Cześć
Zależy jaka dokładniej to farba i w jakim jest stanie. Jeżeli nie jest zakurzona po np. szlifowaniu, kuciu itp. to może nie być potrzeby jej gruntowania, jeżeli nie chłonie wody to zagruntowanie jej na niewiele się zda.
Farba na którą chcesz szpachlować trzyma się porządnie podłoża?
Zrób mały test, namocz porządnie kawałek tej farby (około 20x20cm) i spróbuj ją zeskrobać, jeżeli zejdzie bez problemu to wypadałoby ją zeskrobać całą, jeżeli się dosłownie zmaże to trzeba ją zeskrobać.
Sprawa nie jest taka oczywista i prosta.
Jednakowoż, jeżeli jesteś pewien że gruntowanie wystarczy to polecam Atlas Unigrunt, chociaż, w niektórych przypadkach może okazać się zbyt mocny
Edit:
Mała przestroga.
Jakieś 8 lat temu szpachlowałem pokoik masą bodajże Śmig, przed tym zagruntowałem właśnie atlasem Unigrunt. W trakcie szpachlowania (to było zimą lub jesienią, okno zamknięte) ja i kolega zaczęliśmy odczuwać drapanie w gardle oraz zaczęły nam oczy łzawić

Po telefonie do przedstawiciela producenta masy szpachlowej okazało się, że w połączeniu z tym gruntem wydziela jakiś tam gaz, obojętny, niegroźny i w ogóle przyjemny
Nam akurat nic się nie stało ale gdyby któryś był uczulony na "jakiś tam gaz" to...
Na opakowaniu było napisane "nie wymaga gruntowania", nie wspomnieli tylko że odradzają gruntowanie bo wydziela się gaz