logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dynamo w rowerze dziwnie się zachowuje - czasem daje gorsze napięcie(?)

shdart 19 Lis 2012 16:01 2376 11
REKLAMA
  • #1 11548183
    shdart
    Poziom 10  
    Dynamo (nawet nie znam modelu, bo to jakiś noname), i dwie zarówki (3.5V?), jedna z przodu, druga z tyłu.

Lampy nie zawsze świecą jak powinny, jednego dnia święcą dobrze, drugiego dnia - ledwo się tlą. Dodam, że nie byłem stanie zaobserwować zasady, kiedy jest gorzej, a kiedy lepiej. Niekiedy nawet podczas jazdy sytuacja potrafi się zmieniać.
    To nie zależy bezpośrednio od wstrząsów, bo w trakcie wstrząsów nie zauważylem problemu.

Czy ktoś może podpowiedzieć gdzie szukać problemu?
    Sprawdzilem połączenia kabli, przeczyściłem styki, podgięłem blaszki do styków w lampach (żeby pewniej dociskały i stykały).
    Jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 11548322
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1699
    Cytat:
    Sprawdzilem połączenia kabli, przeczyściłem styki, podgięłem blaszki do styków w lampach (żeby pewniej dociskały i stykały).
    Jakieś pomysły?

kup nowe dynamo.
  • REKLAMA
  • #3 11548327
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Z tego co pamiętam to żarówka z przodu powinna mieć 6V. Stare to dynamo jest? Może po prostu się już zużyło. To kółko co jest napędzane jest plastikowe czy metalowe ?
  • #4 11548345
    shdart
    Poziom 10  
    Dynamo jest nowe (no powiedzmy roczne).
    Kółko napędzające - plastik.
    Obudowa - metal.

Czy zepsute dynamo może dawać taki efekt zmienności? (dla mnie zazwyczaj to albo coś działa, albo jest popsute)
  • #5 11548359
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    W tym wypadku może być ten plastik. Kiedyś podobnie u siebie miałem. Plastik po prostu się wytarł. Najlepsze dynamo to dynamo zainstalowana piaście. Nie ma różnicy czy jest włączone czy nie, dodatkowo halogen z przodu i jest jasno. Jeśli dużo jeździsz to zainwestuj w takie oświetlenie.
  • #6 11548442
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Nie napisałeś czy sprawdziłeś taką oczywistość jak docisk do opony. Jeżeli jest poślizg, to i napięcie kiepskie.
  • REKLAMA
  • #7 11548443
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    wieswas napisał:
    eżeli jest poślizg, to i napięcie kiepskie.
    Prawdopodobnie poślizg jest na tym plastikowym kółeczku ;)
  • #8 11548520
    shdart
    Poziom 10  
    To nie sprawa docisku, bo to sprawdzałem nawet podczas jazdy, dociskałem też podczas jazdy, żeby upewnić się, że się obraca (z resztą to dość wyraźnie słychać, że się obraca).

To też nie jest sprawa, że raz jadę szybciej raz wolniej :P
  • #9 11550217
    Kamil16161616
    Poziom 20  
    Tak jak mówiłem zainwestuj w porządne dynamo w piaście i będziesz miał spokój ;)
  • REKLAMA
  • #10 11551660
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2807
    shdart napisał:
    To nie sprawa docisku, bo to sprawdzałem nawet podczas jazdy, dociskałem też podczas jazdy, żeby upewnić się, że się obraca

Nie można zapominać o konieczności sprawdzenia połączeń, również masowych...
  • #11 11563362
    shdart
    Poziom 10  
    Miernik pokazuje prawidłowe połączenie. Nie wiem jak sprawdzić jakość tego połączenia - w każdym razie "sygnał" w mierniku brzęczy.
    Oczywiście to wszystko w trakcie postoju.

Problem mam już od dłuższego czasu. Dynamo zmieniałem już - stąd info, że jest niemal nowe. Prawda, że kupiłem po taniości - ale nowe.

Inwestować w wypasione nie będę, bo rower tego nie wart.

Myślicie, że połączenie, lub działanie dynama, może jakoś zależeć od wilgotności, temperatury czy jakiegoś innego czynnika zewnętrznego?
  • #12 11567082
    shadow1578
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Na twoim miejscu po prostu wydałbym te 15 - 20 zł na nowe dynamo i nie bawił się z tym, w którym i tak nikt nie wie o co chodzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dynamem w rowerze, które nie zawsze dostarcza stabilne napięcie do lamp. Zdarza się, że lampy świecą dobrze, a innym razem ledwo się tlą, co nie jest związane z wstrząsami ani prędkością jazdy. Użytkownik sprawdził połączenia kabli i docisk do opony, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że dynamo może być zużyte, a także zwracają uwagę na możliwość poślizgu na plastikowym kółku napędzającym. Rekomendują inwestycję w dynamo zainstalowane w piaście, które zapewnia lepszą wydajność. Użytkownik zastanawia się, czy czynniki zewnętrzne, takie jak wilgotność czy temperatura, mogą wpływać na działanie dynama.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA