logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć czujki ruchu na podczerwień do sieci lamp? Szukam schematu.

Sensik94 25 Sty 2019 22:54 699 8
  • #1 17730525
    Sensik94
    Poziom 7  
    Witam,
    W związku z tym, że jestem tu nowy chciałbym się przywitać więc - witajcie!
    Spotkał mnie mały problem z podłączeniem czujek ruchu na podczerwień. Nie wiem za bardzo jak to podłączyć żeby wszystko "śmigało". Proszę kogoś miłego i doświadczonego o rozrysowanie schematu i podpowiedzi jakich kabli najlepiej użyć. Przesyłam rysunek podglądowy i z góry dziękuje za pomoc.
  • #2 17730575
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97

Może nie ślicznie ale chyba czytelnie . Oops robiłem na szybko-połączenie między czerwonym a brązowym powinno być brązowe lub czerwone ale to tak tylko piszę i nie ma to znaczenia dla działania :) .

Przemyśl ten twój rysunek , jego sposób działania.
    Moderator Krzysztof Reszka.
  • #3 17736383
    Sensik94
    Poziom 7  
    Jeszcze jedno pytanie. Czy zasilanie lamp i czujników może być podpięte pod zwykłe gniazdko ? Nie ma ryzyka spalenia czujników?
  • #4 17736986
    FishuPro
    Poziom 22  
    Jeżeli zachowasz miejsce fazy i neutralnego może być z gniazdka.
  • #5 17737418
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4272
    Nie kolego, żaden odbiornik wymagający odpowiedniej biegunowości nie powinien być przyłączany za pomocą gniazda i wtyczki.
    Ponadto uważam, że czujki powinny uruchamiać stycznik a nie bezpośrednio pięć opraw.
    Nie wiemy co to za czujki i nie wiemy co to za źródła światła.
  • #6 17737450
    FishuPro
    Poziom 22  
    kkas12 napisał:
    Nie kolego, żaden odbiornik wymagający odpowiedniej biegunowości nie powinien być przyłączany za pomocą gniazda i wtyczki

To się zgadza ale mi się bardziej skojarzyło podpięcie jako podpięcie na stałe w gniazdku
    kkas12 napisał:
    Ponadto uważam, że czujki powinny uruchamiać stycznik a nie bezpośrednio pięć opraw.
    Nie wiemy co to za czujki i nie wiemy co to za źródła światła.

Masz rację autor nic nie pisze o tym co ma prosił tylko o poglądowy rysunek jak to podłączyć.
  • #7 17737508
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie można radzić przyłączenia do obwodu gniazdowego jeśli z dużą dozą prawdopodobieństwa jest on zabezpieczony wartością 16A jednocześnie nic nie wiedząc o obciążalności styków czujki i nie mając pojęcia jakie przewody autor wątku zastosuje?
    Przecież to partyzantka z pogranicza partaniny.

Ponadto jak kolega wyobraża sobie przyłączenie na stałe do gniazda?
    Przewód jak poprowadzić?
    W rurce, na uchwytach, czy może bruzdę wykuć?
    A co w takim przypadku z nakazem rozdziału obwodów gniazdowych od oświetleniowych?
  • #8 17737944
    FishuPro
    Poziom 22  
    kkas12 napisał:
    A co w takim przypadku z nakazem rozdziału obwodów gniazdowych od oświetleniowych?

Jesteś pewny "nakazu"?
    N SEP-E-002 Instalacje elektryczne w obiektach budowlanych. Instalacje elektryczne w obiektach mieszkalnych. Podstawy planowania Str22 pkt 8
    "Dopuszcza się stosowanie w mieszkaniu wspólnych obwodów dla oświetlenia i gniazd wtyczkowych, jeżeli są co najmniej dwa obwody,a rozwiązanie takie pozwala na ograniczenie liczby lub znaczne skrócenie długości obwodów."
  • #9 17737963
    kkas12
    Poziom 43  
    Tak, jestem pewien.
    Nie cytuj tu norm, ale zapoznaj się z Rozporządzeniem o warunkach technicznych jakim...
    które jest obowiązującym prawem w tym kraju.
    Zaś stosowanie norm jest dobrowolne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu czujek ruchu na podczerwień do sieci lamp. W odpowiedziach pojawiają się różne sugestie dotyczące schematu podłączenia oraz kwestii zasilania. Zauważono, że czujki powinny być podłączone do stycznika, a nie bezpośrednio do lamp. Istnieją obawy dotyczące podłączenia czujników do gniazdka, zwłaszcza w kontekście odpowiedniej biegunowości i obciążalności styków. Wskazano również na przepisy dotyczące instalacji elektrycznych, które dopuszczają wspólne obwody dla oświetlenia i gniazd, ale z zachowaniem odpowiednich norm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA