspomniałeś by cokolwiek miało być podłączone kablowo.

dzieki. wspomnialem o PC, ale rzeczywiscie jasno nie napisalem - po kablu jest tylko podlaczony 1 PC, reszta to wifi

czy nadal polecasz ten Ubiquiti UniFi ? chyba musialbym wziac UniFi® AP-PRO ?
  • REKLAMA
  • #4 17721725
    wookash0
    Poziom 10  
    Zrobilem rozeznanie z tym Ubiquity. czyli to jest AP, w takim razie czy ma sens ten model UBIQUITI UBNT UNIFI AP LONG RANGE? Jesli tak, to czy jest sens to podlaczyc do routera z UPC? czy tez trzeba dokupic cos tej firmy Ubiquity (np. switch)?
  • #5 17721806
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    Możesz skonfigurować i podłączyć pod sprzęt od UPC.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 17721817
    wookash0
    Poziom 10  
    ok, dzieki, czyli mowisz, ze lepiej to zadziala, niz np. ktorys z routerow z mojej listy?

zastanawiam sie, czy funkcja routera w tym UPC nie bedzie to robic jakichs problemow? (glownie chodzi o routing pomiedzy PC a pozostalymi urzadzeniami podlaczonymi po wifi)

Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

jesli jeszcze ktos moze pomoc, poczytalem wiecej o Unify i pytanie: brac Ubiquiti Afi-R Amplifi HD, czy UniFi nanoHD?
  • #7 17727837
    wookash0
    Poziom 10  
    Jakby co, wzialem unify lite, na razie jestem zadowolony, ale bede kombinowal z ukladem w mieszkaniu i pewnie dokupie jeszcze jeden lite. dzieki @sosarek

nadal zastanawiam sie, czy nie lepiej by wziac tego asusa na przyklad, ale podoba mi sie kultura pracy AP unify

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera AC do mieszkania dwupoziomowego o powierzchni 145 m2, z wymaganiami dotyczącymi MU-MIMO i streamingu w jakości HD. Zastanawia się nad kilkoma modelami, w tym TP-Link Archer C6, ASUS RT-AC58U, TP-Link Archer C2300, NETGEAR R7000/R6400 oraz ZyXEL NBG6617. W odpowiedziach pojawia się rekomendacja dla Ubiquiti UniFi, zwłaszcza modeli UniFi AP-PRO oraz UniFi nanoHD, które mogą lepiej spełniać jego potrzeby, zwłaszcza w kontekście wielu urządzeń podłączonych przez Wi-Fi. Użytkownik rozważa również możliwość podłączenia sprzętu Ubiquiti do routera UPC oraz ewentualne problemy z routingiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA