logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI Nightblade mi2 - PC wyświetla błąd po uruchomieniu

jakub31298 25 Sty 2019 13:43 867 6
REKLAMA
  • #1 17729077
    jakub31298
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam komputer MSI nightblade mi2, po uruchomieniu wyskakuje mi błąd "over current have been detected on your usb device" i ze się wyłączy w ciągu 15 sekund żeby zapobiec uszkodzeniu płyty.
    Odłączałem praktycznie wszystko, w gniazdach USB nic nie ma, a zasilacza na podmiankę nie mam z 10 pinową wtyczka na MOBO... Co to może być? Bateryjkę od BIOSu odłączałem i dalej to samo.
    Mierzyłem również napięcia i wszystko wydaje się okk oprócz 3,3V bo przy podłączeniu miernika do wtyczki (czarny do czarnego i pomarańczowy do pomarańczowego) pokazuje 1,62 w sumie taka połowa, a
    jak podepne czarny do innej wtyczki a pomarańczowy nadal ta sama wtyczka to juz jest te 3,3V wszystko oczywiście w ciągu tych 15s. Jakieś pomysły? MSI Nightblade mi2 - PC wyświetla błąd po uruchomieniu
  • REKLAMA
  • #2 17729272
    kajmaneczek
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Możesz pomierzyć napięcia na wszystkich kabelkach? (żartuje)

Może coś złe podłączasz. jaud1 to chyba konektor front panelu?

a jfp1 to konektor do kontrolek i przycisków do włączania resetowania?

• REKLAMA
  • #3 17729456
    jakub31298
    Poziom 9  
    Jest dobrze podłączone, inaczej by się nie uruchamiał raczej. Z komputerem nic nie było robione i błąd wysypał , płyta na stole z CPU i RAM + zasilacz i dalej ten sam problem...
    Czytałem o flashowaniu BIOSu ale nie moge nawet wejść tam bo sie wyłącza, możliwe że płyta umiera?
  • #4 17729500
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Po co w ogóle pomysł z flashem BIOS?
    Rozumiesz w ogóle komunikat wyświetlany?
    Przejrzyj wszystkie złącza USB i pomierz napięcia.
  • REKLAMA
  • #5 17736519
    jakub31298
    Poziom 9  
    Komuś pomogło z BIOSem, tylni panel ma 5.05-06V a przedni panel 5.05-06V tylko po wyłączeniu zaczyna spadać pooowooli ku zeru (dzieje się tak nawet jak odłączę złącze od USB i komputer od zasilania)

Dodano po 4 [godziny] 34 [minuty]:

Dobrze, podsumowując zostały raczej dwie opcje czyli MOBO albo zasilacz? MOBO ma 10pin zasilanie i moje pytanie jest następujące, czy przejściówka 24pin>10pin na np. alledrogo będzie działać z tym modelem MOBO mimo że podpis wskazuje na to że dedykowana jest do lenovo?
  • REKLAMA
  • #6 17964075
    kuchcik
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Witam
    I jak udało Ci się rozwiązać ten problem? Działa?
    Mam podobny sprzęt i niestety ta sama usterka. Napięcia w porządku, wszystko poodpinane, porty usb nigdzie nie zwarte a działać nie chce
  • #7 18903924
    Sławek_Slavol
    Poziom 11  
    Tu jest rozwiązanie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3583049.html

Dodam tylko, że to musi być ten konkretny wsad biosu który kolega umieścił w pierwszym poście. Ściągnięcie ze strony MSI biosu w wersji 8.30 czy 8.33 nie daje efektu. Tylko zaprogramowanie konkretnym wsadem usuwa usterkę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem MSI Nightblade mi2, który wyświetla błąd "over current have been detected on your usb device" i wyłącza się w ciągu 15 sekund. Po odłączeniu wszystkich urządzeń USB oraz sprawdzeniu napięć, użytkownik zauważa nieprawidłowe napięcie 3,3V. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia złączy USB oraz możliwości uszkodzenia płyty głównej (MOBO) lub zasilacza. Użytkownik rozważa flashowanie BIOSu, ale nie może uzyskać dostępu do BIOSu z powodu wyłączania się komputera. Inny uczestnik forum sugeruje, że problem może być rozwiązany poprzez użycie konkretnego wsadu BIOSu, który różni się od wersji dostępnych na stronie MSI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA