logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dynamo w rowerze w piaście SHIMANO dh-3n30 jak właściwie sprawdzić prądnicę

motor90 27 Sty 2019 12:48 8016 6
REKLAMA
  • #1 17733826
    motor90
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Dynamo Shimano dh-3n30
    podpinam multimetr ustawiony na ac20 i jak zakręcę kołem to wyświetla się na multimetrze napięcie na zmianę raz z "-" raz bez "-"
    sprawdzałem styki z dynama i jest przejście pomiędzy jednym stykiem a drugim.
    rozebrałem tą piastę i jak wyjąłem prądnice to podpiąłem miernik pod ten drucik co wychodzi z prądnicy i drugi z miernika pod ośkę i jest normalnie przejście. Czy powinno być przejście pomiędzy uzwojeniem a ośką czy coś jest nie tak?
    szukałem na google jakiś schematów jak takie prądnice powinny działać i nic konkretnego za bardzo nie mogę znaleść.
    Może przerabiał już ktoś taki temat i pomoże w temacie?
    .
  • REKLAMA
  • #2 17733883
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Jakie napięcie dawała ta prądnica?
    Wynik z minusem może się pojawić, ponieważ jest to prąd zmienny.
  • REKLAMA
  • #3 17734048
    motor90
    Poziom 2  
    No dziwne, bo jeszcze raz to czyściłem i teraz mi pokazało na ustawieniu AC200 jak kręciłem ręką koło tak w miarę wolno to pokazywało 007.0 V i już bez minusa (już się nie wyświetlał na zmianę). Jak podpiąłem żaróweczkę 0.6 W, 6 V to zaczynała mrugać praktycznie od razu już od półobrotu kołem, a jak silniej to już świeciła, bo generalnie mam lampkę 2,4 W, taki halogenik i ona nie świeci, tak że może problem w lampce.
  • REKLAMA
  • #4 17735221
    jakubek56
    Poziom 32  
    Przy pomiarze napięcia zmiennego nie patrzy się na minus.
    Zmierz jakie napięcie jest przy szybszym obrocie kołem.
    Żarówka nie świeciła światłem ciągłym, ponieważ napięcie z dynama nie jest stabilne.
  • REKLAMA
  • #5 17738062
    motor90
    Poziom 2  
    lampka działa, żarówka była spalona, ale jak przykręcę lampkę do widelca już nie świeci, widocznie jakieś zwarcie się robi. Tak myślę, bo jak lekko uchwytem lampki dotknę widelca podczas obrotu koła jak lampka świeci to iskrzy. Trzeba jakoś odizolować widelec od piasty czy może podłączenie lampki powinno być jednym przewodem?
  • #6 17738478
    jakubek56
    Poziom 32  
    Iskrzenie wskazuje na to, że jeden z biegunów dynama jest wyprowadzony na ramę.
    Jeśli rzeczywiście tak jest to wystarczy zasilanie do lampy podłączyć jednym przewodem.
  • #7 17748238
    motor90
    Poziom 2  
    Ok, zmieniłem podpięcie kabli we wtyczce do prądnicy, zapewne w tym był problem bo kabel biało-czarny czyli chyba rzekomo masa szła na ten styk do + a czarny szedł na uziemienie czyli dawało z lampki plus jako mase i jak się spinało mocowanie lampki z widelcem to sie robiło zwarcie bo do ramy szło uziemienie z prądnicy tak to rozumiem jeśli tak to dzięki za pomoc temat do zamknięcia

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zadał pytanie dotyczące dynamo Shimano DH-3N30, które wykazywało niestabilne napięcie podczas pomiaru. Po kilku próbach pomiarowych, użytkownik zauważył, że przy wolnym obrocie koła napięcie wynosiło 0,07 V, a żarówka 0,6 W zaczynała mrugać. Problemy z lampką 2,4 W sugerowały, że mogło wystąpić zwarcie. Użytkownik odkrył, że iskrzenie występuje, gdy lampka dotyka widelca, co wskazywało na nieprawidłowe podłączenie kabli. Po zmianie podłączenia kabli w wtyczce do prądnicy, problem został rozwiązany, co potwierdziło, że wcześniejsze połączenie masy z zasilaniem lampki było błędne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA