logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Stare modele Nokii, czy warto zainwestować

fonexpl 02 Lut 2019 15:05 1491 16
REKLAMA
  • #1 17749407
    fonexpl
    Poziom 4  
    Ocena: 68
    Czy według was stare modele nokii, takie jak np Nokia 7110, 9100 comunicator, 3210, 5510, n-gage będą w przyszłości drożeć ? Czy warto teraz zainwestować w kolekcję starych modeli, żeby za 10,15 lat sprzedać je z zyskiem ?
  • REKLAMA
  • #2 17749434
    osiniak75
    Poziom 35  
    Ocena: 542
    Jak chcesz zainwestować to kup obligacje, złoto a nie elektrozłom.
  • REKLAMA
  • #3 17749437
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17753165
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17755307
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17882710
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Popieram poprzednika, dobre egzemplarze rzadkich telefonów z zestawami itp. potrafią sporo kosztować. Czasem ceny są wręcz absurdalne, wątpię żeby jeszcze wzrosły w przyszłości. Niestety chciwość co niektórych skutkuje takim podbijaniem cen na rynku wtórnym tak samo telefonów jak i innych staroci. Ostatnio gdzieś chyba było ogłoszenie poloneza caro za 50 000zł :D
  • #8 17883160
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    Towar jest warty tyle ile chce za niego zapłacić kupujący.
    Może być RADMOR za tysiaka a może być 3310 za tysiaka :D
    Osobiście jakoś bardziej skłaniam się ku Nokii... :P
  • REKLAMA
  • #9 17884131
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 17884341
    bestboy21
    Poziom 40  
    Ocena: 780
    my41s napisał:
    bestboy21 napisał:
    Osobiście jakoś bardziej skłaniam się ku Nokii...

Aktualnie właśnie szukam dla siebie takiego retro telefonu, więc rozumiem :-) Ceny są w wielu przypadkach albo mocno przesadzone za nowe albo dość niskie za egzemplarze w kiepskim stanie. O używane w świetnym stanie ciężko.

Co prawda post był w formie żartu ale mogę polecić nokię 1600, idealna zamienniczka dla 3310 z baterią 1400mAh maxpower (zielony X) trzyma bite dwa tygodnie, z oryginałem jakoś 7-10dni.
    Mam i używam non stop.
  • #11 17885160
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17885861
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 17885878
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    No tylko że za naszego życia przyjdzie moment w którym wspierane przez stare telefony sieci znikną. Baterie też nie będą wieczne.
    To jest pytanie jaka będzie wtedy wartość takich telefonów i co się stanie z wartością potem jak już wszyscy je powyrzucają ;).
    Też co innego stary telefon a stary telefon w org opakowaniu.
  • #14 17885897
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 18055251
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4293
    Tommy82 napisał:
    To jest pytanie jaka będzie wtedy wartość takich telefonów i co się stanie z wartością potem jak już wszyscy je powyrzucają
    Jeżeli będą dużo warte to tylko nie mający pojęcia o jego wartości go wyrzuci :)
    Popatrz na znaczki pocztowe z początków tego wieku, jedne są dużo warte a inne mają wartość niewiele wyższą od makulatury.
    Będzie wzrostowy trend zbierania starych telefonów a Nokia zostanie okrzyknięta ich liderem to inwestycja w Nokie może być bardziej opłacalna niż w złoto.
  • #16 18058613
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Kiedyś zbierałem stare kalkulatory. Tzn zbierałem i kolekcjonowałem różne rzeczy, ale kalkulatorów zebrała się imponująca kolekcja. Zaczynałem we wczesnych latach 90, więc na giełdy i pchle targi wypływały naprawdę interesujące modele. Miałem sporo kalkulatorów z lat 60-80, z drukarkami zamiast wyświetlaczy, działające w oparciu o RPN itd. Kilka lat temu zacząłem odgruzowywać świat wokół siebie i na sprzedaż poszły wszystkie. Początkowo ich ceny starałem się ustalać na poziomie tych, które znajdowałem na za innych portalach aukcyjnych, ale nic się nie sprzedawało. Schodziłem więc w dół. W końcu pieniądze jakie udało mi się za nie dostać były żadne. Dla potencjalnych kolekcjonerów mam więc parę wskazówek.
    - Telefony komórkowe i inny elektroniczny badziew to elektrośmieci. Ich wartość jest i będzie marna, a potencjalni nabywcy to kolejni niskobudżetowi nibykolekcjonerzy.
    - To że gdzieś jest wystawiony jakiś telefon za 1500 euro o niczym nie świadczy, bo wystawić sobie można sobie nawet za zylion euro. Dobrym przykładem są np polonezy i inny prl-owski motoszmelc, który raz na czas pojawia się na portalach aukcyjnych w irracjonalnych cenach, mających chyba za zadanie dowartościować właścicieli. Dodatkiem są miejskie legendy o nieużywanym maluchu co to się za milion się sprzedał.
    - To że jakiegoś modelu nie ma na aukcjach więc pewnie jest rzadki i cenny to bzdura. Nie ma, bo mało komu chce się robić zdjęcia, opisywać, wystawiać za potencjalne grosze, a bardziej za darmo, bo raczej kupców nie będzie. Wolą spakować i oddać na elektrozłom.
  • #17 18077448
    stachu234
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Moim zdaniem nie ma to sensu

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię inwestycji w stare modele telefonów Nokia, takie jak Nokia 7110, 9100 Communicator, 3210, 5510 i N-Gage. Uczestnicy debaty wyrazili sceptycyzm co do przyszłej wartości tych urządzeń, wskazując na problemy z ich podzespołami oraz ograniczone zainteresowanie ze strony potencjalnych nabywców, którzy mogą być jedynie kolekcjonerami. Wiele osób zauważyło, że ceny dobrych egzemplarzy są już wysokie, a ich dalszy wzrost jest niepewny. Wskazano również na analogię do rynku samochodowego oraz na fakt, że wartość przedmiotów kolekcjonerskich zależy od popytu. Niektórzy uczestnicy sugerowali, że inwestycja w inne aktywa, takie jak złoto, może być bardziej opłacalna. W końcu, podkreślono, że przyszłość starych telefonów może być ograniczona przez znikające wsparcie sieci oraz degradację baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA