logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącza zabezpieczenie przedlicznikowego zamiast domowego

patrykdlugi93 24 Sty 2019 23:59 843 9
  • #1 17728124
    patrykdlugi93
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Witam, mianowicie mam spory problem ponieważ złożyłem rozdzielnie na domek jednorodzinny, wszystko zostało dobrane wg zasad i norm czytaj(gniazda b16, oświetlenie b10, indukcja c20 do tego gniazda zabezpieczyłem różnicowka osobno na dole i osobno na górze, dodatkowo łazienki też mają osobne różnicowki. Wszystkie 25A i 30mA. Przy wejściu WZL do rozdzielni jest przełącznik sieć/agregat później ogranicznik przepięć B+C) więc wydaje mi się, że wszystko w miarę mam okej, a mimo to za każdym razem przy zwarciu trzeba lecieć na zewnątrz i podnosić zabezpieczenie przedlicznikowe (C32). Co może być tego przyczyną, czy nierówno obciążone fazy moze być tego powodem czy np przedlicznik ma szybsze zadzialanie niż b16 w domu?? Nie mam pojęcia, co z tym zrobić :/
    Zastanawiam się czy nie wrzucić na sam początek rozłącznik głównego FR tak jak być powinno choć uważam, że przełącznik sieć agregat spełnia rolę wyłącznika głównego.
  • #3 17728229
    patrykdlugi93
    Poziom 6  
    Jak mogę to naprawić ?
  • #4 17728235
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Wymień zabezpieczenie przedlicznikowe na bezpieczniki topikowe.
  • #5 17733236
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Albo na wyłącznik nadmiarowo prądowy selektywny
  • #6 17735669
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Bądź ogranicznik mocy, lub wyłącznik selektywny, ale o tym powinien decydować lokalny ZE.
    A z którymi normami jest dobrany ten C20, B+C i przełącznik, zapewne Hagera 4 modułowy?
  • #7 17743430
    patrykdlugi93
    Poziom 6  
    C20 jest dobrany pod obciążenie przez Indukcje, B+C jest dobrany pod dobezpieczenie domu ponieważ ZE zapewnia tylko A. Co do przełącznika to faktycznie mam Hagera 4 moduły.
    A gdybym wymienił zabezpieczenie przedlicznikowe na ROZŁĄCZNIK BEZPIECZNIKOWY R303 mogło by pomóc? W końcu było by zabezpieczone bezpiecznikami topikowymi, które maja większy współczynnik.
  • Pomocny post
    #8 17743469
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    patrykdlugi93 napisał:
    mogło by pomóc? W końcu było by zabezpieczone bezpiecznikami topikowymi, które maja większy współczynnik.

Sam sobie odpowiedziałeś :)
  • #9 17743476
    patrykdlugi93
    Poziom 6  
    A może zmienię Hagera, którego mam na przedliczniku (posiada Znamionowa zwarciowa zdolność łączeniowa 6kA) na Legranda o znamionowa zwarciowa zdolność łączeniowa 10kA. Cala rozdzielnia stoi na wyłącznikach o Znamionowa zwarciowa zdolność łączeniowa 6kA.
  • #10 17743748
    Walery K
    Poziom 23  
    Ocena: 100
    Nie kombinuj, jak Ci fachowcy dobrze doradzają. Znamionowa zdolność zwarciowa nie ma nic wspólnego z wielkością prądu przy której wyłącznik wyłącza.
    Tu Ci ani Legrand ani Siemens ani nikt inny nic nie pomoże

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyłączaniem zabezpieczenia przedlicznikowego (C32) w nowo zbudowanej rozdzielni dla domku jednorodzinnego, mimo że wszystkie zabezpieczenia zostały dobrane zgodnie z normami. W odpowiedziach wskazano na brak selektywności zabezpieczeń jako możliwą przyczynę problemu. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę zabezpieczenia przedlicznikowego na bezpieczniki topikowe lub wyłącznik nadmiarowo prądowy selektywny. Użytkownik rozważa również zmianę na rozłącznik bezpiecznikowy R303 oraz na wyłącznik Legranda o wyższej zdolności zwarciowej. Wskazano, że zdolność zwarciowa nie wpływa na działanie wyłącznika w kontekście prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA