logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana natężenia prądu względem ciśnienia doładowania.

gabriel0 29 Sty 2019 21:26 741 2
  • #1 17740921
    gabriel0
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Witam.
    Wszystko określam w prostych chłopskich słowach. Proszę nie krzyczeć odnośnie fachowych terminów a uświadomić dlaczego źle napisałem.
    Problem polega następująco. Potrzebuję wykonać urządzenie które będzie przetwarzało natęrzenie prądu ze źródła, na odbiornik w stosunku 1:1 a w przypadku wzrostu ciśnienia na czujniku zewnętrznym miało by to natężenie odpowiednio podnosić.

Chodzi o sterowanie elektrohydraulicznym nastawnikiem ciśnienia paliwa w samochodzie (ke-jetronic) który jest sterowany za pomocą natężenia. Jeżeli dawka jest zbyt uboga, natężenie jest dodatnie, jeżeli zbyt bogata, następuje zmiana kierunku przepływu prądu i można powiedzieć że jest ujemne. Sterowanie to jest płynne.

Zakładając że jest to ciśnienie atmosferyczne. Problem pojawi się w przypadku doładowania turbosprężarką. Należało by odpowiednio dodać paliwa by zachować odpowiednią mieszankę.

Koniecznym jest doświadczalnie ustawić podbicie ciśnienia na danym doładowaniu. W tym przypadku powstaje pytanie, czy jest możliwość zrobić układ na potencjometrze który będzie w jakiś sposób ustawiać "skos na wykresie" , czy konieczne jest zastosowanie jakiegoś mikroprocesora i go odpowiednio zaprogramować? Tu widzę problem przy potrzebie ustawienia układu który jak wspomniałem będzie ustawiany doświadczalnie, a co za tym idzie zmiany będą częste i ciągłe przeprogramowywanie urządzenia wprowadziło by spore marnotrawienie czasu.
    W załączniku podaję 2 lektury odnośnie danego wtrysku jeżeli by kogoś interesowało działanie. Niestety nie znalazłem żadnych konkretnych danych po za określeniem Mili-amper.

Co do czujnika ciśnienia myślę że taki w zakresie 0-2 bar byłby ze sporym naddatkiem. Planuję tu zainstalować coś "taniego popularnego" jak choćby MAF z jakiegoś opla/vaga albo zwykły czujnik ciśnienia od jakieś instalacji gazowej typu Stag najstarszych serii.
    Układ wtry...tronic.pdf (5.29 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Układ wtry...onic 2.pdf (8.04 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17746650
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17747949
    gabriel0
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Polecam zajrzeć do załączników które podałem. Regulator ma na tyle zadanie, że nawet potrafi zakmnąć całkowicie przepływ paliwa przez wtryskiwacze. Niestety nie wiem jak bardzo jest w stanie podnieść dawkę paliwa. Napewno dość znacznie. Ale nie o to tu chodzi.
    Tu chodzi o odpowiednią korekcję prądu w regulatorze względem ciśnienia doładowania.
REKLAMA