logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mocny router Wi-Fi do modemu LTE Huawei E5785Lh-22C (HiLink). Co zagra w parze?

Cipheros 30 Sty 2019 15:58 1728 7
REKLAMA
  • #1 17742491
    Cipheros
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Cześć!

Chciałbym prosić o radę i/lub polecenie dobrego router'a do ok. 500-600 zł, który pozwoli mi na podpięcie po USB zewnętrznego modemu LTE Huawei E5785Lh-22C (brandowany przez Play)? Modem podobno obsługuje HiLink, ale w ustawieniach nie ma nic na ten temat.

Za rok, może dwa mam szansę na modernizację sieci (światłowód), ale póki co muszę się pomęczyć z LTE z wykorzystaniem takiego właśnie modemu.. Nowo kupiony router ma w przyszłości posłużyć do sieci światłowodowej, nie chcę więc dokładać do wbudowanego w router modemu LTE skoro posiadam już mobilny, nie jest najgorszej klasy.

Myślałem nad zakupem ASUS-a RT-AC68U lub RT-AC58U, ale nie jestem pewien czy się dogadają..
    Dodam tylko, że dd-wrt i konfiguracje sieci nie są mi obce, nie chciałbym jednak poświęcać zbyt dużo czasu na zabawę z urządzeniami. Dlatego właśnie myślałem nad ASUS-em, który stockowo posiada całkiem ogarnięty firmware ;)

Dziękuję i pozdrawiam,
    Filip
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17742784
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2495
    Będziesz miał światłowód, to i tak będziesz musiał korzystać z routera operatora (czasem można dostać tylko modem /bridge, ale coraz rzadziej). Kupować drugi router żeby podłączyć go do urządzenia operatora tylko po to aby sobie narobić problemów z podwójnym NAT jest bez sensu. Jak będziesz miał już ten światłowód, to wystarczy tylko dokupić Access Point żeby wzmocnić zasięg i parametry WiFi a nie ładować dwa routery w sieci.
    Natomiast obecnie kup na aukcji właśnie router z obsługą kart SIM (np b525 lub podobny) a swoją mydelniczkę sprzedaj. Zero kosztów. W przyszłości przestawisz w tryb AP lub sprzedasz i kupisz dobrej klasy autonomiczny AP (też znowu kosztowo wychodzisz na zero).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17744096
    Cipheros
    Poziom 8  
    Dzięki za odpowiedź.
    Jak rozmawiałem z Netią, to dostałem informację, że mieszkańcy budynku otrzymają coś, co opisem przypominało modem, a nie router. Mi osobiście zależy na czymś sprawnym fizycznie, bo przez router będą często leciały duże transfery, rozmowy audio/wideo + typowo domowy użytek – streaming, smart home, backupy na dysku sieciowym, itp.
    Myślisz, że Huawei B525 spełni moje (wyżej opisane) potrzeby? Potrzebuję czegoś niezawodnego.

PS Nie wiem czy to istotne, a zapomniałem napisać. Mieszkam w centrum Krakowa (Racławicka 30), więc mam zarówno względnie blisko do BTS'ów (pasma 800, 1800, 2100, 2600), jak i lekko zaśmiecone częstotliwości WiFi ;) Jest opcja na zainstalowanie anteny zewnętrznej.
  • #4 17744405
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2495
    Cipheros napisał:
    Myślisz, że Huawei B525 spełni moje (wyżej opisane) potrzeby? Potrzebuję czegoś niezawodnego.

Przy pracy jako router LTE spełni. Jeżeli teraz ta mydelniczka nie sprawia problemów, to na B525 będzie tylko lepiej.

Cipheros napisał:
    ... coś, co opisem przypominało modem, a nie router.

Nie wiadomo, co Netia wstawi, więc tym bardziej nie ma sensu wydawać sporej kasy. Jak już będzie światełko, a B525 Cię nie zadowoli z jakiegoś powodu, to sprzedasz, a kupisz coś, co będzie optymalnie współpracowało z urządzeniem dostarczonym przez Netię.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17744423
    Cipheros
    Poziom 8  
    IC_Current napisał:
    Przy pracy jako router LTE spełni. Jeżeli teraz ta mydelniczka nie sprawia problemów, to na B525 będzie tylko lepiej.

Dopiero się rozkręcam, bo to nowe mieszkanie, ale obecnie jest dramat z transferem. Tak więc faktycznie na pewno będzie tylko lepiej ;)

Ok. Rozumiem i w zasadzie skieruję się w stronę takiego rozwiązania. Teraz pytanie Huawei B525 czy B715?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 17744733
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5736
    A niby w jaki sposób B525 poprawi ci ten dramat z transferami na E5185? E5785 to mobilny router z agregacją 2CC CA 6 kategorii czyli agreguje 2 pasma LTE. Zarzadzanie pasmami na nim Hmanagerem, LTEwatchH i to w nich wymuszasz konkretne pasmo LTE lub dwa do agregacji LTE-a. Pokazują CID BTS-a, eNB, pasmo i parametry sygnału na nim. B525 posiada identyczny modem LTE z 2CC CA 6 kat. LTE. Rózni się tylko elementami odpowiedzialnymi z routing w sieci domowej. Ma porty LAN( czasami RJ11 i USB) i złacza SMA zamiast TS9. z punktu widzenia korzystania z LTE wewnątrz domu niczym się nie różnia. Prędkości zależą od operatora, pasma/pasm z których korzystasz, parametrow sygnału i obciążenia stacji bazowej. Należy najpierw przeprowadzić testy, pasm LTE, sygnału na nich, zlokalizować BTS i zrobic test wieczorem. Nie napisałeś nic o operatorze. E5785 jest jak każdy Hilink w routerze z USB widziany jako karta sieciowa a nie modem. Współpracuje z wieloma routerami na alternatywnym FW ale akurat z Asusami są problemy. Dobrze działa z OpenWRT, co do dd-wrt się nie wypowiem bo nie testowałem.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 17744767
    Cipheros
    Poziom 8  
    Myślałem, że może E5785 jako router mobilny nie jest przystosowany do ciągłej pracy w trybie 24/7. Nie mniej będzie mi raczej zależało na zwiększeniu zasięgu w domu i ew. w razie potrzeby dołożeniu zewnętrznej anteny (za oknem lub na dachu).

Czy brandowany soft ma wpływ na wymienione przez Ciebie programy? Wieczorem postaram się zrobić testy i zamieszczę rezultaty.
    Jeśli chodzi o operatora to mowa o Play. Miejsce odbioru to ul. Racławicka 30 w Krakowie.
  • #8 17744844
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5736
    W przypadku podłączenia po USB do routera E5785 będzie pełnił rolę modemu LTE-A z 2CC CA .( bedzie jednak podwójny NAT). Póki co zrób na nim testy LTE2600, LTE2100, LTE1800 i LTE800 w Play oraz agregację LTE2600+2100, LTE2600+1800 i sprawdź eNB, ECi BTS-a i parametry sygnału, zrób speedtesty. Test w domu a potem za oknem. play ma w pobliżu na róznych kierunkach BTS-y z kompletem 4 pasm LTE i agregacją. Od tego trzeba zacząć, zapewnienie optymalnego zasięgu z najmniej obciążonego BTS-a na wysokich pasmach LTE, głównie z najszybszego LTE2600. Dobór sprzętu to rzecz wtórna, można nawet B715 jak LTe2600, LTe1800 i LTE2100 beda działać OK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Filip poszukuje routera do 600 zł, który umożliwi podłączenie zewnętrznego modemu LTE Huawei E5785Lh-22C (HiLink). Zastanawia się nad modelami ASUS RT-AC68U i RT-AC58U, ale nie jest pewien ich kompatybilności. Użytkownicy sugerują, aby rozważył zakup routera z obsługą kart SIM, takiego jak Huawei B525 lub B715, które mogą lepiej spełniać jego potrzeby w zakresie transferu danych. Podkreślają, że E5785 działa jako modem LTE-A, ale może wprowadzać podwójny NAT. Zalecają przeprowadzenie testów sygnału LTE w celu optymalizacji zasięgu i wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA