logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instrukcja obsługi kalkulatora Elwro 182 - Rozszyfrowanie funkcji CF, CN, det

aniolek_MG 30 Sty 2019 15:51 2514 15
REKLAMA
  • #1 17742479
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich.

Poszukuję instrukcji obsługi kalkulatora Elwro 182.
    Ewentualnie, proszę o pomoc w rozszyfrowaniu funkcji:
    CF, CN, det

Pozdrawiam Instrukcja obsługi kalkulatora Elwro 182 - Rozszyfrowanie funkcji CF, CN, det
  • REKLAMA
  • #2 17742881
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Det to pewnie wyznacznik pytanie jak wprowadzić macierz, może klawiszem poniżej det górną funkcją.
  • #3 17742903
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Poszukiwałem tego oznaczenia (det) przez Google i wszędzie wskazywało na wyznacznik macierzy. Ale sądzę, że ten kalkulator jest na to za "głupi". :-)
    Faktycznie, jest jeszcze symbol (x1,2). Też nie wiem, co to może być. Wygląda na wprowadzanie dwóch zmiennych, ale tu nie ma rachunku dla zmiennych w tablicach.
  • Pomocny post
    #4 17743000
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Może właśnie nim się wprowadza macierz no tylko że macierz do wyznacznika i tak musiała by być kwadratowa więc po co by dwa wymiary.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17743902
    kris8888
    Poziom 40  
    Ocena: 1866
    CF (Clear Function) - po prostu kasuje funkcję klawisza F (Function). Ponieważ samo dwukrotne wciśnięcie F nie powoduje skasowania jego znaczenia dlatego dodano to CF.

CN (Change Notation) - przypuszczam, że podobnie jak w kalkulatorze Lolek, zmienia sposób wyświetlania w zapisie zmiennoprzecinkowym z 5 cyfr znaczących mantysy do 8 miejsc znaczących mantysy. Wtedy znika wyświetlanie podstawy i wykładnika

det - to faktycznie zagadka. Ten kalkulator jest zbudowany w oparciu o rosyjski układ K145IK1301, który był na przykład w takim rosyjskim kalkulatorze: Elektronika B3-32. Układ klawiatury jest tam identyczny. Według tej strony http://mycalcdb.free.fr/main.php?l=0&b=140 kalkulator Elektronika B3-32 był w stanie liczyć wyróżnik (determinant) oraz pierwiastki równania kwadratowego. Ale jak wprowadzić dane i skorzystać z tej funkcji nie bardzo wiem. Należałoby poszukać gdzieś na rosyjskojęzycznych stronach instrukcji do kalkulatora Elektronika B3-32, albo innego opartego na układzie K145IK1301 i przetłumaczyć.
  • REKLAMA
  • #6 17744127
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Dziękuję za informacje odnośnie klawiszy CN i CF.
    Rzeczywiście, klawisz [CN] zmienia sposób wyświetlania wyniku obliczenia w zapisie zmiennoprzecinkowym z 5 cyfr znaczących mantysy do 8 miejsc znaczących mantysy (tak samo, jak w "Bolku").
    Klawisz [CF], tak jak piszesz, kasuje wciśnięcie klawisza funkcji [F].
    Pozostaję jeszcze funkcja [det] oraz [x1,2].
    Znalazłem w sieci informację, na stronie angielskiej, że [det], to prosta funkcja. Ale bez opisu trudno wyczaić, co wyświetla i jak ją stosować. Na razie nie mam pomysłu.
    Odnośnie [x1,2], to ustaliłem, że można wprowadzić dwie liczby do pseudopamięci (bez angażowania pamięci maszyny) i wyświetlać je przemiennie. Co ciekawe, wynik obliczenia zastępuje jedną z wprowadzonych liczb i z tą drugą wyświetla się przemiennie. Czyżby dwa niezależne tory obliczeń?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 17744157
    kris8888
    Poziom 40  
    W takim razie det to wyróznik równania kwadratowego (po naszemu "delta") a x1 i x2 to pierwiastki równania. Tylko teraz pytanie jak wprowadzić parametry a, b i c równania kwadratowego żeby otrzymać wyniki?
  • #8 17744171
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Właśnie czytam rosyjski opis ich maszyny Elektronika B3-32. Faktycznie, klawiatura jest prawie identyczna. Jako "osobliwość" informuje się tam o możliwości obliczania wyróżnika delta i pierwiastków równania kwadratowego. Zgadzało by się to z opisem klawiszy.
    Ale zagadką jest wprowadzenie stałych a, b i c z równania kwadratowego.
    W ogóle, to ten Elwro dziwnie liczy. Np. 2^2=4, ale już 3^3=26,999 albo 27,001
    Wkurza to cholernie :-)
  • Pomocny post
    #9 17744294
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    Za stroną http://www.rechenkasten.de/ScientificDesktops/Elektronika_MKU1/index.xml opisującą inny kalkulator na tym samym układzie:

Andererseits hat die Elektronika MKU1 zwei Funktionen, die man sonst eher selten antrifft: Zum einen berechnet die mit einem Dreieck beschriftete Taste eine 2x2-Determinante. Um die Determinante
    | a b |
    | c d |
    auszurechnen, tippt man a ( b ( c ( d und dann die Determinantentaste.

Czyli by wyliczyć wyznacznik macierzy wprowadzamy a ( b ( c ( d i klawisz det.

Zweitens löst die Taste x1,2 eine quadratische Gleichung. Um die Lösungen von ax2 + bx + c = 0 zu ermitteln, tippt man a ( b ( c und kann dann durch wiederholtes Drücken der Taste x1,2 zwischen den beiden Lösungen wechseln. Wenn es keine relle Lösung gibt, wird "- -------" angezeigt. 

By wyznaczyć pierwiastki równania kwadratowego wprowadzamy a ( b ( c i następnie naciskamy klawisz x1,2 by zobaczyć pierwsze miejsce zerowe, by wyznaczyć drugie naciskamy x1,2 jeszcze raz.
    Gdy brak pierwiastków pokaże się "- -------" na wyswietlaczu.
  • #10 17744325
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Bingo! Użytkownik "jdubowski" przytoczył to, czego mi brakowało. Faktycznie, to tak działa i działa dobrze.
    Wynika z tego, że to był najbardziej zaawansowany kalkulator przed maszyną Elwro-190. Obliczania macierzy dwuwymiarowej i trójmianu kwadratowego nie miały kolejne modele maszyn Elwro-183 i Elwro-184.
    Jeszcze tylko pytanie, dlaczego ten kalkulator tak dziwnie liczy potęgi za pomocą funkcji [y^x]?
    W ogóle, po wprowadzeniu pierwszej liczba i wciśnięciu klawisza [y^x] wyświetla się jakaś dodatkowa i dziwna liczba. Czyżby to potęgowanie i potem zaokrąglanie było wykonywane na logarytmach naturalnych?
  • Pomocny post
    #11 17744414
    kris8888
    Poziom 40  
    aniolek_MG napisał:

Jeszcze tylko pytanie, dlaczego ten kalkulator tak dziwnie liczy potęgi za pomocą funkcji [y^x]?

Wyjaśnienie jest dość "proste". W kalkulatorach operacje bardziej złożone, takie jak potęgowanie, w których konieczne byłyby wielokrotne, pośrednie, operacje mnożenia są zastępowane przez operacje prostsze, które wymagają tylko jednokrotnego mnożenia przez układ logiczny kalkulatora. I tak potęgowanie X^Y jest zastępowane przez operację: exp(Y(ln(X))). To co widzisz najpierw na wyświetlaczu to jest właśnie ln(X). Następnie jak wprowadzisz Y to jest wykonywana operacja mnożenia, a na koniec odwrotność logarytmu naturalnego.
    Dlatego 2² wykonuje się jeszcze bardzo dokładnie, bo to wymaga tylko jednego mnożenia 2*2. Wyższe potęgi korzystają już z tego "algorytmu", który opisałem.
    Ponieważ dokładność tego radzieckiego układu, który siedzi w tym kalkulatorze jest skończona (tylko osiem cyfr znaczących) to wynik też jest obarczony błędem.

Jestem ciekaw jak ten kalkulator poradzi sobie z taką operacją: wpisz 7, a następnie wykonaj operacje: sin->cos->tan->ln. Następnie na otrzymanym wyniku wykonaj operacje w odwrotną stronę, wykorzystując F, czyli: e^x -> tan^-1 -> cos^-1 -> sin^-1 . Powinieneś otrzymać ponownie 7. Im lepszy kalkulator tym wynika bardziej zbliżony do 7. Ciekawe jak ten Elwro sobie z tym poradzi, podaj mi wynik. :-)
  • #12 17744427
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Użytkownicy portalu, dzięki dobrej znajomości tematu, pomogli w rozwiązaniu problemu.

Moderowany przez Futrzaczek:

Temat otworzyłem na prośbę jego autora.

• REKLAMA
  • #13 17756075
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    W dalszym ciągu poszukuję instrukcji obsługi albo instrukcji serwisowej do ELWRO-182. Na necie nie spotkałem.
  • #14 17787046
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Proszę jeszcze o informację, czy można w tym kalkulatorze, a jeśli tak, to w jaki sposób, podnieść jasność wyświetlacza (VFD IW-18). W tej chwili świeci bardzo mizernie. Mam odpowiednik tego kalkulatora (rosyjska ELEKTRONIKA MKU-1) i tutaj nie ma tego problemu. Cyfry są jasne i wyraziste, a w polskim - słabo widoczne. Czy to jest problem rury VFD, czy jakiegoś elementu sterowania wyświetlaczem?
    Proszę kolegów o rady i sugestie.
  • #15 17787747
    AdamC
    Poziom 29  
    Ocena: 242
    aniolek_MG napisał:
    Proszę jeszcze o informację, czy można w tym kalkulatorze, a jeśli tak, to w jaki sposób, podnieść jasność wyświetlacza (VFD IW-18). Czy to jest problem rury VFD, czy jakiegoś elementu sterowania wyświetlaczem?
    .

Sprawdzić zasilanie IW18 12-30V typowo 18V, żarzenie 1,5-5V 3V, kondensatory elektrolityczne. Teoretycznie może pomóc podniesienie napięcia żarzenia lampy .
    IW18 są jeszcze dostępne najlepiej wymienić.
  • #16 17787782
    aniolek_MG
    Poziom 10  
    Mam dwie nowe rury IW-18 w zapasie. W razie czego będzie można wymienić.
    Ale ja nie jestem elektronikiem, ani nawet elektrykiem i na schematach elektrycznych słabo się znam. Kalkulatory zbieram jako hobby. Raczej tej kontroli napięć sam nie będę robił, bo jeszcze coś zewrę i spalę.
    Poproszę kogoś ze znajomych o pomoc techniczną :-)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat kalkulatora Elwro 182, poszukując instrukcji obsługi oraz wyjaśnień dotyczących funkcji CF (Clear Function), CN (Change Notation) oraz det (wyznacznik). CF kasuje funkcję klawisza F, a CN zmienia sposób wyświetlania wyników w zapisie zmiennoprzecinkowym. Funkcja det jest związana z obliczaniem wyróżnika równania kwadratowego, a x1,2 umożliwia wprowadzenie dwóch zmiennych do pseudopamięci. Użytkownicy zauważają, że kalkulator może mieć problemy z dokładnością obliczeń, zwłaszcza przy potęgowaniu. Dodatkowo, pojawia się pytanie o możliwość zwiększenia jasności wyświetlacza VFD IW-18, co może być związane z zasilaniem lub kondensatorami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA