logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki grunt zastosować pod masę szpachlową na farbę emulsyjną?

eimingarflaska 28 Sty 2019 21:10 4257 5
REKLAMA
  • #1 17738307
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Ocena: 22
    Witajcie. Czy może mi ktoś z Was doradzić jaki grunt należy zastosować kładąc finiszową masę szpachlową na starą farbę emulsyjną? Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 17738334
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Ja stosuję unigrunt przed szpachlowaniem, szpachlowanie ,po wyschnięciu i wyszlifowaniu unigrunt+biała emulsja w proporcjach 1:3
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17738419
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Cześć

Zależy jaka dokładniej to farba i w jakim jest stanie. Jeżeli nie jest zakurzona po np. szlifowaniu, kuciu itp. to może nie być potrzeby jej gruntowania, jeżeli nie chłonie wody to zagruntowanie jej na niewiele się zda.
    Farba na którą chcesz szpachlować trzyma się porządnie podłoża?
    Zrób mały test, namocz porządnie kawałek tej farby (około 20x20cm) i spróbuj ją zeskrobać, jeżeli zejdzie bez problemu to wypadałoby ją zeskrobać całą, jeżeli się dosłownie zmaże to trzeba ją zeskrobać.
    Sprawa nie jest taka oczywista i prosta.

Jednakowoż, jeżeli jesteś pewien że gruntowanie wystarczy to polecam Atlas Unigrunt, chociaż, w niektórych przypadkach może okazać się zbyt mocny :)

Edit:
    Mała przestroga.
    Jakieś 8 lat temu szpachlowałem pokoik masą bodajże Śmig, przed tym zagruntowałem właśnie atlasem Unigrunt. W trakcie szpachlowania (to było zimą lub jesienią, okno zamknięte) ja i kolega zaczęliśmy odczuwać drapanie w gardle oraz zaczęły nam oczy łzawić :) Po telefonie do przedstawiciela producenta masy szpachlowej okazało się, że w połączeniu z tym gruntem wydziela jakiś tam gaz, obojętny, niegroźny i w ogóle przyjemny :)
    Nam akurat nic się nie stało ale gdyby któryś był uczulony na "jakiś tam gaz" to...

Na opakowaniu było napisane "nie wymaga gruntowania", nie wspomnieli tylko że odradzają gruntowanie bo wydziela się gaz :D
  • REKLAMA
  • #4 17738625
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź :) zrobię jeszcze ten test, dziękuję bardzo! Jeju to nieźle się można załatwić przy remoncie :/ A jeżeli zdecydowałabym się na CERESIT ct17 koncentrat to rozcieńczać go 1:1? :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17738740
    Parowy
    Poziom 22  
    Ocena: 227
    Czy aby na pewno koncentrat? Wujek Google nie mówi nic na ten temat :)
    Ale może jest niedouczony ;) Jeżeli jest to koncentrat to proporcje należałoby zastosować zgodnie z zaleceniem producenta na opakowaniu, również jeżeli chodzi o chłonność podłoża na jakie chcemy go zastosować.

A jednak, może nie ma w nazwie "koncentrat" ale rozcieńczać go można.
    Skopiowane z http://www.ceresit.pl/content/dam/uac/ceresit/poland/Produkty/Grunty/CT-17/CT%2017.pdf

"WYKONANIE
    ...
    W przypadku gruntowania bardzo chłonnych i słabych podłoży preparat można rozcieńczyć czystą wodą w proporcji 1:1. Kolejne warstwy Ceresit CT 17 Profi nanosić bez rozcieńczenia metodą „mokre
    na mokre”.
    W przypadku gruntowania podłoży przed malowaniem farbami,
    grunt Ceresit CT 17 Profi można rozcieńczyć z wodą w proporcji 1:1.
    Grunt stosować w formie rozcieńczonej (1:1 z wodą) lub nierozcieńczonej w zależności od rodzaju i chłonności podłoża.
    ...
    Narzędzia i świeże zachlapania myć wodą"

Zgodnie z zaleceniami :)
  • #6 17926667
    eimingarflaska
    Poziom 5  
    Po teście nic nie odchodziło :) na gładź dałam diall, a na starą farbę, farbę podkładową :)
REKLAMA