logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Montreux RDR 49 - jak zmienić kod i uniknąć długiego oczekiwania?

LAMBDA 06 Wrz 2005 12:37 2187 9
REKLAMA
  • #1 1795667
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...Kod Znam !!....po włączeniu są cztery kreseczki i zero reakcji na klawiature....po dłuzszym czasie wpuści do wpisywania...kod wpisze przyjmnie i wszystko "Si" tylko jak odłącze zasilanie i załącze z powrotem znowu cztery kreseczki trzeba czekać dość długo aż wpuści.....dlaczego tak jest?....i jak się zmienia kod...bo słyszałem że można zmienić samemu z klawiatury....
  • REKLAMA
  • #2 1795736
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    Nie można samemu zmienić kodu z klawiatury ponieważ jest on zapisany w pamięci radia. Można jedynie go całkowicie zablokować przez odpowiednią kombinacje klawiszy. To że nie zeruje licznika błędu w pamięci to będzie winą błędów w jej wsadzie.
  • REKLAMA
  • #3 1797456
    arko100
    Admin grupy RTV
    Ocena: 420
    LAMBDA napisał:
    i jak się zmienia kod...bo słyszałem że można zmienić samemu z klawiatury....

:arrow: tytus, też o tym czytałem, ale nie miałem czasu się pobawić :cry: :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic198443.html
  • REKLAMA
  • #4 1797536
    TYTUS...
    Poziom 32  
    arko na chłopski rozum z klawiatury nie ma możliwości zmiany kodu. Chociaż była pewna seria blaupunktów w której chyba użytkownik po pierwszym włączeniu wpisywał sobie swój własny kod(jaki chciał). Wtedy trzeba czytać motke.

Ja jeszcze nigdy nie spotkałem się z radiam które by nie wykasowało licznika błędów. W tym wypadku dla mnie może być uszkodzony procek bądz wsad w pamięci co jest bardziej prawdopodobne.
  • REKLAMA
  • #5 1797541
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ...rozumiem czyli czeka mnie dobranie się do Motki:/.....nawet nie wiem jaka tam jest....a ma ktoś sprawdzony wsad bo pewnie tamten poleci jak go odczytam...dzięki za dotychczasowe porady...
  • #6 1797547
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Jeśli go prawidłowo odczytasz to napewno nie poleci.
  • #7 1797834
    LAMBDA
    Poziom 17  
    a moge prosic o info jaki to jest procek i pod które gierki trzeba sie wpiac a które ewentualnie odpiac...ale i tak musze mieć inny wsad skoro ten jest wadliwy no nie?...
  • #8 1797946
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Wsadu ja nie posiadam ale siedzi tam motorola HC11A8.
  • #9 1800633
    coderadio
    Spec od car audio
    Ocena: 52
    w montreux rdr49 procesor jest zabezpieczony przed odczytem tzw. sec bit raczej jak sie podlaczysz to skasujesz zawartos i masz problem, szukaj bardziej w galezi podtrzymania pamieci, byc moze nie podlaczyles dodatkowego plusa i wtedy nie zapisze sobie licznika bledow a jezeli podlaczyles to sprawdz diode zenera jest podlaczona przez rezystor z pinu plusa pamieci, lubi sie uszkodzic.
  • #10 1801228
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1327
    Uwaga - w tym radio jest tzw. User Code. Jezeli jest wyłączony to mozna wpisać dowolny swój. Czyli zmienia się. To samo tyczy się Blaupunkt Bremen SQR49, Atlanta SQR49, Koln RCM40, Nashville SQR48 i wielu podobnych. I wszystkie są na zabezpieczanych HC11. I za to je lubię.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W radiu Montreux RDR 49 kod zabezpieczający jest zapisany w pamięci procesora Motorola HC11A8, który jest zabezpieczony przed odczytem (sec bit). Z tego powodu nie można samodzielnie zmienić kodu z poziomu klawiatury, gdyż kod nie jest przechowywany w pamięci łatwo dostępnej dla użytkownika. Po włączeniu urządzenia pojawiają się cztery kreseczki i długi czas oczekiwania na możliwość wpisania kodu, co może wynikać z problemów z podtrzymaniem pamięci lub uszkodzeniem elementów takich jak dioda Zenera i rezystor odpowiedzialnych za zasilanie pamięci. Próba odczytu pamięci bez odpowiedniego podłączenia może skutkować skasowaniem zawartości i utratą danych. W niektórych modelach Blaupunkt (np. Bremen SQR49, Atlanta SQR49, Koln RCM40, Nashville SQR48) stosowany jest podobny system z tzw. User Code, który można zmieniać, jeśli jest aktywny. W przypadku Montreux RDR 49 konieczne jest odczytanie i ewentualna wymiana wadliwego wsadu, jednak należy zachować ostrożność, aby nie uszkodzić pamięci. Licznik błędów w pamięci radia zwykle jest zerowany po poprawnym wpisaniu kodu, a jego brak może wskazywać na uszkodzenie procesora lub oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA